Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Trupejevo poldne - Forum

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski Forum New thread search
list of forums / Slovenia / karawanks / trupejevo poldne
 Trupejevo poldne
bagi     
29.12.2020
Nekaj dni stare razmere so precej drugačne od aktualnih, a nekaj dejstev se ne bo spremenilo.

Klasični pristop na Trupeja s Srednjega vrha po dolini potoka Jerman postreže z nekaj polomljenimi drevesi, kaj hujšega v tej smeri ni. Vršni del gore je veter obrusil do trde, nič kaj prijetne podlage. V teh dneh je nanjo zapadlo še precej snega, ki se ne bo prav hitro sprijel.

Povratek je potekal po Železnici do lovske koče pod Voščo in spustom do kmetije Jurež. Železnica postreže z obiljem podrtih dreves, ki zahtevajo nekaj telovadbe, ostalo je bp. Spust do kmetije je brez posebnosti.

Trupejevo poldne Parkirišče na Srednjem vrhu je bilo ob 8. uri že popolnoma zasedeno, pri zgornji karavli je bil še prostor1 Trupejevo poldne Do izhodišča sva se morala nekaj malega spustiti. Lastnik kmetije tam ne dovoli parkirati2 Trupejevo poldne Že takoj sva si nadela krplje, nekateri so bili brez vsakega pripomočka. Višje se je takim globoko vdiralo3 Trupejevo poldne Jutro je sprva kazalo prijazen obraz, kasneje so se navlekle koprene4 Trupejevo poldne Zgoraj, spodaj, počez … vsak po svoje :)5 Trupejevo poldne Križišče Železnice in poti ob potoku Jerman6 Trupejevo poldne Lovska koča pod Trupejem7 Trupejevo poldne Proti sedlu. Pešakom se je vdiralo, turašem in krpljarjem je šlo precej hitreje8 Trupejevo poldne Lepi vrh nasproti Trupeja. Njegovo severno pobočje zna pozimi neprijetno presenetiti9 Trupejevo poldne Pogled proti Julijcem. Nenavadna nizka oblačnost se v Karavankah zadržuje že skoraj cel mesec10 Trupejevo poldne Del pobočja proti Trupeju je trd in pomrznjen, po novem še bogato zasnežen11 Trupejevo poldne Zapihan, neugodno trd prehod12 Trupejevo poldne Tik pod vrhom. Pihal je močan in leden veter, zato sva takoj obrnila13 Trupejevo poldne Še po avstrijsko14 Trupejevo poldne Greben proti Blekovi, poleti lahko prehoden, tokrat z zavesami letečega snega15 Trupejevo poldne Turni smučarji so se malo pod vrhom umaknili v zavetje smrek16 Trupejevo poldne Midva sva jo ubrala naravnost navzdol. Krplje so plavale v pršiču, petne dereze so grizle v pomrznjeno podlago17 Trupejevo poldne Čisti užitek :)18 Trupejevo poldne Nadaljujeva po Železnici19 Trupejevo poldne Kmalu nama je bilo jasno, zakaj ni sledi turnih smučarjev20 Trupejevo poldne Tega je ogromno in to ne samo tukaj21 Trupejevo poldne Še celo sonce nama je poslalo prijazni pozdrav :)22 Trupejevo poldne Zima z veliko začetnico23 Trupejevo poldne Še ena od mnogih ovir …24 Trupejevo poldne In še ena ... 25 Trupejevo poldne Popravek … drobnica pod snegom :)26 Trupejevo poldne Planina pod Vošco, imena niti ne vem27 Trupejevo poldne Takoj za planino sledi dobro uhojen spust proti Jureževi planini28 Trupejevo poldne Kmetija Jurež in Kranjska gora v vedno bolj redkih sončnih žarkih29 Trupejevo poldne GPS sled prehojene poti. Naneslo je 14 km in 1100 višincev30
pudl     
30.1.2021
V torek, 26. 1., sva se kolegom 4tacarjem odpravila s Srednjega vrha na Trupejevo poldne. Meni so v pomoč bile krplje, 4tacarju kremplji.
Ob potoku je nekaj podrtih dreves, vendar so povsod možni enostavni prehodi.
Na poti, od vasi do malo pred križiščem z Železnico, je sneg dokaj na široko zbit. Dalje pa je trdna samo gaz turnih smučarjev. Levo in desno se globoko predira.
Ker je bilo prečenje pobočja pod lovsko kočo s krpljami precej naporno, sem obrnil na veliki jasi pod sedlom. Na jasi sta se mi krplji v celem snegu udirali za okoli 15 cm. Brez njiju sem se na gazi turnih smučarjev pogreznil do gležnjev, izven pa do nad kolenoma. Višina snega je tam vsaj 150 cm - glede na to, da s 135 cm dolgo pohodno palico nisem prišel do dna.
Na poti ni bilo vidnih nobenih plazov.
Šele pri postanku na jasi sem srečal 5 turnih smučarjev, ki so se vzpenjali proti vrhu. "Pešakov" ni bilo.
Srečno.
Trupejevo poldne1 Trupejevo poldne2 Trupejevo poldne3 Trupejevo poldne4 Trupejevo poldne5 Trupejevo poldne6
Page: 1 2 3 ... 8 9 10       
You must be logged in to post a message:
Uporabniško ime:
Password:
Remember me:
If you don't have a User Name or Password, you must first register as a New User here
 
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing