Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
Forums / Slovenija / General talks / Poti primerne za nordijsko hojo

Poti primerne za nordijsko hojo

Print
nordijc22. 06. 2020 18:30:07
Pozdravljeni, sem novinec na hribi.net.
Načel pa sem tole novo temo, ker vidim da imajo svoje rubrike gorski tek, gorsko kolesarstvo, za nordijsko hojo je pa zaenkrat točno 1 sama objava.

O nordijski hoji na kratko. Gre za običajno, a hitrejšo hojo, ki se izvaja načeloma z palicami iz enega dela, in pa s posebnim paskom , da ni treba ves čas trdno stiskati palice.

Sam se ukvarjam s podzvrstjo - športno nordijsko hojo, pretežno po ravnini. To ni atletska hitra hoja z nenaravnim zvijanjem bokov, ne to je čisto naravna hoja, z malce daljšimi koraki in močnimi odrivi z rokami, da tudi roke bolijo. Ker imam lepe ravne poti v svojem kraju, v glavnem treniram tam, do večjih hribov pa skorja moram že v avto. Če hodiš po nordijsko zelo hitro (8 ali 9kmh) se tudi brez vzpona pulz povzpne do vrha.

No v zadnjem času sem začel po nordijsko odkrivat Slovenijo in ugotavljam, da je treba biti kar iznajdljiv, da najdeš ustrezno pot. Da na kratko predstavim, kaj je meni pomembno da neka proga velja za nordijsko. To gledam tudi z vidika da je proga taka, da bi na njej bilo lahko tudi nordijsko tekmovanje (ki niso redka čez mejo).

1. Podlaga: Pomembno je da lahko v redu zapičimo palice, hodimo diagonalno(to pomeni leva roka in desna noga se hkrati premakneta). Primerne podlage so asfalt, makadam, kolovoz so v redu, tudi stezica če ni preozka in da se lahko palco zapiči.Moteče so zelo neravne podlage, korenine, zelo kamnita ali skalnata pot saj se kvalitetna karbonska palica iz enga kosa lahko zlomi.

2. Strmina..Če hočeš pravilno po nordijsko hoditi, se odrivati in pospeševati tudi v hrib, ta ne sme biti preveč prestrm. Odvisno tudi od pripravljenosti pohodnika, ampak bi rekel tam 100 do 150m vzpona na en km je nekje gornja meja.

3. dolžina ni tako pomembna, odvisno predvsem od pripravljenosti, lahko je 2 km, lahko je 20 km.


V Sloveniji je tradicija pohodništva velika, skoraj vsak kraj ima svojo vzpetino in veliko markacij do njega. Po mojih izkušnjah te markirane pohodne poti, po bližnjicah, skozi grmovja in korenine niso preveč primerne za nordijski stil. Naj podam lep primer, Sveti Jakob nad Preddvorom. Poznal sem markirano pot že od prej, klasičen pohod, a ni ravno primerna za nordijski slog. Te dni sem odkril da obstaja tudi makedamska pot prav do vrha in jo prehodil. Je vseskozi široka in prav primerna za nordijski pohod. Ura mi je pokazala 4,8km in 450 višinskih metrov, lepo se je dalo hoditi ves čas, pa tudi čudovit razgled na vrhu.

Naj podam še nekaj primerov nordijskih poti z vzponi: Pot na Sv. primoža pri Kamninku, tudi pretežno po makedamu, tam je malce bolj strmo saj za podoben vzpon cca 400m rabimo dobre 3km.

Pot od začetka Logarske doline do slapu RInka. Tu se je najbolj držati zelenih znakov za kolesarsko pot, in mi je ura pokazala dobrih 8km in tudi cca 400m vzpona.


Če še koga zanima lahko kar tukaj doda svoje predloge ali še boljše izkušnje, katere poti so primerne za pohod z nordijskimi palicami. Morda bomo nabrali tolik opisov da se bo lahko dodala v iskalnik ali k opisu poti oznaka Primerno za nordijsko hojo.

Takole na pamet bi rekel da po Pohoju in Rogli je zagotovo veliko primernih poti že zaradi konfiguracije. tudi na Obali in v Prekmurju. Bolj pa me zanimajo osrednja Slovenija in Gorenjska, ker so mi bližje.

Vesel bom vsakega dobronamernega komentarja na to temo.

Lp
(+1)všeč
nordijc4. 07. 2020 16:35:12
Ravno danes videl tale lep video, nordijska hoja naše tekaške šampionke Petre Majdič na Jezerskem , v ozadju pa vršaci. točno nekaj takega sem imel v mislih . https://www.youtube.com/watch?v=6jNWrUwzlog&fbclid=IwAR3nIvhIg81K7owpeXhZ2EhyfdXYMqXsRQZJlos5HMMf_JBPeHkpgaV6ZjU
všeč
Lobnican6. 07. 2020 22:44:59
Zdravo, da ne bo tema žalobno samevala, ti lahko iz glave priporočim npr. makedam od Toškega čela nad Ljubljano proti Katarini, kjer ni korenin in podobnega ter ima neko spodobno dolžino. Podaljšaš lahko po dokaj poglihani poti do Gont, je pa v tej smeri že nekaj več motenj na poti. Zdi se mi tudi, da bi bili za tvojo dejavnost primerni Krim in podobni dinaridni hribi ala Hrušica, ki so s svojo ogromno mrežo gozdnih cest podobni Pohorju, pa morbit še kaka Jelovica. Lep nordijski korak želim
(+1)všeč
jcerni6. 07. 2020 23:47:42
Zakaj ima ta posnetek nordijske hoje toliko ogledov?

Bistvo nordijske hoje so različni koraki glede na teren in intenzivno delo z rokami poleg dobre koordincije? Z nordijsko hojo postane človek štirinožec in odlično razgibava celotno telo. Nič ni zamrzneno ne roke, ne noge kot pri hoji brez palic. V bistvu gre za tek na smučeh brez smuči.

Po vseh daljinskih pohodniških poteh, ki jih je v Sloveniji kar nekaj, se lahko uporablja ta tehnika.

Slovenska pisateljska pot
Pohodi
Komisija za evropske peštoti v Sloveniji
Pohodniška pot: Gorenjske hribovske cerkve
Festival Udin boršt 2020
(+1)všeč
jcerni7. 07. 2020 00:09:55
Še eno dejstvo, ki ga ljudje ne poznajo v zvezi s hitro hojo kot atletsko disciplino: noge križajo kot manekenke, zato dosegajo hitrost okoli 15 km/h. Posledično se gibajo boki na nenaveden način. Svetovni rekord na 20 km/h je 1h 16 minut V nordijski hoji, kjer se ne križa nog, gredo najboljši na svetu okoli 12 km/h. Pri nas okoli 10 km/h Več ...
všeč
nordijc7. 07. 2020 10:07:08
Najlepsa hvala @Lobnican in @jcerni za prispevke.
Poseberj @jcerni spremljam vaše objave in opravljate kar veliko delo na področju pohodništva z dokumentiranjem vseh teh poti.

Kot napisano sem sam v trenutni fazi morda celo preveč nordijsko izbirčen in res iščem poti ki so v celoti primerne za nordijski korak, vsaj delno utrjene, brez korenin in brezpotij in po možnosti še z lepimi alpskimi razgledi. Gledam opise s te najnovejše Julijana Trail poti, prvi opisi kažejo da je na splošno kar primerna, bo treba prehodit in preverit

MEdtem dodajam še novo nordijsko progo:
- Cesta od centra vasi Dovje proti Dovški babi in cilj na Ravnah. 5,6 km in 450 višinskih. Gosta senca primerna tudi za poletje. Na progi so bila tudi že nordijska tekmovanja(Juriš na dovško babo), rekord na njih je bil 47 minut če se kdo želi pomerit.

- Na Jezerskem kjer je posnet gornji video s Petro Majdič,tam še nisem hodil, opisi pravijo da je tam Sprehajalna makedamska pot po dolini Ravenske Kočne, 8 km in 250 m višinske razlike.

všeč
nordijc7. 07. 2020 12:46:55
Če pa koga zanima da bi se naučil nordijske hoje, pa en 3 minutni a zelo koristnen video, kako začeti: https://www.youtube.com/watch?v=zAmsHhc2zCw
všeč
jcerni8. 07. 2020 06:46:09
To pot sem že velikokrat prehodil. Hodim ob asfaltu, kjer je makadamski del, če le-ta obstaja. Drugače pa po asfaltu: klik.
(+1)všeč
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies