Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Covid-19 - Forum

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski Forum New thread search
 Covid-19
primoza     
20.11.2020
Tole o dalj časa trajajoči imunosti je čista špekulacija. Premalo podatkov. Glede na Italijo bolj kaže na to, da nič ne kaže na kako prekuženost. Bolj kaže na to, da ima drugi val nižjo smrtnost.
VanSims     
20.11.2020
@Hribolaznik: tisti grafi pa ne vem če so kaj povedni za večino tukaj.

Inte alla talar svenska.
primoza     
21.11.2020
Žal se mi zdi, da je v tej situaciji edina rešitev macola v obliki popolne 14 dnevne prepovedi izhodov. Tudi z vidika rekreacije. Samo ena oseba do najbližje trgovine. Tole zdaj je le krvavenje brez rezultatov.
Covid-19 Pomlad in jesen1
jax     
21.11.2020
Sicer še vedno ne vem, kaj bi s tem dosegli, ampak okej.
primoza     
21.11.2020
Zmanjšati gostoto množice v kateri se virus izmenjuje. Trenutno je to v podjetjih, kjer se ne dela od doma in v raznih druženjih. Inkubacijska doba največ 10-14 dni pomeni, da bi zelo restriktivni ukrepi hitreje prijeli. Zaprtje občin pa se oz prvega grafa lepo vidi, da je bilo neučinkovito.
jax     
21.11.2020
In kaj bo čez 14 dni? Ga odpraviš in potem čez 1 mesec ponovi vajo. Meni se to ravno ne zdi zgled smiselne politike.
andi2     
21.11.2020
Primož, lepo prosim, ne naroda in našega foruma dodatno bombardirat, ker bo počilo. Malo vdihnit, ne gledat medijsko postavljenih grafov in si pridite enkrat pogledat v živo, kaj pomenijo številke hospitalizirani in od kod in zakaj nastanejo. Ogromno količino povišanih številk predstavlja okužba že hospitaliziranih bolnikov, DSO oskrbovancev in neustrezno zaščitenega kadra. Ker pravega/uspešnega načrta varovanja življenj in zdravja v zdravstvenem sistemu ni (mogoče celo ob takšni stopnji prekuženosti več ne obstajazadrega). Ukazi dežujejo vsakič en teden prepozno in s čedalje manj logike. Denarja, razen za dodatke za uspešno vodstveno delo, ni. Postaja tudi jasno, da ukrepi ne morejo pomagat, ker se virus verjetno najbolj učinkovito širi z zrakom in kot ostale viroze - najbolj množično pozimi in najbolj kužno že en teden preden zboliš. Pa omejen je strogo na občinske meje sevedavelik nasmeh Potem ga pa zaustavi hudiča, če ga moreš. Zaviti vsak dan za pol ure na svež zrak ali pa pri nas natankat bencin do najbližje črpalke čez štiri občine, pa po mojih info ni še nikomur škodovalo. lp
primoza     
21.11.2020
Jax. Recimo da pade na obvladljivo število par sto. Potem lahko epidemiologi sledijo stikom in učinkovito zmanjšujejo število aktivnih okužb. Videlo se je, da tako gre. Takrat je bila kriva Hrvaška, da smo izgubili nadzor. Meni se zdi 14 dnevna macola bolje kot nesmiselna zapora občin. Ki ni bila učinkovita niti prvič, vidi se iz mojega grafa. Razlika med pomladjo in zdaj je to, da je bil virus spomladi nekaj novega in je folk prestrašil ter so se ukrepov držali. Zdaj pa je virus bolj poznan, folk je naveličan in nikamor ne pridemo. 14 dnevna totalna zapora bi bila ugodnejša od tega, kar imamo zdaj.
primoza     
21.11.2020
ANDI kolikor mi je znano je veliko vnosov v DSO zaradi kadra, ki ga v DSO prinese iz privatne sfere. Kar pa je mogoče zaradi velikega števila aktivno okuženih. Na graf pa zanalašč nisem vnesel tega podatka, ki je zaradi spreminjanja metodologije testiranja neprimerljiv. Jasno je, da nam je epidemija ušla izpod nadzora poleti, ko smo pustili folk k Hrvatom. Tako smo jim sicer reševali ekonomijo, a še hvala nismo dobili za to. Po dopustu pa se je zmešal s šolarji, študentarijo in v podjetjih.
primoza     
21.11.2020
Aja pa Jax to sem pozabil napisati. Čas za pozitivno kapanjo (blagi konstantni ukrepi) bi bil idealno po ostrih macola ukrepih, ki bi pokazali učinkovitost.
jax     
21.11.2020
Hja, ne vem no ... Meni se zdi, da je tvoj predlog točno isto kot to, kar smo imeli spomladi. Najprej smo virus stolkli skoraj na nič, potem pa so čez poletje določeni ukrepi vselej ostali - maske so bile v zaprtih prostorih razen enega kratkega obdobja vselej obvezne, razkuževanje se je spodbujalo povsod, gostinski lokali so zmanjšali kapaciteto, poletne prireditve so bile v zelo zmanjšanem obsegu in festivalov praktično ni bilo, športne prireditve so se odvijale brez gledalcev ali kvečjemu z zelo zmanjšano kapaciteto obiska, določene najbolj rizične aktivnosti (npr. nočni klubi) se niso nikdar odprle. Skratka, ukrepi so ostali, ne govorit da niso. Ampak virus je prišel nazaj, v vsakem primeru bi. Ja, res je, ljudje so šli na dopuste. Ampak glej - v normalno življenje pač spadajo tudi dopusti in sprostitev. Ne moreš trdit, da omogočaš življenje na relaciji kuća-poso in rečt, da potem je pa vse normalno. In smo kjer smo.
Skratka, meni se ta tvoj predlog ne zdi kaj dosti drugačen kot to, kar smo imeli v prvem valu in kar nas je pripeljalo sem, kjer smo.
andi2     
21.11.2020
Virus je pač tukaj. In ja, ni fake, kot smo na začetku sklepali. Najlažje je pa odgovornost naprtit gospem v DSO in bolnicah, ki morajo moji trikrat predebeli in nepokretni teti večkrat dnevno obrisat lepo dišečo rit, zamenjat plenico in jo nahranit v njena na pol mrtva usta. Ker tako se pač mora skrbet za vsakega do njegove že leta pričakovane smrti. Uf, kako visoko smrtnost imamo med to populacijo! Tudi če je na koncu samo še kost in koža od demence, nevredna imena osebe, ki jo je nekoč tako čudovito predstavljala. Podobno pri šolarjih - ja, cc, grdi grdi mladi, ker se hočejo malo družit in klepetat. Pa ni važno, če ti direktor/ravnatelj ni zagotovil niti najbolj osnovne opreme za kvazi zaščito pred sončnimi žarki (tako nekak primerljivo virus pozimi prodira naokrog). Za sonce imaš potem dve možnosti. Lahko hišo neprodušno zapreš in čakaš eno leto, če bo sonce nehalo sijati. Lahko pa si sproščeno pazljiv na kritične ure dneva, uporabljaš zaščitno kremo kadar je smiselno in držiš pesti, da ne boš ti tista statistika z melanomom. Sploh pa ne tista z melanomom in smrtnostjo. No, je še ena možnost, pa ne bom z osebnimi ideologijami najedal.
primoza     
21.11.2020
Jax s tem si le kupujemo čas. Kolikor sem pregledal RNA cepiva bi znala biti učinkovita. Do takrat pa s temi macolami vsake toliko razbiti maksimume. Trenutno imam tak občutek, da se vrtimo v krogu kot pes, ki lovi lasten rep.
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/nejmoa2022483
primoza     
21.11.2020
Andi, preverjam, če zgoraj trdiš, da umirajo le tisti oz. pretežno tisti, ki jim je že treba brisati rit?
jax     
21.11.2020
Problem tega pristopa je, da se po eni strani ljudje vsake naslednje "macole" manj držijo, po drugi strani pa bo vse izrazitejša dinamika, da bojo v obdobja sprostitve skušali stlačit vse žure, obiske in potovanja, preden jih spet zaprejo. In to gotovo ni zdrava dinamika za boj proti virusu.
jax     
21.11.2020
Kar pa se tiče odgovora na vprašanje, ki si ga postavil andiju, pa - podatki o tem se nekam zelo skrivajo, na podlagi tega, kar pa se vseeno da zvedet, vključno s kako insajdersko informacijo, pa bi si drznil rečt, da pretežno ja.
andi2     
21.11.2020
To bo zelo posplošeno, ampak, ja - umirajo večinoma zelo stari in zelo bolni ljudje, ki se jim na koncu življenja potrdi tudi sočasno prisotna okužba. No, pa seveda obstaja neka pomembna skupina izjem, ki jih ne znamo pojasniti. Da ne bo zvenelo preveč lahkotno - okužba je vseeno vsaj za kakšno stopnjo težja od gripe tudi za mladega človeka in lahko pušča grde, trajne posledice na funkciji pljuč. Pa še Nejm - cepljenje, seveda. Prostovoljno ali prisilno (obvezno), da boš dosegel potreben 90% prag precepljene populacije? Sicer si spet pri gripi in prostovoljni obliki cepljenja. Malo morajo tudi uskladiti svojo težnjo po najvišjem IF in študijami o klorokvinu, remdesivirju, hidrokortizonu, cepivu od Pfizer/Astrozeneca/Nanotech/Moderna... Moj končni denar je na švicarskem Gileadu. Ker imajo lepo ime, dovolj denarja in ker kakšen mesec ne bo jasno, ali preveč hitenja s cepivom pomeni tudi kakšno nepotrebno povzročeno smrt. Do takrat bo pa finančni plus že dovolj velik.
primoza     
21.11.2020
Kaj pa nevrološke okvare? Obstojijo že resni dokazi o tem pri mlajših. Kakor koli pogledamo na koncu se lahko strinjamo, da veliko število aktivnih okužb naenkrat ni dobro...
andi2     
21.11.2020
To se vsi strinjamo. Velika možnost pa je, da se ne bo zmanjšalo, kljub ukrepom. Zato se enkrat - normalne ljudi ne dodatno zatirat in pritiskat. Jax je dobro napisal - bodo pač začeli divje credno funcionirat ob prvi opciji, ki se pokaže. Zaradi tega in zaradi vodenja situacije v smislu - laufaj čez minsko polje! To je ukaz!, bo čez eno leto velika skupina umrlih kot posledica bolezni, ki jih sicer v normalnem svetu znamo zelo dobro pravi čas odkrivati ali zdraviti. Pa seveda dolgotrajen vpliv virusa na razne organske sisteme, kot si napisal in na smrtnost ranljivih skupin (rakavi bolniki, bolniki s kroničnimi boleznimi, imunsko oslabljeni). Pa ne me narobe razumet. Nekaj ukrepov je dobrih. Nekaj je nujnih. Ali bodo spremenili potek množičnega prenosa virusa - verjetno ne. Ker je tu. In ker je zelo nepredvidljivo razširjen in smrtonosen. V veliko širši populaciji, kot si sploh kdo lahko predstavlja. In nima veze s hrvaškim morjem. No, ali pač, za dobro propagando pred hudobnimi sosedi in unimi z vrsto polti, kot se je dobro pohecal Dr.Ejci
P.s. Ena bizarna, ko hodimo v Lidl. Varnostnik pred vhodom ti kvazi razkuzi voziček in po navodilu Lidl ukaze, da moraš to usrano in ogromno stvar prijet in vozit okol. Ko 30 razkuzenih vozičkov zmanjka, stoji staro mlado na hudem mrazu in nagneteni en na drugega do pol ure pred vhodom. Ja, go figure it.
primoza     
21.11.2020
Evo, kakšen lep konsenz se doseže na hribi.net, ko so v debato vključeni normalni ljudje. Srečno.:nasmeh
Page: 1 2 3 ... 27 28 29 30 31 ... 98 99 100      
You must be logged in to post a message:
Uporabniško ime:
Password:
Remember me:
If you don't have a User Name or Password, you must first register as a New User here
 
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing