Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Planinski čevlji - Forum

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski Forum New thread search
 Planinski čevlji
lijaneja     
7.3.2019
Lala, za planinske čevlje velja nenapisano pravilo,da so malce večji od klasične obutve zaradi dvojih nogavic. Direktno na kožo tanjše, zgoraj pa malce debelejše. Na ta način preprečiš nastanek žuljev, posebno, če so nogavice mokre. V trgovino vzemi omenjeni nogavici in preizkusi čevelj. S peto, močno potisnjeno nazaj in zategnjenimi vezalkami, se mora palec prosto gibat.
Uspešen nakup in srečno.
SamoK     
7.3.2019
Od kod te "splošne resnice"? Že desetletja nosim samo ene nogavice (ne dvojne) v vseh vrstah obutve, od superg do visokih, trdih zimskih čevljev. Tisto o dvojnih nogavicah je fama iz prejšnjega stoletja, ko so bili navadni usnjeni gojzarji trdi, kot da bi bili plastični in so bili brez mehke notranje obloge. Današnja mehka notranja obloga nadomesti dodatni par štumfov.
Dajati nasvete o številki gojzarjev po forumih se mi zdi pa sploh povsem mimo!
Enka     
7.3.2019
Jaz vzamem vsaj številko večje, seveda pa je treba probat, da noga notri stoji in se ne premika. Če imam enako številko kot običajne čevlje, mi pri hoji navzdol preveč trpijo prsti. Seveda pa vsak po svoje. Meni se obnese.
Janezs     
8.3.2019
Da noga "notri stoji in se ne premika", Zato imajo vsi čevlji vezalke in z njimi utrdiš s časom obliko čevlja po svoji nogi.(več hodiš, prej je rešen ta problem). Tudi navzdol, če čevlji niso večji, pa jih trdo zavežeš, ne bo prišlo do nabijanja prstov. Najboljše je da so čevlji večji od običajnih,ki jih nosite po ravnini( po mestu). Nogavice imam jaz vedno manjše od običajne št. noge, morajo pa se tesno prilegat nogi. Za 20 urne pohode, pa jih še nosim narobe obrjene, Potem dam levega na desno nogo, desnega na levo. Nogavice so gladke od zunaj. Od znotraj pa imajo veliko šivov. ( ne vse). Seveda, kdor se znoji v noge je dobro, da ima en par dopoldan popoldan pa druge sveže. Lani na Finskem po desetih dneh hoje sem bil premalo pazljiv.So se me copati zadaj začeli malo "ribati". V Pello sem kupil nove Salamonke, težko sem dobil brez goreteksa. Z njimi sem uspešno nadaljeval.Zaradi male malenkosti sem raje zamenjal skoraj nove z novimi, ker tedaj si nisem želel, kakšnega žulja na poti. Na slošno bi priporočal, dajte si obliko čevlja ustvarit z vezalkami. Planinski čevlji imajo tudi štoparje, tako, da lahko regulirate tesnost na narti ali na gležnju. Še to nikoli ne kupujem dalj. ko deset petnajst minut. Ko grem kupovat imam v glavi kaj hočem. Tako, da niti ne poslušam preveč trgovca, ker on je tam ,da proda in te zavede, tako,da bi lahko šel domov z kruhom. Lp. J Nisem pa še imel obute dvojne nogavice.
lijaneja     
8.3.2019
Drži, Janez in dobro vem, da velika večina pohodnikov prakticira samo ene nogavice (v supergah so celo brez in se lastniku po dolgi hoji ne smeš približat na en meter). Jaz tu govorim o lastnih izkušnjah in so zame neštetokrat preverjene. V visoki hribovski sezoni sem nekajkrat doživel, da so hribovca na poti ustavili žulji. Z obliži in še enimi nogavicami je pot lahko nadaljeval. Poanta dveh (različnih) slojev na nogi je v tem, da se trenje med kožo in čevljem prenese na nogavice.
@Samo,zaradi mene hodiš po hribih lahko tudi brez in uživaš v sodobnih nazorihnasmeh
simon79     
8.3.2019
Vsak po svoje zase ve kaj mu odgovarja a ne. Jaz tudi nosim vedno dvoje nogavice, to mi odgovarja in me ne zanima iz katerega stoletja je ta ideja nasmeh
Lalala     
8.3.2019
nasmehhvala za misli. Zdaj imam še vedno zmedene ideje isto kot prej. Sicer iz lastnih izkušenj bi rekla, da lih isto žuli ali ne žuli, če imam na nogi dvoje nogavic ali ene debelejše pohodniške.V dvojnih debelih pa mislim, da bi se mi noga skuhala.
djimuzl     
8.3.2019
Pri meni se pri enem paru nogavic noga bolje "uleže" v nogavico, natančneje si jo lahko obujem in se s tem izognem šivom in gubanjem nogavic, ki lahko povzročijo žulje.
V pričakovanih snežnih razmerah pa z zimskimi pohodnimi čevlji obvezno nosim dvojne štumfe nasmeh, seveda tanjše spodaj. Tu je seveda možnost gubanja in s tem morebitnih žuljev malo večja, a mi je zato topleje.
čara     
12.3.2019
Glede številko večje...
1. pravilo superge preizkušaj v nogavicah, ki jih boš nosila (pohodne, tekaške...odvisno kake čevlje pač kupuješ).
2. udobje in še enkra tudobje. Primerna širina, primerna dolžina (bolje pol cm daljši). Če se ti ob preizkušanju zdijo neudobni, kje trdi, jih pospravi nazaj, ker se po mojih izkušnjah ne bo nič prilagodilo (razen usnja, ta se malenkost prilagodi).

Jaz imam 40.5 številko pohodnih in službenih lepih, za vsakdan, to je pač moja številka. GTX pohodne pa 41, ker manjših niso več imeli. Se pa dajo fino zavezat in nobenih žuljev ni bilo....tekaške imam 42, ker pač je problem v širini noge, kar je bilo manjše je bilo preozko pri prstih. Res ne vem zakaj tako radi ožajo copate pri prstih. Kaj jim ni jasno, da so podplati v obliki plavutk velik nasmeh
serznoz     
12.4.2019
Moje izkušnje z žulji: na ogroženo mesto sem preventivno nalepil levkoplast (Leukotape classic) direktno na kožo in tako preprečil drsenje nogavic. Preverjeno na enotedenskem smučarskem teku čez Finsko. Zdrži tudi več dni, prenese tudi tuširanje. Deluje tudi, ko je koža že rahlo načeta. Ko je že žulj, je seveda potrebno ukrepati drugače.
Dizzy     
30.4.2019
pozdravljeni,

bi izkoristil temo, saj bom najverjetneje moral kupiti nove pohodne čevlje, ti, ki jih imam trenutno, so mi po cca. 15 pohodih začeli konkretno nagajati (začeli so tiščati v mezinček) ...

seveda je bila prva misel Alpina, ker sem jih imel že v preteklosti, tudi oče jih ima in je zadovoljen. probal sem model nepal in prvi vtis je odličen, pomislek imam le ob njihovi teži, saj so precej težji od ostalih.

po drugi strani zelo dobro poznam Salomonove superge in tudi gojzarje, ugotovil sem, da imajo tudi 3 res dobre modele gojzarjev oz.pohodnih čevljev, sem jih tudi že probal, so res udobni, lahki (ta, ki me najbolj zanima ima cca. 600g - sicer sem mnenja, da teža na nogah ni tako pomembna, a vseeno se to mora nekje poznati, plus - podplati na Salomonovih čevljih so contagrip in ne vibram - je vibram res toliko boljši?
arya123     
11.5.2019
Pozdravljeni,

Nekaj casa nazaj sem kupila pohodne čevlje Salomon QUEST PRIME GTX. Čevelj je na nogi super in ga lahko nosim cel dan tudi pri spustih ni nabijanja na prste. Težava nastane pri vzponih, saj me po določenem času na predelu nad peto začne boleti. Po vsaki turi je bolje tako, da menim da se mora cevelj le zmehcati. Me pa zanima ce se je se kdo spopadal s temi tezavami, saj je bil to moj prvi nakup tako trdih cevljev.
jprim     
23.6.2019
Pri nas je vedno manjša izbira planinskih čevljev. Morda kdo ve, kje je trgovina v Avstriji, ki ima veliko ponudbo vseh izdelkov.
Lp!
jprim     
23.6.2019
Vse reklame, ki jih spremljam, ne ponujajo izbire za poletje. Po nasvetu strokovnjaka mora biti zimski in letni čevelj, tako kot na avtomobilu - zimske in letne gume. Opažam pa, da veliko pohodnikov nosi zimske čevlje tudi poleti. No, morda jim ustreza, ...
Lp!
link_     
23.7.2019
Pozdravljeni.
Ali slucajno kdo ve ce se v sloveniji se dobijo meindlovi cevlji?
Od kadar ni vec popotnika al kaj je bil tisti v hali a ne vem vec kje jih dobiti.
Hvala vsem in lp
mirank     
23.7.2019
Suvel šport Nova Gorica
sirt1     
23.7.2019
Povsod kjer prodajajo Planika prodajajo tudi Meindel. Saj Planika Turnišče izdeluje Meindel!
link_     
23.7.2019
Za Suvel sem našel na internetu, hvala. Bom se ob priliki oglasil.
Drugače pa to s planiko ... ne bo čisto štimalo. V Ljubljani sem bil včeraj, vsaj v treh različnih trgovinah so imeli planikine čevlje, pa nimajo Meindlovih.


Ali kdo ve, za široko stopalo razen Meindlovih, je še kakšno primerno obuvalo? Planika mi iz neznanega razloga ni prav.
warwick     
15.8.2019
Že desetletje nosim čevlja, ki jih menjam glede na vrsto in zahtevnost pohoda...Za mene top izbira - nikoli nobenih problemov z žulji in ostalimi težavami!
LOWA TIBET GTX in/ali RENEGADE GTX MID
čara     
16.8.2019
Link za široka stopala-Merrel. Jaz ne izgubljam več časa s probavanjem drugih znamk, ker je vse bilo preozko. Ti so prvi, kjer lahko nosim ženski model in normalno številko. Stopala so vesela, brez žuljev, brez bolečin.

Druga opcija je Proalp-po meri narejeno in najbolje, da ti majstor sam premeri.
Page: 1 2 3 ... 75 76 77 78 79 80 81 82       
You must be logged in to post a message:
Uporabniško ime:
Password:
Remember me:
If you don't have a User Name or Password, you must first register as a New User here
 
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing