Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Komplet za samovarovanje - Forum

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski Forum New thread search
list of forums / Slovenia / Splošni pogovori / komplet za samovarovanje
 Komplet za samovarovanje
primoza     
27.8.2020
Meni se zdi bolj pomembno kot najnovejša modna znamka SVK, sam trening rabe, da se ga potem slučajno ne pritrdi v zanko plezalnega pasu, ki je namenjena opremi...
Zebdi     
27.8.2020
Lukito, Bambergova sploh ni ferata in osebno bi bil zelo presenečen, če bi kdo izmed plezalcev, ki se poda v Steno, čutil potrebo po varovanju na tej poti. Še bolj bi bil pa presenečen, če bi se kdo izmed njih vpel z navadno gurtno, ker ravno plezalcem je ponavadi jasno, kaj je faktor padca in morebitne posledice mežikanje

Lukito     
27.8.2020
@Zebdi: je zavarovana plezalna pot, ki sem jo dal kot primer in ne kot edino opcijo. In ce si osebno zelo presenecen pac bodi. Verjemi pa da se ljudje dejansko vpnejo tudi na gurtno in vponko pri dolocenih sestopih. No, ti se verjetno nebi ker je faktor padca cez steno zate verjetno boljsi kot poskodba hrbta. Ce se nisi pojedel vse pameti sveta in imas se kaj prostora pa morda vseeno lahko pomislis tudi na to da je fino biti vsaj malo pripet - morda moras pa kje koga srecati ki je manj izkusen in te z nahrbtnikom pomete iz stene.

No, razen ce si izkusen alpinist, potem je to nemogoce, kajne? Nevarnosti ni vec, varovanje je povsem nepotrebno. Morda se ti bo kaksna dlaka razcepila drugace in bos pomislil malo bolj prakticno. Osebno raje varujem na vponko in gurtno kot pa na nic. Glede na to da imam pas na sebi in opremo na pasu. Lep dan in srecno.
Zebdi     
27.8.2020
@Lukito, veliko je že bilo napisanega na temo statičnega oz. dinamičnega varovanja, pa vseeno:

https://www.youtube.com/watch?v=me0dSWbEq8I

Padec 1 meter nad klinom, 80kg, testirano tudi varovanje z gurtno (120cm). Good luck!

Lukito     
27.8.2020
Jabolka, hruske... vsak alpinist ti bo tudi povedal da nima nobene zelje pasti na SVK ker je faktor previsok in poskodba zelo verjetna. Vsekakor pa bolje kot pasti brez, ane?

Me pa veseli da si nekje nasel prostor za razdajanje znanja, ceprav o tem nisem govoril ali spraseval. Pa vseeno hvala, vse to ze vem.

Zebdi     
27.8.2020
Glej, meni je popolnoma vseeno, kako se (oz. se ne) varuješ. Tistih jabolk in hrušk, padcev alpinistov in podobnega ne bom komentiral, ampak ko pišeš o varovanju z gurtno in vponko se zavedaj, da obstaja možnost, da bo nekdo to prebral in to "znanje" uporabil. Že tako je preveč nesreč po gorah in ni popolnoma nobene potrebe, da bi jih še vzpodbujali. Toliko z moje strani mežikanje

Lukito     
27.8.2020
Ce bi prebral vse potem nebi pisal takih. Potem bi tvoje pisanje nekateri interpretirali da je bolje da nisi varovan kot pa varovan na navadno vponko, oziroma da moras imeti maticarko na koncu SVK. Pa tudi to ne drzi, kajne?
Zebdi     
27.8.2020
Sem prebral, brez skrbi. Da napišem povzetek svojih objav:
- za samovarovanje je primeren le SVK z ustreznimi vponkami (z varovali!).
- navadna vponka brez varovala se ob padcu lahko izpne (kolegu se je med padcem na slacklinu oz highlinu izpela celo matičarka, zaradi česar ga na žalost ni več med nami)
- izid padca na navadno gurtno bo zelo, zelo slab. Kot je demonstrirano v zgoraj prilepljenem videu, je pri padcu z višine 1m nad klinom dejansko vseeno, a si vpet ali ne.


A se v kateri od zgornjih točk ne strinjamo?

P.S. Meni se zdi matičarka za SVK zelo nepraktična, ampak če jim ostale zmrzujejo..
dprapr     
27.8.2020
Mene pa zanima, če je bila v zadnjih letih opravljena kakšna raziskava (pri nas) o tem, koliko manj nesreč je posledica uporabe SVK na naših zavarovanih poteh. Oziroma, ali obstajajo podatki, koliko nesreč se je zgodilo izključno zaradi neuporabe SVK na zavarovani poti? Tu ni mišljeno tistih par ferat v Sloveniji , kjer je uporaba SVK nesporna.
Zebdi     
27.8.2020
dprapr, nekak se mi je zdelo, da je točno o tem že bilo govora na tem forumu. Poglej na strani 6 te teme - Jani Bele je napisal odličen prispevek nasmeh
dprapr     
27.8.2020
Imaš boljši spomin od mene. Res je dobro zapisal. Sem podobnega mnenja.
Sicer redko, ampak, ko vidim to “opletanje” s SVK, pomislim, kam nas je pripeljala ta potrošniška miselnost in lažna varnost in odgovornost.
Kakšno je dojemanje gorskega sveta ob nenehnem prepenjanju na normalni zavarovani poti? Kvečjemu to razumem takrat, ko imamo pripetega otroka. Odrasli pohodnik, ki potrebuje SVK na zavarovani poti, je tam prehitro. Kot je že omenil J. Bele!
Glede ferat pa ni dileme. Ampak teh je v Sloveniji manj kot je prstov na rokah. Da se kljub temu proda toliko SVK -jev, je zanimivo in strašljivo.
Pi_is_exactly_3     
27.8.2020
Za predstavo sem na sliki označil, kje sneg blokira zaklepni mehanizem v karabinu (gl. oznako 1). Ko sneg pride zraven, ni mogoče več stisniti držala (gl. oznako 1), zato vratca karabina ostanejo zaklenjena in jih ni mogoče odpreti (gl. oznako 2). Že krajši odsek po (južnem) snegu povzroči to težavo. V ostalih pogledih pa odlično funkcionira.
Komplet za samovarovanje Pri 1. se zatakne.1
Page: 1 2 3 ... 10 11 12       
You must be logged in to post a message:
Uporabniško ime:
Password:
Remember me:
If you don't have a User Name or Password, you must first register as a New User here
 
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing