Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Katera rožca je to? - Forum

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski Forum New thread search
 Katera rožca je to?
JTrogar     
7.6.2011
Kateri rožci sta na slikah?
Hvala za odgovor.
Lp, Janez.
Katera rožca je to?1 Katera rožca je to?2
velkavrh     
8.6.2011
Kar dolgo sem pregledoval Petrov2 seznam in ugotovil,da je prva roža ledeniški divjakovec, medtem ko druge rože nisem odkril. Podoben je ptičjemu mleku , ki ga imam na vrtu. Motijo me suličasti dolgi listi, ki nekako ne pašejo zraven. Bo moral pomagati Peter2!
velkavrh     
12.6.2011
S ture na Štegovnik- Stanko Klinar nas pouči, da je pravilna slovenska izgovorjava ta in ne Stegovnik kot se uporablja. Manj uveljavljena oblika imena je Štibovnik.
Katera rožca je to? Pegasta  prstata kukavica-  takoj za cestno zaporo jo je vse polno1 Katera rožca je to? Planinski popon ali planinsko sončece2 Katera rožca je to? Alpska jelenka.3
otiv     
12.6.2011
@velkavrh Pozdravljen!
V mojem priročniku sem tretjo rožico našel pod imenom alpska jelenka.Upam da se ne motim.
Srečno
otiv     
12.6.2011
Janez pozdravljen!
Tudi za tvojo drugo rožico sem pogledal v priročnik in našel pod imenom Navadni zlati koren.Če se motim, pa oprosti za zavajanje.nasmeh in pozdravi "moje" Golte
otiv     
12.6.2011
Bi pa predlagal,da bi na našem forumu razvrstili cvetje po barvah in ne po abecedi,saj ko človek nekaj išče, ne ve imena rože,ter da bi ga dopolnjevali in povečali število fotk za posamezno rožo.
Lep pozdrav!
velkavrh     
12.6.2011
Otiv, takoj sem za tvoj predlog. Res bi bilo enostavneje in bolj pregledno , če bi jih imeli po barvah. Morda bi morali pozvati našega botanika Petra2, da nam pri tem pomaga. Janezov navadni zlati koren nisem našel nikjer, tudi mojo alpsko jelenko ne . Jo je pa pred, ko se spuščamo z grebena Štegovnika proti oknu kar nekaj.

Danes s sprehoda do koče na Čemšeniku dve rožci!
Katera rožca je to? Zlato jabolko.1 Katera rožca je to? Dvolistni vimenjak.2
magpie     
12.6.2011
zdravo!
@velkavrh: roži na slikah sta navadni zlati koren in alpska jelenka. kukavica pod imenom navadni kukavičnik pa je dvolistni vimenjak.
lep pozdrav
velkavrh     
12.6.2011
Maqpie, hvala, za drugo rožo imaš prav, zgleda, da sem malo prehitro preletel Petrov2 seznam. Moraš pa mi priznati, da se trudim. Ali morda poznaš kakšen dober priročnik gorskega cvetja s kakovostnimi slikami! L.P.
jarsan     
14.6.2011
Lilija na prvi sliki je zlato jabolko ali kranjska lilija (lilium carniolicum).Dokaj dober seznam gorskega cvetja ima internetna stran "www.zaplana.net".
Katera rožca je to?1
peter2     
14.6.2011
Šele sedaj sem opazil, da je ta tema zelo aktivna nasmeh Ne vem kako to, da ni vidna na prvi strani? Bo mogoče administrator strani preveril.
Glede rož je pa tako, da je določitev po fotografiji velikokrat težka.
Rumena rožica na prejšnji strani ni kamna zlatenka, verjetno je navadna šparnica. Zraven nje pa verjetno res julijski lan.
Rumena roža na sliki od JTrogar ni ledeniški divjakovec, ne vem pa, kaj je, ker ni dovolj podatkov.
Jaz sicer nisem botanik, le fotografiram.
Tudi jaz za določanje rož priporočam zaplana.net, veliko fotografij je pa tudi na straneh http://galerija.foto-narava.com/index.php
Kot sem pa že napisal tukaj: http://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?slo=1&gorovjeid=1&id=1060 pa priporočam obisk botanične poti, kjer imajo rože tablice z imeni.
velkavrh     
15.6.2011
Peter2, hvala za izčrpen odgovor. Če se prav spomnim od lani sem videl pri Vodnikovi koči tablo za gorski botanični vrt. Veš kje je to? Za tega v Trenti vem,samo ga nisem še obiskal.

Danes tudi dodajam slikce rožic od včerajšne poti na Zelenjak in Palec.
Katera rožca je to? Pod kočo na Zelenici so se bele zlatice čisto razcvetele. Platanolistna zlatica.1 Katera rožca je to? Približno tu tudi prvič letos vidim turško lilijo2 Katera rožca je to?3
peter2     
15.6.2011
Botanični vrt na Velem polju je zasnovan podobno, kot ostale botanične poti v Bohinju (glej http://www.gorenjskiglas.si/novice/gorenjska/index.php?action=clanek&id=51211)
Rastline tam niso posebej gojene, ampak so le označene tiste, ki tam uspevajo.
V alpskem botaničnem vrtu Julijana v Trenti pa rastline gojijo (iz semen, nabranih v naravi) in zato lahko na majhnem mestu vidimo večino alpskih rastlin. Obisk Julijane ti zelo priporočam in to čimprej, kajti je na nizki nadmorski višini, zato tam alpsko cvetje odcveti prej, kot v gorah.
velkavrh     
16.6.2011
Lahko dodam še en naravni botanični vrt- za planino pod Liscem na poti za Črno prst, ki sem si ga ogledal danes. Zelo poučno. Večino predstavljenega cvetja cveti. Dobil se potrdilo, da je modra cvetlica res julijski lan.Vse predstavljene cvetice sem slikal.

Tretja cvetica z mojega pohoda na Zelenjak in Palec je navadni gadovec in sem jo posnel kar na parkirišču. Njegova modrina res bode v oči.

Danes predstavljam štiri cvetlice,ki na arboretumu niso predstavljene.
Katera rožca je to? Veliki bedrenec, ki ga polno tik pred kočo na Črni prsti na tistem prijetnem travničku ob poti.1 Katera rožca je to? Rožnatega gadjaka je tudi polno ob poti na travničku pred kočo na Črni prsti in tudi okoli Oražmove koče na planini pod Liscem2 Katera rožca je to? Tista rožnata livada na desni strani pred kočo je res polna rož. Med njimi je tudi ta rumena lepotica.Rumenih rož je res veliko in je prepoznavanje malo težje. Po Petru2 bi lahko bil gorski dimek.3 Katera rožca je to? Nad samo kočo pa raste tale lep drobižek, ki ga predstavljam na dveh slikah. Rasel na vrhu Črne prsti poleg srebrnih krvomočnic. To je alpska medenica.4 Katera rožca je to? To je alpska medenica. Raste prav na vrhu Črne prsti prav za kočo. 5
peter2     
17.6.2011
1. ni rožnordeči dežen ampak verjetno veliki bedrenec
2. OK
3. verjetno gorski dimek
4 in 5. alpska medenica
otiv     
17.6.2011
Ljubitelja cvetja prosim za pomoč, če sem pravilno določil imena trem belim cvetlicam,ki sem jih fotografiral ob poti na Korošico.
Hvala in lep pozdrav!
Katera rožca je to? Ali je to alpska krešica?1 Katera rožca je to? Ali je to nizki repnjak?2 Katera rožca je to? Ali je to alpska zlatica?3
Tadej     
18.6.2011
Pozdravljeni!
Tehnične težave, ki so bile pod to rubriko, so sedaj odpravljene.
Lp, Tadej
GITA     
18.6.2011
Otiv, mislim, da na zadnji sliki ni alpska ampak Traunfellnerjeva zlatica. Ločita se najbolj očitno po tem, da ima alpska bolj polne (krpate) pritlične liste. Ti pošljem link na ZS.
(Jaz drugače nisem nek botanični stručko, se pa kdaj če je čas tudi sama pozabavam z določevanjem kakšne rastline in sem ravno zadnjič tole zlatico vzela "pod drobnogled"mežikanje, zato slučajno vem...nasmeh)
velkavrh     
18.6.2011
Danes pa nekaj rožic s ture do bivaka pod Grintavcem. Moram reči, da je veliko cvetja na celotni turi od Suhadolnika naprej.
Katera rožca je to? Že opažena cilkama1 Katera rožca je to?  Letos prvič vidim avrikelj  tik pod bivakom.2 Katera rožca je to? Takoj nad kočo rastejo murke-tudi prvič letos videne. To je kamniška murka. Raste samo v Kamniško-Savinskih Alpah. Prepoznamo potem, da so spodnji cvetni lističi skoraj beli.3 Katera rožca je to? Tale lepi modri drobižek raste kar na potki nad kočo. To je brezlistni jetičnik.4 Katera rožca je to? Okrog ruševin stare koče raste polno navadnih krvomočnic, ki jih srečujemo tudi v dolini. To je rjavo rdeča krvomočnica. Prepoznamo po značilnem cvetu.5 Katera rožca je to? Progasti volčin.6
babim     
18.6.2011
velkavrh - druga slika rumen grmiček je predalpsko sončece
Page: 1 2 3 4 ... 411 412 413      
You must be logged in to post a message:
Uporabniško ime:
Password:
Remember me:
If you don't have a User Name or Password, you must first register as a New User here
 
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing