Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Kače v Sloveniji - Forum

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski Forum New thread Search
list of forums / Slovenia / Splošni pogovori / kače v sloveniji
 snakes in Slovenia
26.8.2009 - mravlja123
Tolminc     
4.8.2013
Na poti k izviru Tolminke..
Kače v Sloveniji
ziki     
8.1.2014
Leta 1995,ko sem bil oskrbnik Koče na Klemenči Jami,sem kar velikokrat opazoval te zanimive živali.Od vseh doživljajev,mi je nekako najbolj pri srcu dogodek,ki je na račun gada in modrasa rešil eno sila neprijetno in skoraj nerešljivo stvar.V bližini koče raste "najdebelejši macesen" v Sloveniji(Larix decidua mil).Mimo njega pelje markirana steza na Krofičko.Macesen je le nekaj metrov stran od poti in pri njem so se nabirali iztrebki nevesnih pohodnikov.V bližini(30)metrov stran pa sem imel jaz svojo opazovalnico kjer sem velikokrat opazoval gada in modrasa,ki sta živela v popolnem sožitju,Tri metre narazen sta imela svoji "stanovanji".Motil me je smrad po iztrebkih,ker sem bil na opazovanju po več ur,tudi cel dan kadar sem imel čas.Bal pa sem se tudi za moja varovanca(gada in modrasa)da jih nebi kdo ogrožal.Pa mi je prišlo na misel in sem napisal tablo."Ste na območju planinskega gada,ne ogrožajte ga v njegovem življenskem okolju".Kar kmalu sem opazil,da novih kupčkov okoli macesna ni bilo več,ker si zaradi "strupenjač"nihče več ni upal spustiti hlač in z enim udarcem sem prepodil dve muhi.Table danes tam ni več.Nekomu je bila napoti.Na moje veliko veselje,pa mi je prijatelj povedal,da je še lani tam blizu videl modrasa.Tristo metrov stran pa gada.Ali je to slučaj,ne vem.Sem pa vesel,da se te zanimive živali ohranijo.
peter2     
8.1.2014
nasmehZanimiva štorija.
Mogoče sta tudi kači vzeli stvari v svoje roke in pregnali neljube planince ...
cico     
8.1.2014
Še en lepotec v Matkovem kotu, je brez
vznemirjanja prečil stezo,pa še za foto
je bil čas, lani poleti!eekeek
Kače v Sloveniji
sonia     
8.1.2014
Ta fotografija je nastala na Dednem polju.
Kače v Sloveniji
francimedved     
9.1.2014
Tale se je pa po travniku nad planino Pungrat sprehajal
Kače v Sloveniji
_d_     
10.1.2014
Predlagam, da o najdbi kače poročate na tej spletni strani https://sites.google.com/site/plazilcislovenijejihpoznamo/zbiranje-podatkov, zelo vam bodo hvaležni, gre za projekt, kje v Sloveniji se določena vrsta kač nahaja.

LP, _d_
panda     
10.1.2014
sem že mislil glede na letni čas, da so kače prehitro zunaj.... Malo ste pozno objavili svoje slike glede na letni čas.nasmeh
herman8     
10.1.2014
Hehehe, Žiki je bil vedno za hec, že dolgo vem za to štorijo. Ko je bil Žiki še oskrbnik na Jami sem bil po 10x na leto gor, zdaj me ne vleče več....ni več takih oskrbnikov.
dprapr     
10.1.2014
Pa saj ni pazil samo kače, še velikega pujsa je imel, če se ne motim, ki se je sprehajal naokoli!
Glede kač je pa bila zanimiva tudi štorija, ko je bil na Okrešlju oskrbnik s sinčkom, ki mu je lepega dne rekel, da je pod drevesi neka žival, ki "se ne pusti primit". Mislim, da so takrat posekali nekaj dreves okoli koče!!
francimedved     
11.1.2014
Se spomnim tistega pujska, kot kuža je bil in hodil od klopi do klopi, ter zabaval planince. Pa še enga slepega mucka je imel, ki se je čez zimo sam preživljal in kljub slepoti lovil miške okoli koče, da je preživel.
cico     
11.1.2014
Verjetno nikoli ne bom pozabil kavke s planšarije v Robanovem kotu, tam okoli
75-tega,leto gor ali dol,nam je nosila
kamenčke v gojzarje,pa tudi vezalke nam
je odvezovala,prijeti se pa nikoli ni
pustila,pa tista srna,ki ti je pila iz rok!Uh,ko ti spomini privrejo na dan........
Pa oprostite,prosim,vem,da je to "kačonski"
forum!
geppo     
12.1.2014
No, potem še pa sam povem nekaj na predhodno temo...( je tudi že zgodovina tako kot "cicova" )si me spomnil na tole zgodbo
včasih smo se z avtobusom vozili do Rogovilca in potem v Robanov kot. Potem pa na domačiji ali pa na planšariji prespali.Zgodaj zjutraj pa v gore in potem povratek z "zagrebčanom" v nedeljo popoldne iz Logarske nazaj.
Enkrat pa srečam na polovici poti do planšarije Robanovo muco. Tudi ona ga je mahala na planšarijo. Ko pridem do planšarije jim povem, da sem v gozdu srečal njihovo muco. Pa mi povedo, da nosi mladiče na domačijo. Vsako leto pred kotitvijo je šla na planšarijo in jih potem znosila nazaj na domačijo, kjer je skrbela zanje. Je pa skoraj uro hoda na eno stran, da prideš od domačije do planšarije....
lp ( se tudi opravičujem zaradi teme, ki ne spada sem... )
ziki     
11.2.2014
prebral sem pisanje gepa,ki se opravičuje,da njegovo pisanje ne spada v ta forum.Zakaj ne?Spomnil me je na leto 2000,ko sva bila z ženo Betko oskrbnika na Loki pod Raduho.Imela sva psico Karo (bernardinko) in veliko domačo muco,ki je pridno lovila miši in voluharje po planini.Seveda je pojedla tudi kakšnega prepočasnega ptiča.Ko je skotila mladiče,jih je (deponirala) v zvoniku kapelice.Ker so turisti vseprevečkrat zvonili,jih je morala nekam prestaviti.Kam drugam kot v Karin pesjak,kjer so bili popolnoma varni,saj sta se med sabo razumeli.Mladiči so rasli treba je bilo veliko hrane.Mačka je nonstop lovila,a izgleda je bilo še vseeno premalo.Neko jutro ob svitu sem srečal Karo,ki je prinesla z jutranjega "lova"divjega zajca in ga podarila mačkinim mladičem.Solidarnost brez primere.Par dni po tem dogodku pa se je zgodilo to zaradi česa to pišem.Sredi dneva srečam mačko,ki ob sebi vleče dobrih 120 cm dolgo kačo podobno "GOŽU".Poklicala je mladiče iz pesjaka in gostija se je začela.Za naslednji obrok je ostalo približno polovico kače,katero pa je psica zakopala blizu drvarnice.Poanta zgodbe pa je v tem,da eno uro hoda okoli koče na Loki ne nekdaj,ne danes nihče ni videl ne strupenih in ne nestrupenih kač.To mi je zagotovil takratni pastir živine na Javorju,ki je tam okoli kot gozdni delavec in 10 let kot osrbnik koče preživel praktično celo svoje življenje:Pa še veliko stvari se je z našo mačko in njenimi mladiči dogajalo.O tem mogoče kdaj drugič in kne drugje.
mukica     
11.2.2014
Lepe prigodice iz živalskega sveta,zgodbe prijetnih oskrbnikov,ki nam lepo popestrijo te deževne dni...naj jih bo čimvečnasmeh
cico     
11.2.2014
Na poti na Šplevto sva doživela, da so naju
tam nekje pod Brinovo glavo obmetavale dve
veverici s storžeki in sploh niso bile nič
plašne, kot bi bile jezne, ker hodiva tam!
Nisva mogla verjet, za povrh sva višje
srečala velikega goža, ki je ravnokar goltal gozdno miš, ko sva ga obšla, je še
naprej v miru užival v kosilu! Narava nam
včasih pokaže res neverjetne stvari, no to
pa lahko pripnem sem, ker je kača zravenvelik nasmeh
Rak     
15.2.2014
Vesel sem, da sem po priporočilu g. Ziki-ja spet odkril ta forum. Na svojem spletnem albumu imam tudi nekaj fotk plazilcev, s katerimi sem imel v svojem življenju kar nekaj konkretnih srečanj, priporočam ogled albuma, obljubljam pa, da se bom odslej večkrat oglasil, kajti strahu pred našimi kačami nimam, vsekakor pa imam do njih spoštovanje, previdnost in odnos do pravice sobivanja.
lin do albuma: https://picasaweb.google.com/105542164406791269945/KajZiviNaMojemGruntu#
ziki     
13.3.2014
Gospodu Raku sporočam,da se je s strupenjačami pri nas na Solčavskem že začelo.Čeprav "en gad še ne prinese pomladi",pa se je ta prvi ravno včeraj(na Gregorjevo)že sončil "NA SVOJEM MESTU" ZA KATEREGA HVALA BOGU TRENUTNO ŠE NIHČE RAZEN MENE NE VE.Mogoče se kmalu oglasim s kakšno fotko mojega prijatelja ali prijateljice.
ziki     
20.3.2014
Vćeraj na Jožefovo sem na kraju,kjer sem prejšnja leta videval gada spet videl nekaj lepih primerkov,čeprav je tam okoli še približno en meter snega.
Rak     
26.3.2014
Jaz na svojem ranču v Posavju (Sromlje) letos z modrasi še nisem imel sreče, morda bo naslednji teden, ko spet grem tja dol, ka bolj "živahno", pa se kaj oglasim, tudi s fotko seveda.
Page: 1 2 3 ... 14 15 16       
You must be logged in to post a comment:
User name:
Password:
Remember me:
If you don't have a User Name or Password, you must first register as a New User here.
 
Copyright © 2006-2012 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing