Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    

Hribi.net in opisi korak po korak

Print
onsight23. 08. 2008 10:41:43
Delo na tej strani je predvsem ljubiteljsko, razen, če mislite, da teh nekaj reklam, ki se vrtijo na strani, vržejo tisoče evrov mesečno. Dvomim, da je dovolj za pokritje stroškov najema strežnika...stvari zelo dobro poznam, ker sem v podobnem poslu. Nekoč pred leti sem se čisto ljubiteljsko tudi sam spravil delati spletno stran, kjer bi bili zbrani vsi vodnički po balvanih v Sloveniji. Ta zvrst plezanja je bila v Sloveniji še takrat bolj v začetkih, plezališč že kar nekaj, vodnički pa raztreseni vsepovsod...kje pa kje kakšen v kakšni reviji, spet drugje na roke napisani, na kakšni spletni strani kakšen v PDF formatu...skratka...če si hotel malo balvanirati pri nas, si imel še največ težav z zbiranjem informacij, ne toliko s plezanjem. Pa sem (bedak neumni) šel in po dolgotrajnem iskanju zbral večino obstoječih zapisov, jih vse spravil v enoten format, na prvi strani spletne strani pa jasno in razločno napisal, da vodnički niso moja last ali izdelek ter navedel vire, kjer se nahajajo originali, tudi revije. Jaz sem jih le zbral na kup.
Že v nekaj naslednjih dneh sem prejel kup mailov z grozečo vsebino, obljubljenimi tožbami in ne vem kaj še, ker sem takorekoč ukradel avtorska dela. Seveda sem radi ljubega miru vse skupaj odstranil in še danes podobna stran, kjer bi lahko dobil vse podatke o tem na enem mestu...ne obstaja. Pa bi prišla prav, veste...vsaj kakšnem plezalcu iz tujine, če smo že slovenceljni tako brezkomromisno nevoščljivi: "To je moje in samo zame".
Bistvo tega pisanja je, da za vse svoje delo takrat nisem dobil niti imel v načrtu dobiti niti tolarja(takratnega). Samo plezam rad, pa gore imam rad (tako kot verjetno tudi ustvarjalci e strani). In najbolj bedasto takrat sem mi je zdelo, ko so me na nek način obsojali, da se želim okoristiti ali ne vem kaj s tem, ko sem brezplačno objavil informacije, ki bi jih bil sam zelo vesel.
Torej...pustimo ob strani namen ustvarjalcev te strani. Napisal pa si, da je bil tvoj namen že več kot dosežen. Hm...to mi pa ni ravno jasno. Nisem namreč dobil občutka, da bodo stran ukinili, da bodo zbrisali vse opise, ki ti ne odgovarjajo ali kaj podobnega. Kaj pa je potem bil tvoj namen? Da se o tem polemizira, da dviguješ pritisk (kot si sam napisal), da se posledično ljudje pogovarjajo s tabo? Moj predlog...manj uporabljaj brezpotja....po nadelanih poteh srečaš veliko sogovornikov, da ne omenjam planinskih koč. Pa bo priložnosti za izmenjavo argumentov več kot dovolj.
všeč
Kriška23. 08. 2008 14:22:22
... ali pa odkrivaj nova, vsem še neznana brezpotja in jih ohrani zase. Saj vseh menda vendar še nisi prehodil, ali pač?mežikanje
všeč
Rakar24. 08. 2008 23:39:33
Tudi iz mene govori kakšna majhna izkušnja zaradi katere sem sprožil to temo, pa zato svojih morebitnih frustracij ne bom tlačil v tole polemiko. Že tako nevarno zavija na zelo osebno raven. (Mimogrede, za spoštovanje avtorstva pa sem. Če že drugega ne, vsaj omembo si vir, od kjer črpamo, vedno zasluži.) Hm, ne vem od kje nekaterim informacija o mojih poteh, o mojih pogovorih, predvsem pa o zlih namenih s to spletno stranjo ... Kakorkoli, zdi se mi, da je moj namen dovolj jasno razviden skozi vse moje pisanje, le zlonamernost naj odmisli, kdor to zmore.

Prav zanimivo je, kaj vse se lahko človeku pripiše, če se ne strinja z NAČINOM predstavitve brezpotij in če se zavzema, da bi bila opozorila, ki pritičejo takšnim turam, vsaj enakovredna tistim iz klasične vodniške literature. Prav odsotnost ustrezne ocene je zagotovo pomanjkljivost opisa poti na Pihavec (Se še kdo spomni? Zato sem začel pisati!), kakor je tudi tista rdeča črta na fotki, podkrepljena z GPS sledjo, z mojega gledišča odveč. S svojim glasom nasprotujem temu, da bi lahko kdorkoli kadarkoli na ta način »markiral« vsevprek. Svoj glas sem izpostavil odkrito (ja, namerno malce ostro!) - tu, na tej strani (podforum se imenuje splošni pogovori!), ne kje za hrbtom. Nekaj jih je moja mnenja prebralo (opisovalcev brezpotij in uporabnikov opisov), nekaj se jih je zamislilo, nekaj se vas je celo oglasilo (za ali proti ali neopredeljeno - vse velja!) … To je to. Nič več! Tako preprosto. Brez strašne teorije zarote! In, vraga, zaradi tega si še ne lastim vseh brezpotij. In jih ne čuvam ljubosumno zase. Daj(te) no, saj so bila večinoma že »vsa« kje opisana (vsaj od ust do ušes). Zaradi mojega stališča menda ja še nisem nad vso »rajo« samoprivzdvignjen nevoščljivec, lažni osveščevalec, moralist, … In zaradi tega še ni treba zraven slikati bleščečih križev, niti klicati naše ljube Svetlane (mislim na gospo Makarovič z njenimi slovenceljni) … Pa saj sem menda sam kriv, kajne, če sem se (z)našel med pljunki. Že mora biti nekaj na tem, sicer se zagotovo ne bi!?! Pa še opravičilo sem že vnaprej prejel.

Zdaj bom stvar (zgolj retorično in ne iz zlobe) zasukal in se vprašal: kakšen motiv neki ima tisti, ki vse, kateri izrazijo kakršenkoli pomislek o delčku vsebin na tej internetni strani, na tak način ožigosa. Kdo je on, da lahko tako vehementno sodi in celo polaga misli in besede v usta drugih? Kdo je on, ki je nekoč imel poštene namene, pa so mu krivično prisodili namen okoriščanja, da zdaj prisoja podle namene drugim? Še bi se lahko spraševal, ampak ker gre le za retoriko, bom nehal.

In, ker tudi jaz že itak zahajam nevarno daleč izven teme, bom vprašal še, kaj je bilo mišljeno s tistimi križi … Res me zanima. Mene, ki menim, da z njimi v nobenem pogledu nimam nič! Če je že oni bleščeči križ nad Okrešljem (kateri že?) prispodoba namenjena vsem, potem je tisti "nedeljski križ naslanjač" (za gojzarji v nahrbtniku) prav gotovo namenjen konkretni osebi. Res, prav zanima me razlaga prispodobe in tistega kar se je zraven prilepilo kar tako. Morda se pa v (marsi)čem strinjava, le najina gorečnost je prevelika, da bi to opazila!

@kriška
Seveda, tudi na brezpotja bom še stopil. Kakšno bo zagotovo ostalo samo zame, če že ne celo, pa vsaj kak korak. Itak ga potem vedno delim z drugimi in takrat postane še bolj moje. ( A ne, ko drugi vržejo kamen, roka kar sama seže … mežikanje)
všeč
geppo25. 08. 2008 07:56:16
Opažam, da se ta >polemika< še bolj poglablja. Ne vem, zakaj imam občutek, da ni želje - da bi se končala???
Tako, pričakujem čedalje daljše, ostre,globje odgovore!
Ljubitelji gora, pohodništva in narave - POMIRITE SE....
Lp
všeč
Rakar25. 08. 2008 09:43:26
Ko sem ravno tu. Geppo,imaš povsem prav. Hvala! Včeraj sem pozabil pripisati, da zaključujem oglašanje znotraj te teme, ne glede na odziv(e). Pa zdaj! Seveda s tem ne obljubljam, da me čez čas, v primeru nestrinjanja s čim, spet ne zasrbi tipkovnica pod prsti ...

Lp
všeč
onsight25. 08. 2008 18:36:14
Tudi sam se strinjam, da je zadevo nekak treba »pripeljati« do konca, takšna debata nima smisla, če se vleče v nedogled, zaide se s teme in dejansko lahko daje vtis, da gre na koncu že za medsebojno obračunavanje, kar pa verjetno res ni namen tega foruma, še manj pa moj. Tudi za zaključek ne nameravam replicirati na posamezne dele zadnjih pisanj, ker bi se ponavljal, morda bi zopet koga zasrbeli prsti in krog bi bil spet sklenjen.
Smiselno je občasno prebrati vse prispevke na določeno temo, tudi svoje. V nasprotnem primeru človek kaj hitro pozabi o čem teče beseda, kaj je kdaj konkretno napisal in na kakšen način. Na tak način so kdaj tudi lažje razumljivi odgovori in reakcije sogovornikov, pa še občutka ni , da si nenadoma postal žrtev. Že na samem začetku svojega pisanja na to temo sem dejal, da »naj si vzame vsaj svoje, ČE se kje najde.« Nekomu razlagati sedaj, zakaj se je kje našel (tako rekoč med »pljunki«), pa res nima smisla, sam najbolje ve.
Vsakdo gorništvo doživlja oz. vidi po svoje, tudi modrovati o tem je prijetna zadeva, sploh, če to počnemo iz toplega fotelja. Zakaj pa ne? Če so pa gore in vse kar je povezano z njimi tako lepe, mogočne, tudi nevarne, pravemu ljubitelju je težko ne govoriti o njih, izmenjevati izkušnje, deliti kaj novega, obdelovati staro…
Vse dokler se ne zastavijo nekatera upravičena, pa tudi neupravičena vprašanja, dileme. Tam se pa vse konča v iskanju odgovora, ki je spet svojstven vsakemu posamezniku in ga je pripravljen goreče zagovarjati. Tudi sam nimam pojma, ne poznam odgovora, ki bi morda lahko veljal za splošno pravilo ali bi bil pisan na kožo vsem.
Naj navedem samo nekaj mojih razmišljanj…spet polagam na srce…izključno mojih razmišljanj, nikogar ne želim zbadati, žaliti ipd.
Markirati brezpotja – GPS sledi? Filozofsko gledano vsaka pot, ki je tako ali drugače markirana, ni več brezpotje. Pa naj bodo to sledi, markacije ali pa možici. Sem za ali proti brezpotjem nasploh? Bilo bi zelo hinavsko z moje strani, če bi se izrekel proti, če upoštevam dejstvo, da mi alpinizem in plezanje po stenah gora ni tuje. Konec koncev gre v obeh primerih za iskanje prehodov po področju, kjer že prehojena in označena pot ne obstaja. Se naj torej veselimo napredka tehnologije ali ne? Kaj bo to prineslo s sabo? Morda bo v kratkem na trgu napravica, ki ti bo izrisovala točno zaporedje gibov in prehodov v alpinističnih smereh in bodo torej sedaj orientacijsko zelo zahtevne smeri v alpah mala malica. Lahko kaj naredim proti temu? Mislim da ne. Se mi zdi to prav? Se zdi vam? Bo zaradi tega v tistih stenah večja gneča kot sedaj? Bo sedaj zaradi GPS sledi na brezpotjih? Kdo ve. Bomo videli. Bo kaj več nesreč? Pozna kdo procente nesreč…je na prvem mestu hoja po brezpotjih? Padel, ker je buljil v GPS sled in ni videl, da je na robu prepada! Bodo živalski prebivalci gora zaradi tega kaj bolj vznemirjeni? Spet ne upam nič dejati, vendar…presnete mrcine mnogokrat fotografirajo, kako ležijo ob ali celo na poti in to tisti bolj obljudeni, markirani. Očitno jih ne motimo preveč. Če seveda gre za planince z dušo, ki ne kričijo ves čas, mečejo petarde, dirkajo za vsako kosmato dušo, ki jo vidijo ob poti…ampak v miru, spoštljivo do ostalih prebivalcev gora gredo svojo pot…ne, mislim, da so nas nekak vzeli za svoje, smo bolj ali manj neškodljivi (večinoma). Sicer pa…kam za boga se pa naj umaknejo? Je še kje kakšen vrh, kamor ni speljano vsaj par smeri, par nadelanih poti in en kup »brezpotij«? In vsepovsod ob vsakem letnem času se najde kdo, ki tam lazi. Moralna odgovornost tistih, ki to omogočajo, objavljajo?Letno se v gorah ponesreči kar lepo število ljudi? Kliče kdo na odgovornost prve pristopnike na Kamniško sedlo, avtorja opisa poti na taisto sedlo? Če kdo obvisi v Triglavski steni, se zapleza, je obtičal, ker se je precenil…poziva kdo npr. Čopa na zagovor, ali še slabše…avtorja vodnika Slovenske stene ipd? Mu kdo tolče na vest…poglej, si napisal, kje gre smer, zdaj so pa revčki na robu smrti. Se ne morem spomniti. V nekaj sem pa prepričan…nihče od njih kot tudi nihče od avtorjev opisov, sledi itd na tem forumov ni tega počel s tem namenom, da bi koga ogrožal. Kot je nekdo že napisal…vsakdo ve zase, kaj zmore. Če ne ve, bo pa spoznal tam, na licu mesta, malo bolj na grd način. Tudi do sedaj je šlo tako, pa čeprav na nadelanih poteh ali opremljenih smereh. Vseeno pa si upam pomisliti, da opazno bistvenih sprememb pa le ne bo, morda iz preprostega razloga…nič v gorah ni enostavno, brez muk. Za vse, pa naj bo to najbolj nezahtevna pot, se je treba presneto potruditi, človek se nehote spoti in utrudi, pa še malce nevarno vse skupaj zgleda, pa pri tem vremenu v hribih nikoli ne veš, kdaj te bo namočilo, pa mrzlo, pa sneg…bljak. Če pa je že kdo trmasto rinil do konca in se vrnil v dolino prazen, ker enostavno ni doživel gora na pravi način in je bil to njegov prvi in zadnji poskus, ta pa verjetno ni že prvič izbral kakšnega neoznačenega brezpotja. To so dejavniki, ki so dosedaj dokaj uspešno omejevali obisk gora in ga bodo tudi vnaprej. Res, da se kljub temu povečuje ampak…saj nas je čedalje več na tej zemlji, hudiča. In procent tistih, ki jim gore ustrezajo se temu sorazmerno povečuje. Dvomim, da so za to krivi opisi, vsaj ne v takšni meri.
Kaj pa ocene poti in brezpotij? Strinjam se, da so zaželene, celo potrebne, pa vendar…objektivna ocena se mi zdi zelo malo verjetna. Prav tako dvomim, da je najbolj objektivna ocena s strani izkušenega gornika.. Če samo pomislimo na eno od naših legend plezanja in alpinizma – Frančka Kneza. Ponovitve nekaterih njegovih smeri še dandanes veljajo za pravi podvig, kar zadeva varovanja in tudi težavnosti, no…pa vprašajte njega, kaj misli o tem. velik nasmehnasmeh Če želiš tudi dandanes splezati Frančkovo 6 ali več, se pripravi na pošteno smer. Glede plezalnih smeri se je celo uveljavila ideja o strani, kjer plezalci različnih sposobnosti predlagajo oceno za določene smeri in se uveljavi ter ostane prevladujoča ocena. Spet dvomim, da bi se kaj takšnega obneslo pri gorništvu, predvsem zaradi veliko več dejavnikov, ki vplivajo na oceno. Pa še izkušnja iz plezalnih smeri…ob porastu števila vse boljših plezalcev, predvsem pa vse mlajših so nekatere smeri, ki so leta in leta suvereno nosila oceno npr.6, 6+ sedaj le še 5. Pa je za nekoga, ki je ravno začel plezati, še vedno krepka 6. Podobno je v gorah. Izkušen gornik, ki pozna po imenu vsakega gamsa bo težko objektivno ocenil posamezne prehode, še posebej, če je vešč plezanja do 6 ali celo višje stopnje, spet na drugi strani primerjave ocen s strani več uporabnikov preidejo v tekmovanje, dokazovanje itd. Tu najti pravi recept je težko. Vseeno pa je upanja na uspeh tukaj precej več kot pri kakšnem drugem vprašanju.
Je pa vsekakor dajanje predlogov , pobud, idej vsaj meni bolj dobrodošlo, kot pa kritiziranje opravljenega dela nekoga drugega. In delo opravljajo na tej strani vsi..od ustvarjalcev, uporabnikov, ki prispevajo fotografije in opise in tudi piscev na forumu…
In karkoli si o tem misliva midva, spoštovani Rakar (to pa je konkretno na vas ciljano nasmehnasmeh ), je kaj malo važno.
Pa če še napiševa kaj tule, ali pa tudi ne več…stran bo delovala, opisi bodo (hvala bogu) prihajali, tudi GPS sledi, zdaj pa…izbira je najina…ali bova ena tistih, ki si pripomogli k nastajanju ali bova ena tistih, ki sta pljuvala, pa čeprav samo eden po drugem… Jst sem za prvo varianto.
všeč
kaveljc16. 10. 2010 23:47:22
Tale tema je sicer že nekoliko starejšega datuma pa vendar še vedno aktualna. Pred kratkim sem bil na Pihavcu. Hvala avtorju za dokaj podroben opis poti! Vsem, ki ga kritizirate ali kritizirate podroben opis pristopa naj povem, da lahko najdete svojo pot čez kak drug greben. Ostalim, ki pa so pripravljeni deliti lepote slovenskih gora pa najlepša hvala! Prav je, da se tudi manj veščim orientacije pomaga osvojiti kak vrh po neoznačenih poteh. Nenehno me nasprotniki tega pristopa spominjate na slovenske gobarje, ko odkrije gobar dobro lokacijo to enostavno ni pripravljen deliti z nikomer. Tako tudi vi ne poti... kot da ste pravi slovenclji!!
(+1)všeč
Iguana17. 10. 2010 07:31:42
Se pridružujem kaveljcu. Hvala vsem, ki oblikujete ta portal s prispevki. Najbrž ne bi videla toliko lepot, če ga ne bi bilo. nasmehnasmehnasmeh
všeč
rajerfss17. 10. 2010 08:56:19
pohvale vreden portal, če ga ne bilo še vedno ne bi začel hoditi v hribe, tako pa, ko sem ga spoznal sem z njegovo pomočjo reden gost naših prelepih gora. le tako naprej.
všeč
bagi17. 10. 2010 11:01:37
Enkrat sem že zapisal, pa bom še enkrat. To je gotovo najboljša internetna stran s to tematiko pri nas. Njen čar je v tem, da je živa in naj taka tudi ostane nasmeh. Vsak lahko jemlje iz nje in vsak lahko prispeva. Kdor ne ve, naj vpraša, kdor ve, naj pomaga (uf, kakšna misel ...zadrega) Roku in Tadeju pa samo hvala za dobro vodenje in veselje do tega dela. Upam, da sta dovolj nagrajena za vajino delo. S pohvalami sta gotovo nasmeh

Pozdrav, Bagi
(+2)všeč
medo*17. 10. 2010 15:20:49
Glede na vsebino teme mi ni jasno zakaj predstavniki naše uradne planinske politike ne prepovedo izhajanje vodnikov kot sta npr. »Manj znane poti slovenskih gora« in »Brezpotja«, če se s tem res dela taka škoda?

Vsak opis poti je subjektiven, tako tu na tem portalu kot tudi tisti v uradnih vodnikih, če je seveda avtor res tudi sam prehodil tiste poti. Glede odgovornosti je tudi v uradnih vodnikih na začetku ali na koncu dodan »droben tisk«, da avtor in založba ne prevzemata nobene odgovornosti v primeru morebitne nesreče. In kolikor razumem namen tega portala gre za izmenjavo izkušenj in doživetij, ne pa da bi kdorkoli koga kam vodil. Hribovci ponavadi želimo vedno višje, vedno dlje… in v hribih vedno obstajajo objektivne nevarnosti na katere nimajo vpliva tako nedeljski izletniki kakor tudi ne najbolj izkušeni alpinisti, zato se žal nesreče dogajajo vsem. In ker smo vsi samo ljudje, tudi ni nihče imun na subjektivne nevarnosti… Vedno mora vsak sam pri sebi presoditi glede na svoje izkušnje in zmožnosti za katero pot je sposoben. Seveda obstaja tudi možnost najema gorskega vodnika.

Opisom brezpotij se v današnjem razvoju informatike in tehnike ni mogoče izogniti, zato je morda bolje energijo usmeriti k vzgoji mladih planincev in negovanju zavedanja ohranjanja neokrnjene narave, kot pa preprečevanju odkrivanju brezpotij.

Prednost tega portala je v slikah, ki veliko pripomorejo k opisom in predstavi za kakšno pot gre!
(+1)všeč
JusAvgustin17. 10. 2010 18:00:28
vsak od "forumovcev" pripomore k temu, da predstavljamo drugim takšne in drugačne poti, brezpotja, alpinistične vzpone, turne smuke itd... Mislim, da se vsak od nas po svojih najboljših močeh trudi predstaviti zahtevnost ture. S tem se potencialnega kandidata NE odvrača od opisane ture, ampak se ga kvečjemu opozarja na to in ono...
medo* "Vedno mora vsak sam pri sebi presoditi glede na svoje izkušnje in zmožnosti za katero pot je sposoben. Seveda obstaja tudi možnost najema gorskega vodnika.", medo imam popolnoma prav glede teh stvari se v celoti strinjam z njim. Vprašanje pa je, ali se ta praksa pri nas tudi izvaja... Še to za konec: slike pomagajo, ampak mnogokrat tudi zavedejo. "šele ko stojiš pred steno, vidiš kako strma je v resnici..."

Lep pozdrav, Juš
všeč
VanSims17. 10. 2010 21:52:04
Ob tej debati sem se nehote spomnil debate o feratah - pro in contra.

Lahko potegnemo vzporednici

- alpinisti tarnajo, da se jim s feratami uničuje smeri, brezpotniki tarnajo da se jim z opisi uničujejo brezpotja.

-varnostni vidik: ferate naj bi vabile neizkušene ljudi na zahtevne gore, opisi brezpotij naj bi taiste vabile na brezpotja.

Kar se prvega tiče se strinjam s tistimi, ki pravijo da gore niso samo za izbrano skupino ljudi, ki si jih uzurpirajo. In tudi brezpotja in zahtevne gore ne.

Ferate in opise brezpotij razumem kot pripomoček, da se povzpnemo na kako zahtevno goro oz. vidimo del narave in gora tudi če ne premoremo ustreznih znanj.

Oboje pa se seveda da zlorabljati. Ferate za razne adrenalinske variante, ki so spelajne kar se da težko in navito in po možnosti v bližine kake do takrat neznane koče ali nerazvitega kraja, ki si s tem kar krepko opomore. Tudi opise brezpotij! No, za slednje se to še ne dogaja, lahko pa pričakujemo vsak hip oglase v smislu: 'Pridite v neokrnjen del narave te in te gore, več na www....). In na tistem www naslovu kopica opisov! Samo slučajno bo blizu teh opisanih poti tudi kaka koča, penzion, kraj,...

Skratka dokler je oboje nekomercialno nimam nič proti.

Kar se tiče drugega vidika varnosti: o poti je vedno treba(če je le nekoliko težja) dobiti informacije iz več virov(tj. internetnih strani ali pa še iz kake knjige) in se ne zanašati le na enega opisovalca In seveda še tako dober opis ne more pomagati neodgovornemu gorniku, ki misli, da je spsoben vsega in nima nobenega spoštovanja do gore. Vsak je odgovoren zase.

Opisovalci poti delajo napake ampak na ferati imaš tudi kak majav klin, slabo pritrjeno zajlo,... celo v državah kjer je markiranje in nadelava poti - biznis.
všeč
knauf18. 10. 2010 02:38:41
naj, naj portal!!

Lep pozdrav, Igor
všeč
Žan18. 10. 2010 09:00:10
Da ne bomo postali osladni kot rekalama za Aktivijo...
Ampak moram priznati, da si ta portal in predvsem Tadej zares zaslužita pohvalo.
všeč
VanSims18. 10. 2010 10:21:03
Tudi jaz bi pohvalil ta portal in ves trud avtorjev. Le tako naprej!

Nekateri so izražali mnenje, da naj bi se s tem portalom blazno služilo. No te reklame, ki se vrtijo pokrijejo morda komaj neposredne stroške. Ker, to moramo priznati, so zelo diskretne, reklamirajo konkretne produkte in storitve(nobenih bleščavih pasic z napisi v stilu: "Ste le en klik od milijon evrov!" in podobno) in nobenih vsiljivih popupov.
všeč
mukica18. 10. 2010 16:14:26
Tadeju in Roku ,ki ustvarjata ta portal HVALA za ves trud ki ga vlagata vanj.Nama z možem je vsekakor najboljši priročnik za obisk gora,poln opisov,sama lahko z njih izberem kar nama ustreza po zahtevnosti,dolžini ture.Tudi slike so v pomoč.Vesela sva da ga lahko uporabljam tudi za razna vprašanja in nasveta,vsekakor pa tudi hvala ostalim ki sodelujete na njem ker sami opisi ne bi bilo to kar je sedaj ko portal tako lepo živi.nasmeh
LP Martina
všeč
oiven18. 10. 2010 16:16:30
portal 1A in vsem,ki ga ustvarjajo kapo dol...nasmeh
všeč
andi25. 08. 2020 16:08:59
Mogoče res dežuje, pa debata pod Kukovo vseeno ni napačna za ohranitev lepih predelov naše državenasmehkot smo že večkrat debatirali na to temo. Koliko označiti, koliko shoditi, koliko kje opisati. Zanimiv je primer znane gore tik nad Trento in zraven Kanceljnov, ki je še v devetdesetih veljala za kar lep orientacijski zalogaj. Sedaj stopa/je na področju neoznačenih poti. Ali pa naša Kovačnica, kjer do pred enim mesecem nisem videl nobene slike na netu, imel nekje v predalu sramežljiv opis poti, sedaj pa imamo na voljo celo lepo vrisan trackmežikanje (prosim brez zamere fantje, hkrati objavljate izjemno lepe ture). Mejo med opisi, označevanjem in objavami pa žal sam ne znam določit, čeprav spadam med tiste, ki imajo radi čim manj oznak in res samo osnovne namige. Potem pa naj moja sposobnost določi, ali grem do cilja, ali raje odneham zaradi pomanjkanja ustreznih veščin. Pri sebi zadnje čase mogoče le opažam, da vse pogosteje kakšno meni dragoceno turo raje ne objavim. Po drugi strani pa ogromno (večino?) idej seveda dobim na tej strani od prijaznih uporabnikov, ki turo z dovolj osnovnih namigov delijo. Kaj vse te dileme pomenijo v dobi 5G internetnega signala pa ne vemo, bo prihodnost pokazala. Srečno in varno na poteh! Lp, Andrej
(+4)všeč
darinka45. 08. 2020 16:23:55
Nekdo mi je enkrat rekel, ženska je bila, da zakaj objavljam ture sploh. Naj zadržim zase. Sem rekla, da zato, da bo še kdo tam hodil, ker sicer ne bi. Vesela sem , ko dobim kakršno koli informacijo o brezpotni , včasih označeni poti. Teh je dosti pri nas. In škoda , ker se zaraščajo. Ne vem moje mnenje je da po teh poteh nikoli ne bi hodilo prav dosti pohodnikov, ker so dolge in kondicijsko zahtevne. Zato se mi zdi brez pomena , da je enih strah, da se izve , kje pot poteka. In možici, saj nikomur ne škodijo. Bolj koristijo, sploh če te dobi megla. Sto ljudi sto čudi. Nikoli ne bo prav za vse.
(+7)všeč
Page:123
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies