Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Mirca

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Karawanks / Mirca
  

Mirca

peak              
Country: Slovenia
Mountain range: Karawanks
Elevation: 1025 m / 3363 ft
Temperature: - °C / - °F
Lat/Lon: 46,445°N / 14,0545°E
Type: peak
Weather forecast:
Sa
Su
Mo
Tu
We
Views: 3445
Popularity: 29% (2186th place)
Number of paths: 2
Number of GPS tracks: 0
Description of mountain (Slovenian language):

Mirca (narečno Merca) je eden od vrhov južnega Karavanškega pogorja z nadmorsko višino 1025 m. Vzpenja se severno nad središčem Jesenic, natančneje nad najstarejšim delom mesta imenovanim Murova, kateri leži ob vznožju njegovega južnega pobočja. O Mirci med starejšimi domačini krožijo razne pripovedi. Najbolj znana je ta, da je hrib poln vode, saj naj bi se pod njegovim površjem skrivala podzemna jama z večjim jezerom. Nekateri vedo povedati, da so ob velikih nalivih v izvirih z Mirce opazili ribe. Leta 1930 pa se je s strmega južnega pobočja utrgala ogromna skala, ter sprožila velik plaz, ki je na poti v dolino porušil tri domačije na Murovi. Žrtev k sreči ni bilo. 25 let pred tem dogodkom, leta 1905 je na južnem pobočju Mirce oživel kamnolom rdečega marmorja (trbiške breče), ki je služil za potrebe izgradnje železniškega predora skozi Karavanke. V ta namen je bila od Mirce do Hrušice zgrajena tudi ozkotirna železnica, po kateri je vozila električna lokomotiva. Vrh, ki pohodniku zaradi gozda ne ponudi razgleda, ni opremljen z vpisno knjigo. Nekaj zanimivih pogledov v dolino, Ljubljansko kotlino, na Mežaklo, ter proti Golici pa smo lahko deležni v bližini ene od poti, ki vodi na vrh hriba.

Surroundings within radius of km:
Jelenkamen (1096m), Kalvarija nad Jesenicami (784m), Kapelica sv. Barbare na Pejcah (750m), Slapišče pod Kalvarijo (700m), Smučarski dom Črni vrh (1156m)
Webcams in radius of  km:
Begunjščica, Belska planina (Svečica), Bled, Blejska koča na Lipanci, Blejsko jezero, Dom na Zelenici, Dovje, Dovje (apartmaji Triglav), Hrušica, Jesenice, Kepa, Lesce, Mojstrana, Moste, Prešernova koča na Stolu, Roblekov dom na Begunjščici, Valvasorjev dom pod Stolom, Žabnica / Bodental, Zelenica, Zgornji Goreljek (Pokljuka)
Share:
 facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Pictures:
Mirca Mirca Mirca Mirca Mirca Mirca

Hiking Trips:

TimeDifficulty
Ukova (Jesenice) - Mirca (via Pekova plan'ca)1 h 20 mineasy unmarked wayhiking description contains pictures
Murova - Mirca 1 h 10 mineasy unmarked wayHiking description contains pictures
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing