Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Gradišče nad Sotesko (Soteska)

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Karawanks / Gradišče nad Sotesko (Soteska)
  

Gradišče nad Sotesko (Soteska)

peak              
Country: Slovenia
Mountain range: Karawanks
Elevation: 724 m / 2375 ft
Temperature: - °C / - °F
Lat/Lon: 46,4194°N / 14,112°E
Type: peak
Weather forecast:
We
Th
Fr
Sa
Su
Views: 2036
Popularity: 25% (2334th place)
Number of paths: 1
Number of GPS tracks: 0
Description of mountain (Slovenian language):

Gradišče nad Sotesko (tudi Soteska) je 724 m visok hrib, ki se nahaja na meji med naseljema Koroška Bela in Potoki, v občini Jesenice na Gorenjskem. Gre za povprečnemu očesu manj opazen vrh, ki pa je za okoliške naseljence v davni preteklosti imel veliko pomembnejšo vlogo kot jo ima danes.
O tem nam nekaj pove že njegovo ledinsko ime. Ko v neposredni bližini hriba pod južnim pobočjem še ni bilo akumulacijskega jeza za elektrarno Moste, je v tem predelu reka Sava tekla skozi sotesko, po kateri se je ohranilo del imena. V poznorimskem času (1.-4. stol. n.št.) je vrh nad sotesko v povezavi z višje ležečim gorskim zavetiščem na Ajdni predstavljal strateško pomembno točko vhoda (izhoda) v Gornjesavsko dolino, saj je v neposredni bližini potekala "via Chreinariorum" - pot Kranjčanov, ki je povezovala Kranjsko, Koroško in Furlanijo. Da sta bili ta poznorimskodobna gorenjska smer poti in naselbina na Ajdni ustrezno zavarovani ter branjeni, je bila nad sotesko Save zgrajena zidana obrambno varovalna vojaška stolpasta utrdba ali gradič. Od tod tudi drugi del ledinskega imena Gradišče.
Danes na vrhu hriba naletimo na razvaline obzidja, ter določene terenske značilnosti, ki so priča obstoju utrdbe v davni preteklosti. Z vrha, ki nam zaradi gozda ne nudi veliko razgleda v dolino vidimo sosednjo Ajdno, s poti pa lahko gledamo tako v Ljubljansko kotlino, kot tudi v Gornjesavsko dolino.
Vir: Arheološki vestnik (Arh. vest.) 48, 1997 - Arheološki drobci vojaških prvin pozne rimske dobe na Gorenjskem (Andrej Valič).

Surroundings within radius of km:
Ajdna (1046m), Gank (850m), Malnež (846m), Spominsko obeležje Aleš Kunaver (660m), Strana (711m)
Webcams in radius of  km:
Begunjščica, Belska planina (Svečica), Bled, Blejska koča na Lipanci, Blejsko jezero, Brezje, Dom na Zelenici, Dovje, Dovje (apartmaji Triglav), Hrušica, Jesenice, Koča na Dobrči, Lesce, Ljubelj, Mojstrana, Moste, Podljubelj, Podvin, Prešernova koča na Stolu, Roblekov dom na Begunjščici, Valvasorjev dom pod Stolom, Žabnica / Bodental, Zelenica, Zgornji Goreljek (Pokljuka)
Share:
 facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Pictures:
Gradišče nad Sotesko (Soteska) Gradišče nad Sotesko (Soteska) Gradišče nad Sotesko (Soteska) Gradišče nad Sotesko (Soteska) Gradišče nad Sotesko (Soteska) Gradišče nad Sotesko (Soteska)

Hiking Trips:

TimeDifficulty
Potoki - Gradišče nad Sotesko (Soteska) 30 mineasy unmarked wayHiking description contains pictures
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing