Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Zavetišče na Biba planini - Goli vrh (Šavnice) - on unmarked path

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Kamnik Savinja Alpsgoli vrh (šavnice) / Zavetišče na Biba planini - Goli vrh (Šavnice)
  

Zavetišče na Biba planini - Goli vrh (Šavnice) (on unmarked path)

 
Starting point: Zavetišče na Biba planini (1300 m)
Destination: Goli vrh (Šavnice) (1426 m)
Path name: on unmarked path
Time of walking: 0 h 45 min
Difficulty: easy unmarked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 126 m
Altitude difference (by path): 150 m
Map: Zgornja Savinjska dolina 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter):
Views: 1331
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 33
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

a) Najprej se zapeljemo v Kamnik, nato pa z vožnjo nadaljujemo po regionalni cesti skozi Tuhinjsko dolino. Le malo za vasjo Laze v Tuhinju, bomo prišli do črpalke, ob kateri se v levo odcepi cesta proti vasem Golice, Češnjice v Tuhinju in Okrog pri Motniku ter Menini planini. Asfaltna cesta nas v nadaljevanju vodi skozi omenjeni dve vasi, nato pa se asfalt konča in še naprej vzpenjajoča cesta nas višje pripelje iz gozda na planoto Menine planine. Tu se cesta položi, nato pa mimo Koče na Limovski planini hitro prispemo do parkirišča, ki se nahaja malo pod Zavetiščem na Biba planini. Parkiramo na omenjenem parkirišču, ki se nahaja ob cesti, ki se nadaljuje dalje proti Domu na Menini planini.
b) Z avtoceste Maribor - Ljubljana, se usmerimo na izvoz Vransko, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Kamnika. V naselju Špitalič zavijemo drugi odcep desno, kjer opazimo oznake za Menino planino in Okrog pri Motniku. Za bližnjo cerkvijo nadaljujemo levo, nato pa se po ožji cesti pričnemo vzpenjati proti naselju Okrog pri Motniku. Ko višje dosežemo glavno cesto, ki vodi iz Češnjic v Tuhinju proti Menini planini, nadaljujemo desno, nato pa se nad vasjo asfalt konča. Po makadamski cesti v nekaj kilometrih prispemo iz gozda na planoto Menine planine, kjer se cesta položi. Sledi še vožnja mimo Koče na Limovski planini, nato pa hitro prispemo do parkirišča, ki se nahaja malo pod Zavetiščem na Biba planini. Parkiramo na omenjenem parkirišču, ki se nahaja ob cesti, ki se nadaljuje dalje proti Domu na Menini planini.

Path description (Slovenian language):

S parkirišča se najprej po cesti ali vzporedni planinski poti sprehodimo do bližnjega Zavetišča na Biba planini, od tam pa nadaljujemo do bližnje kapele sv. Antona.
Od kapele nadaljujemo po markirani poti, ki za kapelo zavije nekoliko v levo in se nadaljuje proti Domu na Menini planini, mi pa za bližnjim napajališčem nadaljujemo desno na slabše uhojeno stezico, ob kateri na skali opazimo napis Goli vrh. V nadaljevanju vodi pot prečno proti desni, tako da hitro dosežemo bližnjo kamnito ogrado, ob kateri se nato vzpenjamo. Malo višje prispemo do naslednjega pašnika, kjer opazimo še en napis za Goli vrh, ta pa nas usmeri desno preko ograde na omenjeni pašnik. Prehod preko ograde je razmeroma enostaven, saj je prehod urejen za planince. Ko stopimo na pašnik se steza nekoliko izgublja, a če sledimo v smeri proti severovzhodu, se pravi drugi strani pašnika, bomo občasno sledili uhojeni stezici, ki pa je na več mestih razrita zaradi paše ali pa je zaraščena. Ko ponovno na urejenem mestu prečimo kamnito ogrado, nas pot popelje v gozd, skozi katerega se nadaljuje brez večjih sprememb višine. Po nekaj minutah zapustimo gozd, kjer ponovno prečimo eno izmed pašnih ograj, mi pa nadaljujemo po slabši stezici nekoliko proti levi, tako da dosežemo naslednje napajališče. Tu nadaljujemo rahlo proti desni, kjer sledimo občasnim stezicam, nato pa nadaljujemo rahlo proti levi, kjer vidimo bližnji greben, ki se nahaja nad naslednjim napajališčem. Še preden dosežemo omenjeni greben, kjer se nahaja manjši spomenik, pa dosežemo običajno markirano pot, ki vodi od Doma na Menini planini proti Šavnicam in pa tudi markirano pot od Zavetišča na Biba planini proti Šavnicam.
Tu nadaljujemo desno, po kolovozu, ki preide v pas gozda, še prej pa preči pašno ograjo. Kratek čas nas pot vodi skozi gozd, nato pa prispemo na pašnike Šavnic, kjer najprej po desni obidemo predvrh Golega vrha, nato pa se po krajšem spustu pričnemo vzpenjati proti Golemu vrhu, najvišjemu vrhu Šavnic, katerega v nekaj minutah dosežemo ob vse lepših razgledih, ki sežejo vse do najvišjih vrhov Kamniško Savinjskih Alp.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2016 (julij).

On the way: Lemonska poljana (1377m)
Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
zavetisce_na_biba_planini - Goli vrh (Šavnice) zavetisce_na_biba_planini - Goli vrh (Šavnice) zavetisce_na_biba_planini - Goli vrh (Šavnice) zavetisce_na_biba_planini - Goli vrh (Šavnice) zavetisce_na_biba_planini - Goli vrh (Šavnice) zavetisce_na_biba_planini - Goli vrh (Šavnice) zavetisce_na_biba_planini - Goli vrh (Šavnice) zavetisce_na_biba_planini - Goli vrh (Šavnice) zavetisce_na_biba_planini - Goli vrh (Šavnice) zavetisce_na_biba_planini - Goli vrh (Šavnice) zavetisce_na_biba_planini - Goli vrh (Šavnice) zavetisce_na_biba_planini - Goli vrh (Šavnice) zavetisce_na_biba_planini - Goli vrh (Šavnice) zavetisce_na_biba_planini - Goli vrh (Šavnice) zavetisce_na_biba_planini - Goli vrh (Šavnice) zavetisce_na_biba_planini - Goli vrh (Šavnice) zavetisce_na_biba_planini - Goli vrh (Šavnice) zavetisce_na_biba_planini - Goli vrh (Šavnice) zavetisce_na_biba_planini - Goli vrh (Šavnice) zavetisce_na_biba_planini - Goli vrh (Šavnice) zavetisce_na_biba_planini - Goli vrh (Šavnice) zavetisce_na_biba_planini - Goli vrh (Šavnice) zavetisce_na_biba_planini - Goli vrh (Šavnice) zavetisce_na_biba_planini - Goli vrh (Šavnice) zavetisce_na_biba_planini - Goli vrh (Šavnice) zavetisce_na_biba_planini - Goli vrh (Šavnice) zavetisce_na_biba_planini - Goli vrh (Šavnice) zavetisce_na_biba_planini - Goli vrh (Šavnice) zavetisce_na_biba_planini - Goli vrh (Šavnice) zavetisce_na_biba_planini - Goli vrh (Šavnice) zavetisce_na_biba_planini - Goli vrh (Šavnice) zavetisce_na_biba_planini - Goli vrh (Šavnice) zavetisce_na_biba_planini - Goli vrh (Šavnice)
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing