Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Žarovnica - Ravna Gora - Babice (Glažarjeva pečina in plezalna pot)

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
  

Žarovnica - Ravna Gora (Babice (Glažarjeva pečina in plezalna pot))

 
Starting point: Žarovnica (240 m)
Destination: Ravna Gora (694 m)
Path name: Babice (Glažarjeva pečina in plezalna pot)
Time of walking: 1 h 45 min
Difficulty: very difficult marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 454 m
Altitude difference (by path): 480 m
Map:
Hiking equipment (summer): helmet, self belay set
Hiking equipment (winter): helmet, self belay set, ice axe, crampons
Author: Marx
Views: 2210
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 56
Number of comments: 6
Access to starting point (Slovenian language):

a) Na Hrvaško prispemo preko MP Gruškovje / Macelj, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Trakoščanu in kraju Lepoglava. V Lepoglavi pri bencinski črpalki nadaljujemo naravnost v smeri Višnjica in Klenovski (desno center Lepoglava in Varaždin). V nadaljevanju bomo prišli v vas Vulišinec in Kamenički Vrhovec. Ko prispemo do table, ki označuje začetek naselja Žarovnica, zavijemo v križišču levo v smeri Kamenice. Naprej se peljemo skozi Kamenico, nato pa ponovno prispemo v Žarovnico. Tu sta dve križišči, mi pa parkiramo v bližini drugega (na desni strani se nahaja kleparstvo in v bližini je vedno veliko starih vozil).
b) Iz smeri Prekmurja se najprej zapeljemo v Varaždin, od tam pa nadaljujemo v smeri Ivanca. Na koncu Ivanca prispemo do kraja Lepoglava, kjer zavijemo desno proti Trakoščanu takoj za mostom na Bednji desno v smeri Višnjice in Klenovnik. Naprej kot pri zgornjem opisu.

Path description (Slovenian language):

Opisana pot je zaradi manjkajoče jeklenice do nadaljnjega uradno ZAPRTA (podatek od 6.5.2015).
Pot se uradno začne pri železniški postaji v Lepoglavi, vendar je od tam do "našega" izhodišča 3 ure hoje po asfaltni cesti.
Mi bomo pot začeli v vasi Žarovnica, kjer bomo na drugem križišču iz smeri Kamenice zagledali bele planinske oznake. Od tu gremo levo v smeri Glažari in Golubi ter prispemo do mostička, kjer je tudi nekaj primernih parkirnih mest. Ko prečkamo mostiček smo v vasi Kameničko Podgorje, asfaltna pot pa se prične vzpenjati skozi vas. Ko se asfaltna cesta prične spuščati nadaljujemo desno v gozd. Skozi gozd hodimo najprej po širši makadamski cesti, nato pa od prvega razpotja naprej nadaljujemo po ožji vlaki, kjer pot postane bolj strma. Višje se vlaka spremeni v stezo, le ta pa nas pripelje do skalnatega dela Babice. Skalnati del tehnično ni zahteven, je pa v mokrem nevaren za zdrs. Na vrhu tega dela je razpotje, kjer se v levo odcepi pot proti razgledišču Glažarjeva pečina,(naravnost se nadaljuje pot Babice, navzdol pa vodi pot do skale Babice - ni označeno).
Pot na Glažarjevo pečino se najprej rahlo, nato pa vse bolj strmo vzpenja. Pri koncu vzpona postane podlaga vse bolj kamnita. Glažarjeva pečina je izjemno razgledišče, od koder se odpre lep pogled na jug in vzhod. Ob razgledišču je tudi manjši bivak (notranjost je zaklenjena), kjer si lahko odpočijemo ali vedrimo ob dežju.
Od Glažarjeve pečine nadaljujemo po grebenu na severozahod. Pot naprej je položna, razen na enem delu, kjer nam je v pomoč tudi ograja. Višje se greben prehodno razširi, mi pa prispemo na razpotje, kjer se nam z desne priključi pot z Lapornjaka.
Nadaljujemo naprej, strmo navzgor in po nekaj minutah smo ponovno na razpotju, kjer se vrnemo na pot Babice.
Zdaj smo na dobro vzdrževani gozdni cesti, katera gre najprej proti zahodu, ampak kmalu pridemo do dolgega ovinka, kjer cesta zavije na sever, mi pa se vrnemo na greben Ravne gore. Po cesti hodimo do enega od pasov iglastega gozda, kjer nas markacije povedejo levo. Od tu bomo nekaj časa hodili po ožji stezi, ki se nadaljuje po vzhodnem pobočju, le nekaj metrov pod grebenom. Nadaljujemo skozi gozd, nato pa prispemo do poseke, kjer je steza bolj zaraščena. Od tu se nam odpre lep pogled na sever, kjer vidimo Ptujsko polje in vzhod, kjer razgled seže vse do Madžarske. Na koncu poseke je še eno razpotje, kjer bomo zapustili pot Babice in šli levo na učno pot. To razpotje je slabše vidno, ker smreka zakriva smerno tablo in le to vidimo, ko smo tik pred njo.
Pot zdaj postopoma postane vse bolj zahtevna. Najprej se rahlo spustimo do previsne pečine, kjer imajo plezalci svoje smeri (ta previsna pečina je tudi dobro zavetje pred dežjem). Po nekaj minutah hoje po vse bolj kamniti podlagi, pa prispemo do še enega razpotja, kjer gremo levo navzdol (desno bi se spet vrnili na pot Babice).
Tukaj pot preide v delno zahtevno pot in v pomoč so nam prve jeklenice. Pot naprej se še vedno spušča, podlaga pa je vse bolj drsna in kamnita. Tu se gozd prehodno razredči in prišli bomo na začetek plezalne poti Balkon.
Plezalni del poti nam bo takoj na začetku pokazal "zobe", ker je prvi del skoraj navpičen. Klini so bolj na redko "posejani", tako da je za napredovanje potrebno poprijeti tudi za skale. Po tem težjem C delu bo pot zavila bolj levo in prešla v težavnost B. Tu nekje se odcepi tudi izjemno težavna D varianta. Ko prispemo do manjše galerije, naša pot preide na zelo zahteven del, ki je navpičen in ponovno skopo odmerjen s klini. Ko pridemo višje, sledi ovinek v desno, kjer sledi prečenje gladkih skalnih plošč. Ob koncu prečenja se nam priključi tudi D varianta.
Sledi še nekaj lažjega plezanja po skalnatem skoku in že smo na izhodu iz plezalne smeri. Pot naprej se vrne na pot Babice in po minuti nadaljnje hoje prispemo na razgledišče Balkon, od koder je še minuta do doma Krešimir Filić, kjer se lahko okrepčamo ali tudi prespimo.
Od doma nadaljujemo naprej na severozahod, po cesti vse do vzletišča padalcev, kjer se vzpnemo v gozd in po minuti pridemo do "skale", ki je najvišji vrh Ravne gore. Malo dalj je tudi razgledni stolp, s katerega bomo kljub relativno nizki nadmorski višini nagrajeni z izjemnim razgledom na vse strani razen na jug, kjer je višja Ivanščica.

On the way: Glažarjeva pečina (548m)
Recommended: similar trips, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
zarovnica - Ravna Gora zarovnica - Ravna Gora zarovnica - Ravna Gora zarovnica - Ravna Gora zarovnica - Ravna Gora zarovnica - Ravna Gora zarovnica - Ravna Gora zarovnica - Ravna Gora zarovnica - Ravna Gora zarovnica - Ravna Gora zarovnica - Ravna Gora zarovnica - Ravna Gora zarovnica - Ravna Gora zarovnica - Ravna Gora zarovnica - Ravna Gora zarovnica - Ravna Gora zarovnica - Ravna Gora zarovnica - Ravna Gora zarovnica - Ravna Gora zarovnica - Ravna Gora zarovnica - Ravna Gora zarovnica - Ravna Gora zarovnica - Ravna Gora zarovnica - Ravna Gora zarovnica - Ravna Gora zarovnica - Ravna Gora zarovnica - Ravna Gora zarovnica - Ravna Gora zarovnica - Ravna Gora zarovnica - Ravna Gora zarovnica - Ravna Gora zarovnica - Ravna Gora zarovnica - Ravna Gora zarovnica - Ravna Gora zarovnica - Ravna Gora zarovnica - Ravna Gora zarovnica - Ravna Gora zarovnica - Ravna Gora zarovnica - Ravna Gora zarovnica - Ravna Gora zarovnica - Ravna Gora zarovnica - Ravna Gora zarovnica - Ravna Gora zarovnica - Ravna Gora zarovnica - Ravna Gora zarovnica - Ravna Gora zarovnica - Ravna Gora zarovnica - Ravna Gora zarovnica - Ravna Gora zarovnica - Ravna Gora zarovnica - Ravna Gora zarovnica - Ravna Gora zarovnica - Ravna Gora zarovnica - Ravna Gora zarovnica - Ravna Gora zarovnica - Ravna Gora
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing