Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Zaplana (St. Urh and St. Martin) - Ulovka -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Goriško, Notranjsko and Snežniško hribovjeulovka / Zaplana (St. Urh and St. Martin) - Ulovka
  

Zaplana (St. Urh and St. Martin) - Ulovka

 
Starting point: Zaplana (St. Urh and St. Martin) (668 m)
Destination: Ulovka (801 m)
Path name: -
Time of walking: 0 h 50 min
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 133 m
Altitude difference (by path): 165 m
Map:
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter):
Views: 4817
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 20
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

a) Avtocesto Ljubljana - Koper zapustimo na izvozu Vrhnika, nato pa z vožnjo nadaljujemo po stari cesti proti Logatcu. Na koncu Vrhniškega klanca nadaljujemo desno v smeri Zaplane, ko pa že prispemo na Zaplano, pa v križišču nadaljujemo rahlo desno v smeri stolpa (levo Rovte). V nadaljevanju se še nekaj časa vzpenjamo, nato pa se cesta položi in nas mimo kapelice pripelje do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo po spodnji levi cesti v smeri Zaplane (desno stolp). Sledi še nekaj 100 m vožnje in cesta nas pripelje do cerkve sv. Urha in sv. Martina, kjer na primernem mestu parkiramo.
b) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Logatec nato pa z vožnjo nadaljujemo do Logatca. Iz krožišča, kjer dosežemo staro cesto Vrhnika - Postojna nadaljujemo desno (smer Vrhnika) ter z vožnjo nadaljujemo po stari cesti proti Vrhniki, mi pa se po njej peljemo le nekaj 100 m, nato pa zavijemo levo na cesto v smeri Rovt in Žirov. V nadaljevanju se peljemo po postopoma vse bolj ovinkasti cesti, mi pa se po njej peljemo do križišča, kjer se v desno odcepi cesta proti Zaplani. V nadaljevanju nas cesta pripelje na Zaplano, kjer se najprej peljemo skozi naselje Prezid, nato pa prispemo do križišča, kjer se nam priključi cesta z vrhniškega klanca. Tu nadaljujemo ostro levo ter se še nekaj časa vzpenjamo, nato pa se cesta položi in nas mimo kapelice pripelje do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo po spodnji levi cesti v smeri Zaplane (desno stolp). Sledi še nekaj 100 m vožnje in cesta nas pripelje do cerkve sv. Urha in sv. Martina, kjer na primernem mestu parkiramo.
c) Najprej se zapeljemo v Škofjo Loko, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Gorenji vasi in Žirem. Iz Žirov z vožnjo nadaljujemo po nekoliko bolj ovinkasti cesti proti Rovtam in Logatcu. Še pred Logatcem bomo prišli do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Zaplani. V nadaljevanju nas cesta pripelje na Zaplano, kjer se najprej peljemo skozi naselje Prezid, nato pa prispemo do križišča, kjer se nam priključi cesta z vrhniškega klanca. Tu nadaljujemo ostro levo ter se še nekaj časa vzpenjamo, nato pa se cesta položi in nas mimo kapelice pripelje do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo po spodnji levi cesti v smeri Zaplane (desno stolp). Sledi še nekaj 100 m vožnje in cesta nas pripelje do cerkve sv. Urha in sv. Martina, kjer na primernem mestu parkiramo.

Path description (Slovenian language):

Od cerkve najprej prečimo cesto, nato pa se prečno vzpnemo po sprva kamnitem kolovozu. Pot hitro preide v gozd skozi katerega se nadaljuje do bližnjih novih hiš. Pri hišah stopimo na cesto, po njej pa hitro prispemo do označenega razpotja, kjer nadaljujemo levo v smeri stolpa (naravnost Lintvern, desno cesta, ki se spusti do spodnjega dela Zaplane).
V nadaljevanju hodimo po makadamski cesti, katera se še nekaj časa nadaljuje brez večjih sprememb višine, nato pa se postopoma prične spuščati. Le nekaj korakov preden prispemo do označenega križišča, kjer se v desno odcepi cesta proti stolpu na Zavetišču na Planini nad Vrhniko, pa nadaljujemo ostro levo na markirano pešpot v smeri vrha Ulovke (ob mestu, kjer zapustimo cesto je kažipot).
Pot nadaljujemo skozi gozd po zmerno strmi poti, po kateri v slabih 15 minutah nadaljnje hoje prispemo iz gozda na vrh Ulovke, od koder se nam odpre lep razgled.
Opis in slike se nanašajo na stanje maja 2013.

Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
zaplana_sv_urh_in_sv_martin - Ulovka zaplana_sv_urh_in_sv_martin - Ulovka zaplana_sv_urh_in_sv_martin - Ulovka zaplana_sv_urh_in_sv_martin - Ulovka zaplana_sv_urh_in_sv_martin - Ulovka zaplana_sv_urh_in_sv_martin - Ulovka zaplana_sv_urh_in_sv_martin - Ulovka zaplana_sv_urh_in_sv_martin - Ulovka zaplana_sv_urh_in_sv_martin - Ulovka zaplana_sv_urh_in_sv_martin - Ulovka zaplana_sv_urh_in_sv_martin - Ulovka zaplana_sv_urh_in_sv_martin - Ulovka zaplana_sv_urh_in_sv_martin - Ulovka zaplana_sv_urh_in_sv_martin - Ulovka zaplana_sv_urh_in_sv_martin - Ulovka zaplana_sv_urh_in_sv_martin - Ulovka zaplana_sv_urh_in_sv_martin - Ulovka zaplana_sv_urh_in_sv_martin - Ulovka zaplana_sv_urh_in_sv_martin - Ulovka zaplana_sv_urh_in_sv_martin - Ulovka
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing