Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Zaplana (St. Urh and St. Martin) - Koča na Planini nad Vrhniko -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Goriško, Notranjsko and Snežniško hribovjekoča na planini nad vrhniko / Zaplana (St. Urh and St. Martin) - Koča na Planini nad Vrhniko
  

Zaplana (St. Urh and St. Martin) - Koča na Planini nad Vrhniko

 
Starting point: Zaplana (St. Urh and St. Martin) (668 m)
Destination: Koča na Planini nad Vrhniko (733 m)
Path name: -
Time of walking: 0 h 45 min
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 65 m
Altitude difference (by path): 100 m
Map:
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter):
Views: 14302
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 20
Number of comments: 1
Access to starting point (Slovenian language):

a) Avtocesto Ljubljana - Koper zapustimo na izvozu Vrhnika, nato pa z vožnjo nadaljujemo po stari cesti proti Logatcu. Na koncu Vrhniškega klanca nadaljujemo desno v smeri Zaplane, ko pa že prispemo na Zaplano, pa v križišču nadaljujemo rahlo desno v smeri stolpa (levo Rovte). V nadaljevanju se še nekaj časa vzpenjamo, nato pa se cesta položi in nas mimo kapelice pripelje do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo po spodnji levi cesti v smeri Zaplane (desno stolp). Sledi še nekaj 100 m vožnje in cesta nas pripelje do cerkve sv. Urha in sv. Martina, kjer na primernem mestu parkiramo.
b) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Logatec nato pa z vožnjo nadaljujemo do Logatca. Iz krožišča, kjer dosežemo staro cesto Vrhnika - Postojna nadaljujemo desno (smer Vrhnika) ter z vožnjo nadaljujemo po stari cesti proti Vrhniki, mi pa se po njej peljemo le nekaj 100 m, nato pa zavijemo levo na cesto v smeri Rovt in Žirov. V nadaljevanju se peljemo po postopoma vse bolj ovinkasti cesti, mi pa se po njej peljemo do križišča, kjer se v desno odcepi cesta proti Zaplani. V nadaljevanju nas cesta pripelje na Zaplano, kjer se najprej peljemo skozi naselje Prezid, nato pa prispemo do križišča, kjer se nam priključi cesta z vrhniškega klanca. Tu nadaljujemo ostro levo ter se še nekaj časa vzpenjamo, nato pa se cesta položi in nas mimo kapelice pripelje do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo po spodnji levi cesti v smeri Zaplane (desno stolp). Sledi še nekaj 100 m vožnje in cesta nas pripelje do cerkve sv. Urha in sv. Martina, kjer na primernem mestu parkiramo.
c) Najprej se zapeljemo v Škofjo Loko, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Gorenji vasi in Žirem. Iz Žirov z vožnjo nadaljujemo po nekoliko bolj ovinkasti cesti proti Rovtam in Logatcu. Še pred Logatcem bomo prišli do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Zaplani. V nadaljevanju nas cesta pripelje na Zaplano, kjer se najprej peljemo skozi naselje Prezid, nato pa prispemo do križišča, kjer se nam priključi cesta z vrhniškega klanca. Tu nadaljujemo ostro levo ter se še nekaj časa vzpenjamo, nato pa se cesta položi in nas mimo kapelice pripelje do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo po spodnji levi cesti v smeri Zaplane (desno stolp). Sledi še nekaj 100 m vožnje in cesta nas pripelje do cerkve sv. Urha in sv. Martina, kjer na primernem mestu parkiramo.

Path description (Slovenian language):

Od cerkve najprej prečimo cesto, nato pa se prečno vzpnemo po sprva kamnitem kolovozu. Pot hitro preide v gozd skozi katerega se nadaljuje do bližnjih novih hiš. Pri hišah stopimo na cesto, po njej pa hitro prispemo do označenega razpotja, kjer nadaljujemo levo v smeri stolpa (naravnost Lintvern, desno cesta, ki se spusti do spodnjega dela Zaplane).
V nadaljevanju hodimo po makadamski cesti, katera se še nekaj časa nadaljuje brez večjih sprememb višine, nato pa se postopoma prične spuščati. Po nekajminutnem spustu prispemo do mesta, kjer se ostro v levo odcepi markirana pot na Ulovko, le nekaj korakov naprej pa še do križišča, kjer nadaljujemo po desni cesti v smeri stolpa na Planini nad Vrhniko. Pot nadaljujemo po cesti, ki se kratek čas še zložno spušča, nato pa se nam z leve priključi še pot s Stare Vrhnike in Kurna. Sledi le še kratek vzpon in pot nas pripelje do Zavetišča na Planini nad Vrhniko.
Če želimo se lahko na lastno odgovornost povzpnemo še na bližnji razgledni stolp.
Opis in slike se nanašajo na stanje maja 2013.

Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
zaplana_sv_urh_in_sv_martin - Koča na Planini nad Vrhniko zaplana_sv_urh_in_sv_martin - Koča na Planini nad Vrhniko zaplana_sv_urh_in_sv_martin - Koča na Planini nad Vrhniko zaplana_sv_urh_in_sv_martin - Koča na Planini nad Vrhniko zaplana_sv_urh_in_sv_martin - Koča na Planini nad Vrhniko zaplana_sv_urh_in_sv_martin - Koča na Planini nad Vrhniko zaplana_sv_urh_in_sv_martin - Koča na Planini nad Vrhniko zaplana_sv_urh_in_sv_martin - Koča na Planini nad Vrhniko zaplana_sv_urh_in_sv_martin - Koča na Planini nad Vrhniko zaplana_sv_urh_in_sv_martin - Koča na Planini nad Vrhniko zaplana_sv_urh_in_sv_martin - Koča na Planini nad Vrhniko zaplana_sv_urh_in_sv_martin - Koča na Planini nad Vrhniko zaplana_sv_urh_in_sv_martin - Koča na Planini nad Vrhniko zaplana_sv_urh_in_sv_martin - Koča na Planini nad Vrhniko zaplana_sv_urh_in_sv_martin - Koča na Planini nad Vrhniko zaplana_sv_urh_in_sv_martin - Koča na Planini nad Vrhniko zaplana_sv_urh_in_sv_martin - Koča na Planini nad Vrhniko zaplana_sv_urh_in_sv_martin - Koča na Planini nad Vrhniko zaplana_sv_urh_in_sv_martin - Koča na Planini nad Vrhniko zaplana_sv_urh_in_sv_martin - Koča na Planini nad Vrhniko
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing