Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Zagrad - Velika Plešivica - via Mala Plešivica

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
  

Zagrad - Velika Plešivica (via Mala Plešivica)

 
Starting point: Zagrad (800 m)
Destination: Velika Plešivica (908 m)
Path name: via Mala Plešivica
Time of walking: 2 h
Difficulty: easy unmarked way, easy marked way
Difficulty of skiing: partly demanding
Altitude difference: 108 m
Altitude difference (by path): 375 m
Map: Slovenska Istra - Čičarija, Brkini in Kras 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter):
Views: 4699
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 36
Number of comments: 3
Access to starting point (Slovenian language):

Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Kozina in cesti naprej sledimo v smeri Reke. V vasi Obrov zavijemo desno v smeri vasi Golac od katere z vožnjo nadaljujemo proti zaselku Zagrad. V Zagradu (ne v križišču 30m prej) nadaljujemo desno (levo Ostrič) in nato po nekaj metrih levo na zgornjo cesto ob kateri se nahaja znak gozdna cesta uporaba na lastno odgovornost (desna cesta se priključi cesti, ki pelje proti Velikim vratom). Tej sprva zelo slabi cesti sledimo do večje jase, ki je izhodišče za našo turo (na jasi se cesta spremeni v kolovoz).

Path description (Slovenian language):

Z izhodišča se usmerimo na jaso po kateri se v zložnem vzponu povzpnemo na njen zgornji del. Tu pa na desni strani opazimo kolovoz (kolovozov je več, a se vsi višje združijo), ki gre v gozd in se začne zmerno vzpenjati po levi strani večje vrtače. Po približno 15 minutah vzpona po kolovozu pa pridemo na markirano pot, ki vodi od Razsušice proti Plešivici.
Markirani poti sledimo v desno (levo Razsušica, Medvižica in Ostrič) in se po njej sprva zmerno vzpnemo skozi strnjen gozd. Občasno slabše vidna pot pa se nato začne strmeje spuščati in nas po nekaj minutah spusta pripelje do mesta, kjer se nam iz doline priključi nemarkiran kolovoz. Nadaljujemo v smeri Slavnika (napis na skali) po poti, ki nas z nekaj krajšimi vzponi in spusti pripelje do konca gozdne ceste, ki pride s prevala Velika vrata).
Omenjeno cesto hitro zapustimo, saj nas markacije usmerijo levo na markiran kolovoz, ki se vzpne skozi pas gozda. Po nekaj 10 metrih vzpona kolovoz zavije levo, mi pa nadaljujemo naravnost po nekoliko slabše vidni, a markirani poti, ki se vzpenja skozi vse bolj redek gozd. Gozd hitro zamenja grmičevje (predvsem brinje) in pot nas ob vse lepših razgledih hitro pripelje na vrh Male Plešivice.
Z vrha Male Plešivice nadaljujemo po markirani poti, ki se začne spuščati proti severu. Med spustom, ki poteka deloma po neporaščenem pobočju lahko pred seboj vidimo neporaščen vrh Velike Plešivice in levo od nje Slavnik. Pot nas nato mimo vodovoda kmalu pripelje do kolovoza po katerem v nekaj minutah spusta dosežemo gozdno cesto. Po omenjeni cesti se spustimo do prevala Velika vrata, kjer nadaljujemo desno in nato takoj levo.
Le nekaj korakov za tem, ko smo zapustili cesto nas kolovoz pripelje do pašnega območja, kjer pasejo konje. Tu nas markacije usmerijo preko pašne ograje na travnato pobočje po katerem se nato vzpenjamo po sprva zelo slabo vidni poti. Med vzponom čez pašno območje nam je v pomoč nekaj markacij, ki pa so v spodnjem delu kar precej redke. Višje pot postane razločnejša in tudi markacije so bolj pogoste. Tej vse bolj razgledni poti nato sledimo do vrha Velike Plešivice.
Zagrad - Mala Plešivica 1:15, Mala Plešivica - Velika Plešivica 45 minut.

On the way: Mala Plešivica (953m), Velika vrata (760m)
Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
zagrad - Velika Plešivica zagrad - Velika Plešivica zagrad - Velika Plešivica zagrad - Velika Plešivica zagrad - Velika Plešivica zagrad - Velika Plešivica zagrad - Velika Plešivica zagrad - Velika Plešivica zagrad - Velika Plešivica zagrad - Velika Plešivica zagrad - Velika Plešivica zagrad - Velika Plešivica zagrad - Velika Plešivica zagrad - Velika Plešivica zagrad - Velika Plešivica zagrad - Velika Plešivica zagrad - Velika Plešivica zagrad - Velika Plešivica zagrad - Velika Plešivica zagrad - Velika Plešivica zagrad - Velika Plešivica zagrad - Velika Plešivica zagrad - Velika Plešivica zagrad - Velika Plešivica zagrad - Velika Plešivica zagrad - Velika Plešivica zagrad - Velika Plešivica zagrad - Velika Plešivica zagrad - Velika Plešivica zagrad - Velika Plešivica zagrad - Velika Plešivica zagrad - Velika Plešivica zagrad - Velika Plešivica zagrad - Velika Plešivica zagrad - Velika Plešivica zagrad - Velika Plešivica
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing