Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Zadnjica - Vrh Hribaric - via Dolič

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Julian Alpsvrh hribaric / Zadnjica - Vrh Hribaric
  

Zadnjica - Vrh Hribaric (via Dolič)

 
Starting point: Zadnjica (690 m)
Destination: Vrh Hribaric (2388 m)
Path name: via Dolič
Time of walking: 6 h
Difficulty: easy pathless terrain
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 1698 m
Altitude difference (by path): 1725 m
Map: Triglav 1:25.000
Hiking equipment (summer): helmet
Hiking equipment (winter): helmet, ice axe, crampons
Views: 5670
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 43
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

Iz Kranjske Gore se čez prelaz Vršič peljemo proti Bovcu ali obratno, a le do 50. serpentine vršiške ceste (v bližini vasi Trenta). Tu zavijemo na stransko cesto, kateri v rahlem vzponu sledimo do parkirišča v dolini Zadnjice.
Po novem je cesta do parkirišča pri zapornici zaprta za javni promet, tako da moramo parkirati na parkirišču ob vstopu v dolino Zadnjice. To nam pot podaljša za dobrih 15 minut.

Path description (Slovenian language):

S parkirišča pri zapornici se usmerimo na desno cesto v smeri Doliča in Zasavske koče. Cesti, ki se sprva zložno, nato pa vse strmeje vzpenja sledimo dobrih 30 minut do razpotja, kjer nadaljujemo po levi poti v smeri koče na Doliču (desno Prehodavci). Slabša cesta se tu spremeni v široko vojaško mulatjero po kateri se nato vzpenjamo. Med vzponom lahko opazujemo strme stene okoliških vrhov. Po dveh urah hoje nas pot pripelje na naslednje razpotje, kjer nadaljujemo desno v smeri Doliča (levo Luknja). Še naprej široka pot nato v zmernem vzponu preči nekaj strmih pobočij. Nekaj previdnosti je potrebno le pri prečkanju grap, kjer hudourniki uničijo široko pot, a tudi na teh delih v kopnem ni težav. Nekoliko naprej se nam priključi plezalna pot čez Komar, ki je sicer bližja kot naša a tudi bolj zahtevna (za izkušene planince). Pri nadaljnjem vzponu se nam priključi komaj opazna pot s Kanjavčevih polic, ki pride od Prehodavcev. Sledi še zadnji precej kamnit vzpon do Tržaške koče na Doliču.
Od Koče na Doliču se v nekaj minutah sprehodimo do sedla Dolič, kjer je označeno razpotje. Usmerimo se na desno pot v smeri prevala Hribarice (levo Dom Planika, naravnost Vodnikom dom na Velem polju), kjer kmalu stopimo na prostrana melišča med Mišeljskim koncem in Kanjavcem. Po približno 30 minutah vzpona, se pot položi, mi pa na desni strani opazimo odcepi poti, ki vodi na Kanjavec. Mi tu nadaljujemo naravnost ter vzpon nadaljujemo po zložni poti, ki nas le malo naprej pripelje na preval Hribarice. Markirani poti proti Triglavskim jezerom, sledimo le še nekaj minut, nato pa na levi strani opazimo možic, ki nas usmeri levo na brezpotni svet med Hribaricami in Dolino za Debelim vrhom. Po lažjem brezpotju se vzpnemo na sedlo med Vrhom Hribaric na levi in Vršaki na desni strani. Z neizrazitega sedla nadaljujemo rahlo proti levi, naš cilj pa je sedaj greben med Mišeljsko dolino in Dolino za Debelim vrhom. Brez večjih težav se povzpnemo na omenjeni greben, od koder nadaljujemo desno in se usmerimo na slabše uhojeno stezico, ki vodi po desni (zahodni) strani grebena. Kmalu bomo pred seboj zagledali predvrh Vrha Hribaric. Možici nas usmerijo rahlo desno, tako da se izognemo predvrhu, do katerega imamo sicer le kratek vzpon. Ko obidemo predvrh, sledi samo še zadnji vzpon po brezpotnem grebenu do vrha.

On the way: Tržaška koča na Doliču (2151m), Hribarice (2358m)
Recommended: panorama, similar trips, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
zadnjica - Vrh Hribaric zadnjica - Vrh Hribaric zadnjica - Vrh Hribaric zadnjica - Vrh Hribaric zadnjica - Vrh Hribaric zadnjica - Vrh Hribaric zadnjica - Vrh Hribaric zadnjica - Vrh Hribaric zadnjica - Vrh Hribaric zadnjica - Vrh Hribaric zadnjica - Vrh Hribaric zadnjica - Vrh Hribaric zadnjica - Vrh Hribaric zadnjica - Vrh Hribaric zadnjica - Vrh Hribaric zadnjica - Vrh Hribaric zadnjica - Vrh Hribaric zadnjica - Vrh Hribaric zadnjica - Vrh Hribaric zadnjica - Vrh Hribaric zadnjica - Vrh Hribaric zadnjica - Vrh Hribaric zadnjica - Vrh Hribaric zadnjica - Vrh Hribaric zadnjica - Vrh Hribaric zadnjica - Vrh Hribaric zadnjica - Vrh Hribaric zadnjica - Vrh Hribaric zadnjica - Vrh Hribaric zadnjica - Vrh Hribaric zadnjica - Vrh Hribaric zadnjica - Vrh Hribaric zadnjica - Vrh Hribaric zadnjica - Vrh Hribaric zadnjica - Vrh Hribaric zadnjica - Vrh Hribaric zadnjica - Vrh Hribaric zadnjica - Vrh Hribaric zadnjica - Vrh Hribaric zadnjica - Vrh Hribaric zadnjica - Vrh Hribaric zadnjica - Vrh Hribaric zadnjica - Vrh Hribaric
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing