Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Vinišnik - Kremžarjev vrh - below the peak

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
  

Vinišnik - Kremžarjev vrh (below the peak)

 
Starting point: Vinišnik (550 m)
Destination: Kremžarjev vrh (1164 m)
Path name: below the peak
Time of walking: 1 h 30 min
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 614 m
Altitude difference (by path): 615 m
Map: Pohorje 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter):
Author: timi_95
Views: 1920
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 15
Number of comments: 1
Access to starting point (Slovenian language):

a) Iz Velenja ali Dravograda se zapeljemo v Slovenj Gradec, tu pa se v krožišču, ki se nahaja na glavni cesti Dravograd - Velenje usmerimo na izvoz Kope in Legen. Cesta nas nato kmalu pripelje do naslednjega križišča, kjer pa zavijemo desno (v smeri smučarskega centra Kope). V tej smeri se peljemo približno 2,2 km do naslednjega križišča, kjer zavijemo levo (v to smer so smerokazi za nekaj kmetij in označena markirana pot za Kremžarico). V naslednjem križišču čez 500 m zopet zavijemo levo (v smeri piknik prostora Vinišnik). Nadaljujemo s krajšo vožnjo v klanec, se srečamo z makadamsko cesto in na levi strani opazimo parkirišče.
b) Z regionalne ceste Mislinja - Slovenj Gradec zapeljemo v naselje Šmartno pri Slovenj Gradcu in pozneje Legen, peljemo se mimo cerkve sv. Jurija in nato zavijemo desno v smeri smučarskega centra Kope. V tej smeri nadaljujemo približno 300 m do naslednjega križišča, kjer zavijemo levo (v to smer so smerokazi za nekaj kmetij in označena markirana pot za Kremžarco). V naslednjem križišču čez 500 m zopet zavijemo levo v smeri piknik prostora Vinišnik. Nadaljujemo s krajšo vožnjo v klanec, se srečamo z makadamsko cesto in na levi strani opazimo parkirišče, ki je namenjeno pohodnikom na Kremžarjev Vrh.

Path description (Slovenian language):

S parkirišča pot nadaljujemo po cesti, katera pelje do piknik prostora Vinišnik. Po nekaj minutah hoje nam markacija narekuje pot v desno po slabši strmejši cesti, mimo manjših kmetij. Cesta se počasi spreminja v gozdno vlako oz. kolovoz. Pred nami je 40 minut hoje v hrib po markirani poti, ki poteka po kolovozu in gozdnih poteh. Po zaključku kolovoza prečimo križišče makadamskih cest v katerem "glavna cesta" pelje do sv. Barbare, v drugo smer pa do doline ali našega cilja. Naša markacijska pot se nadaljuje na drugi strani ceste z nje pa lahko v tem delu opazujemo Slovenj Gradec in vrhove bližnjih gora (Uršlja gora, Peca). Po 15 minutah hoje po kolovozu in ob pašnikih ter mimo kmetije Lampret prečkamo cesto in pridemo do razpotja. Imamo možnost da se odločimo za krajšo pot, pod vrhom ali pot čez vrh.
Krajša pot nam do vzame 30 min hoje in nas pelje po dokaj ravni uhojeni poti mimo vodnega zajetja. Proti koncu pa preide v rahlo strmino. Strmina hitro popusti in pot nas pripelje na neizrazit greben na katerem se srečajo peš poti iz Vuzenice, Grmovškovega doma in poti Vinišnik - Kremžarjev vrh (čez vrh). Na grebenu je zanimiva pol odprta steklena kapelica z zvonom želja in razpotje pri katerem se ostro v desno povzpnemo do Kremžarjevega vrha. Vzpon traja še preostalih 7 minut, a se izplača, saj se nam odpre lep razgled proti Košenjaku.
Lahko se pa spustimo do Koče na Kremžarjevem vrh. Spust traja 3 min.

On the way: Vinišnik (550m), Lampret (950m), Koča pod Kremžarjevim vrhom (1102m), Kremžarjev vrh (1164m)
Trip can be prolonged to next destinations: Koča pod Kremžarjevim vrhom (10 min), Kremžarjev vrh (0 min)
Recommended: similar trips, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
vinisnik - Kremžarjev vrh vinisnik - Kremžarjev vrh vinisnik - Kremžarjev vrh vinisnik - Kremžarjev vrh vinisnik - Kremžarjev vrh vinisnik - Kremžarjev vrh vinisnik - Kremžarjev vrh vinisnik - Kremžarjev vrh vinisnik - Kremžarjev vrh vinisnik - Kremžarjev vrh vinisnik - Kremžarjev vrh vinisnik - Kremžarjev vrh vinisnik - Kremžarjev vrh vinisnik - Kremžarjev vrh vinisnik - Kremžarjev vrh
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing