Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Vinišnik - Kremžarjev vrh -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
  

Vinišnik - Kremžarjev vrh

 
Starting point: Vinišnik (550 m)
Destination: Kremžarjev vrh (1164 m)
Path name: -
Time of walking: 1 h 35 min
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 614 m
Altitude difference (by path): 615 m
Map: Pohorje 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter):
Author: timi_95
Views: 4180
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 18
Number of comments: 2
Access to starting point (Slovenian language):

a) Iz Velenja ali Dravograda se zapeljemo v Slovenj Gradec, tu pa se v krožišču, ki se nahaja na glavni cesti Dravograd - Velenje usmerimo na izvoz Kope in Legen. Cesta nas nato kmalu pripelje do naslednjega križišča, kjer pa zavijemo desno (v smeri smučarskega centra Kope). V tej smeri se peljemo približno 2,2 km do naslednjega križišča, kjer zavijemo levo (v to smer so smerokazi za nekaj kmetij in označena markirana pot za Kremžarico). V naslednjem križišču čez 500 m zopet zavijemo levo (v smeri piknik prostora Vinišnik). Nadaljujemo s krajšo vožnjo v klanec, se srečamo z makadamsko cesto in na levi strani opazimo parkirišče.
b) Z regionalne ceste Mislinja - Slovenj Gradec zapeljemo v naselje Šmartno pri Slovenj Gradcu in pozneje Legen, peljemo se mimo cerkve sv. Jurija in nato zavijemo desno v smeri smučarskega centra Kope. V tej smeri nadaljujemo približno 300 m do naslednjega križišča, kjer zavijemo levo (v to smer so smerokazi za nekaj kmetij in označena markirana pot za Kremžarco). V naslednjem križišču čez 500 m zopet zavijemo levo v smeri piknik prostora Vinišnik. Nadaljujemo s krajšo vožnjo v klanec, se srečamo z makadamsko cesto in na levi strani opazimo parkirišče, ki je namenjeno pohodnikom na Kremžarjev Vrh.

Path description (Slovenian language):

S parkirišča pot nadaljujemo po cesti, katera bi peljala do piknik prostora Vinišnik. Po nekaj minutah hoje nam markacija narekuje pot v desno po slabši strmejši cesti, mimo manjših kmetij. Cesta se počasi spreminja v gozdno vlako oz. kolovoz. V tem delu se nam pridruži pot, ki ima izhodišče pri kmetiji Orešnik. Pred nami je 40 minut hoje v hrib po markirani poti, ki poteka po zasenčenem kolovozu in gozdni poti. Po zaključku kolovoza prečimo križišče makadamskih cest v katerem "glavna cesta" pelje do Sv. Barbare, v drugo smer pa do doline ali Koče pod Kremžarjevim vrhom. Naša markacijska pot se nadaljuje na drugi strani ceste. V tem delu poti lahko opazujemo Slovenj Gradec in vrhove bližnjih gora (Uršlja gora, Peca). Po 15 minutah hoje po kolovozu in ob pašnikih mimo kmetije Lampret prečkamo cesto in pridemo do razpotja. Imamo možnost, da se odločimo za krajšo pot, pod vrhom ali po poti direktno do vrha.
Nekaj korakov v desno od kmetije Lampret, se povzpnemo čez zgornji cesti, kjer je označena direktna pot do vrha. Pot do vrha nam bo vzela 35 minut časa in nas pelje čez krajše, a strme vzpetine po gozdu. Pot skozi gozd počasi preide v kolovoz, ki se vije ob hribovskem travniku. S tega travnika se nam počasi odpira pogled od vrha Pece in Uršlje gore do Slovenjgraškega letališča v nižini. V tem delu poti se nam priključi pot od Grmovškovega doma na Kopah. Nadaljujemo s hojo po travniku se držimo desne poti in prepešačimo do Kremžarjevega vrha. Če pot nadaljujem naprej se spustimo do neizrazitega grebena na katerem se nahaja zanimiva pol odprta steklena kapelica z zvonom želja, kjer se združijo peš poti iz Vuzenice, in pot Vinišnik - Kremžarjev vrh (Pod vrhom). Po vodoravni poti lahko nadaljujemo do Koče pod Kremžarjevim vrhom.

On the way: Vinišnik (550m), Lampret (950m), Koča pod Kremžarjevim vrhom (1102m)
Trip can be prolonged to next destinations: Koča pod Kremžarjevim vrhom (5 min), Kremžarjev vrh
Recommended: similar trips, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
vinisnik - Kremžarjev vrh vinisnik - Kremžarjev vrh vinisnik - Kremžarjev vrh vinisnik - Kremžarjev vrh vinisnik - Kremžarjev vrh vinisnik - Kremžarjev vrh vinisnik - Kremžarjev vrh vinisnik - Kremžarjev vrh vinisnik - Kremžarjev vrh vinisnik - Kremžarjev vrh vinisnik - Kremžarjev vrh vinisnik - Kremžarjev vrh vinisnik - Kremžarjev vrh vinisnik - Kremžarjev vrh vinisnik - Kremžarjev vrh vinisnik - Kremžarjev vrh vinisnik - Kremžarjev vrh vinisnik - Kremžarjev vrh
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing