Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Veliko Trebeljevo - Obolno -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
  

Veliko Trebeljevo - Obolno

 
Starting point: Veliko Trebeljevo (620 m)
Destination: Obolno (776 m)
Path name: -
Time of walking: 1 h 20 min
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 156 m
Altitude difference (by path): 250 m
Map: Ljubljana - okolica 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter):
Views: 5844
Trip rating: 2 votes
Number of pictures: 36
Number of comments: 2
Access to starting point (Slovenian language):

a) Z ljubljanske vzhodne obvoznice se usmerimo na izvoz Ljubljana Bizovik oz. Sostro, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Sostrem. Na koncu Sostrega se cesta prične vzpenjati, nato pa nas po nekaj kilometrih pripelje do manjšega prelaza, kjer se v desno odcepi strma cesta, ki vodi na Javor. Tu nadaljujemo naravnost ter se spustimo v dolino Besniškega potoka. Ko se spustimo v omenjeno dolino se nam z leve priključi še cesta iz Zaloga, mi pa nadaljujemo desno ter se ponovno pričnemo vzpenjati. Po glavni cesti se peljemo do Velikega Trebeljevega, kjer v križišču nadaljujemo desno proti središču vasi (levo po glavni cesti Šmartno pri Litiji). Skozi vas se peljemo mimo priznane slaščičarne in mimo cerkve sv. Križa. Nad vasjo se cesta strmeje vzpne, nato pa nas pripelje do križišča, kjer nadaljujemo naravnost v smeri Višnje Gore (desno Mali Vrh). Parkiramo takoj za križiščem na primernem mestu ob cesti.
b) Najprej se zapeljemo v Litijo od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Šmartnemu pri Litiji. Iz Šmartnega pri Litiji gremo desno ter z vožnjo nadaljujemo proti Štangarskih Poljanah in Malemu in Velikemu Trebeljevemu. Na začetku kraja Veliko Trebeljevo pridemo do križišča, kjer glavna cesta proti Zalogu zavije nekoliko v desno, mi pa nadaljujemo naravnost proti središču Velikega Trebeljevega. Skozi vas se peljemo mimo priznane slaščičarne in mimo cerkve sv. Križa. Nad vasjo se cesta strmeje vzpne, nato pa nas pripelje do križišča, kjer nadaljujemo naravnost v smeri Višnje Gore (desno Mali Vrh). Parkiramo takoj za križiščem na primernem mestu ob cesti.
c) Z avtoceste Ljubljana - Novo mesto se usmerimo na izvoz Višnja Gora, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti kraju Vrh pri Višnji Gori, Leskovec in Veliko Trebeljevo. Po približno 3 km vožnje od vasi Leskovec prispemo do manjšega križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Malemu Vrhu, v desno pa se nadaljuje cesta proti Velikem Trebeljevem. Parkiramo na primernem mestu nekaj metrov pred križiščem.

Path description (Slovenian language):

V bližini table z napisom "Dobrodošli v deželi jagod (sadna cesta med Javorom in Jančami)" bomo opazili kolovoz, ki se takoj razcepi na tri dele. Niti ni pomembno po katerem gremo, saj se vsi tri že po nekaj minutah združijo, markiran pa je skrajno levi, ob katerem opazimo planinsko smerno tablo za Janče, ki kaže levo navzdol. Nadaljujemo rahlo desno ter se najprej zmerno vzpnemo, nato pa se pot položi in se priključi prej omenjenemu kolovozu. Nekaj minut hodimo po kolovozu, nato pa nas markacije usmerijo rahlo desno na markirano pešpot, katera se zložno vzpenja po pobočjih bližnje Kopance (684 m). Pozneje se pot položi oz. se prehodno celo rahlo spusti, nato pa nas pripelje na manjše razpotje, kjer nadaljujemo rahlo levo v smeri Obolna (rahlo desno se nadaljuje evropska pešpot E6). Od razpotja naprej se pot prične vidneje spuščati, nato pa se hitro priključi gozdni cesti, ki vodi proti Obolnemu.
Omenjeni cesti sledimo v levo (desno se vrnemo na cesto Leskovec - Veliko Trebeljevo), le ta pa se še kratek čas spušča. Ko se cesta preneha spuščati prispemo do manjšega križišča, kjer se v levo odcepi slabša gozdna cesta proti raztresenemu naselju Gozd - Reka, mi pa nadaljujemo desno v smeri manjše vasice ter istoimenskega vrha Obolno. V nadaljevanju se cesta večinoma rahlo do zmerno vzpenja, višje pa se nam z desne priključi še cesta s Poljan pri Stični.
Tu nadaljujemo naravnost ter le malo naprej stopimo iz gozda na razgledno pobočje, od koder se nam odpre lep pogled na Menino planino in Posavsko hribovje. Na začetku razglednega pobočja, pa se ostro v desno odcepi markiran kolovoz, ki vodi proti vrhu Obolno (naravnost kmečki turizem). Nekaj minut se vzpenjamo skozi gozd, nato pa se pot položi in nas pripelje na vršno travnato sleme, od koder sledi le še sprehod do razglednega vrha.
Z vrha lahko nadaljujemo levo mimo koče radiokluba in se v nekaj minutah spustimo do kmečkega turizma, kjer se nahaja žig.

Trip can be prolonged to next destinations: Agrotourism Obolno
Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
veliko_trebeljevo - Obolno veliko_trebeljevo - Obolno veliko_trebeljevo - Obolno veliko_trebeljevo - Obolno veliko_trebeljevo - Obolno veliko_trebeljevo - Obolno veliko_trebeljevo - Obolno veliko_trebeljevo - Obolno veliko_trebeljevo - Obolno veliko_trebeljevo - Obolno veliko_trebeljevo - Obolno veliko_trebeljevo - Obolno veliko_trebeljevo - Obolno veliko_trebeljevo - Obolno veliko_trebeljevo - Obolno veliko_trebeljevo - Obolno veliko_trebeljevo - Obolno veliko_trebeljevo - Obolno veliko_trebeljevo - Obolno veliko_trebeljevo - Obolno veliko_trebeljevo - Obolno veliko_trebeljevo - Obolno veliko_trebeljevo - Obolno veliko_trebeljevo - Obolno veliko_trebeljevo - Obolno veliko_trebeljevo - Obolno veliko_trebeljevo - Obolno veliko_trebeljevo - Obolno veliko_trebeljevo - Obolno veliko_trebeljevo - Obolno veliko_trebeljevo - Obolno veliko_trebeljevo - Obolno veliko_trebeljevo - Obolno veliko_trebeljevo - Obolno veliko_trebeljevo - Obolno veliko_trebeljevo - Obolno
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing