Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Valvasorjev dom pod Stolom - Ajdna - climbing way

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Karawanksajdna / Valvasorjev dom pod Stolom - Ajdna
  

Valvasorjev dom pod Stolom - Ajdna (climbing way)

 
Starting point: Valvasorjev dom pod Stolom (1181 m)
Destination: Ajdna (1046 m)
Path name: climbing way
Time of walking: 0 h 40 min
Difficulty: difficult marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: -135 m
Altitude difference (by path): 50 m
Map: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Hiking equipment (summer): helmet, self belay set
Hiking equipment (winter): helmet, self belay set, ice axe, crampons
Views: 8906
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 31
Number of comments: 4
Access to starting point (Slovenian language):

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti naprej sledimo v smeri Žirovnice in Jesenic. Po nekaj km vožnje, pa bomo prišli do križišča, kjer se v desno odcepi cesta v Žirovnico in Moste (iz smeri Jesenic levo). Le nekaj metrov naprej pa v naslednjem križišču zavijemo levo v Moste (desno Žirovnica). Naprej se peljemo mimo spomenika padlim borcem, kjer se cesta prične dvigati v klanec pod železniško progo. Na vrhu klanca zavijemo desno (pri tabli Vila Karin), mi pa se naprej peljemo proti Završniškem jezeru in Valvasorjevem domu. Cesta se nato položi in nas pripelje do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Valvasorjevemu domu. Usmerimo se na omenjeno cesto (naravnost koča pri izviru Završnice), ki se začne najprej zložno, nato pa vse strmeje vzpenjati po občasno precej razriti cesti (najbolj strmi deli so asfaltirani). Višje nas cesta pripelje do nekoliko večjega križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri Potoške planine (desno Doslovška planina). Cesta se nato položi in nas nekoliko naprej pripelje na naslednje križišče. Tokrat nadaljujemo rahlo desno v smeri Valvasorjevega doma (rahlo levo Ajdna in Potoška planina) in se po spet bolj strmi cesti peljemo vse do omenjenega doma. Parkiramo na enem od parkirišč ob cesti v bližini planinskega doma, parkiranje pred domom pa je dovoljeno le gostom.
Od Poljane (križišče pred Završniškim jezerom) do Valvasorjevega doma je 5 km.

Path description (Slovenian language):

Od Valvasorjevega doma nadaljujemo po markirani poti v smeri Ajdne. Pot, ki po levi strani obide planinski dom, gre hitro v gozd, kjer najprej preči pobočja proti zahodu, nato pa se prične vidneje spuščati proti bližnji gozdni cesti, ki vodi proti Potoški planini.
Omenjeno cesto, pa dosežemo ravno na manjšem križišču, s katerega nadaljujemo desno navzdol v smeri Ajdne. Kratek čas nadaljujemo po omenjeni cesti, nato pa nas oznake za Ajdno usmerijo levo strmo navzdol. Naprej se nekaj časa spuščamo po slabšem, deloma razritem kolovozu, nato pa pot preide na greben, kjer se postopoma položi. Ko markirana pot zapusti greben, zavije nekoliko desno ter se spusti na sedelce med Malo Ajdno in Ajdno.
Na omenjenem sedelcu je označeno razpotje, mi pa nadaljujemo po levi poti, ki je označena kot zelo zahtevna pot.
Od razpotja se v nekaj korakih vzpnemo do stene, kjer takoj naletimo na jeklenico, le ta pa nas spremlja skoraj preko celotnega plezalnega dela. Pot na plezalnem delu se sprva prečno vzpne, nato pa zavije v desno ter se za kratek čas strmo vzpne po izpostavljenem pobočju. Sledi nekoliko lažji del, nato pa pot zavije v desno, kjer hitro preide na dobro zavarovan greben, po katerem se vzpnemo do manj strmega dela Ajdne. Ko se pot položi, se nam z desne priključi še lažja pot, mi pa le nekaj metrov za razpotjem, prispemo na razgleden vrh Ajdne.

Trip can be prolonged to next destinations: Valvasorjev dom pod Stolom, Potoška planina
Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
valvasorjev_dom_pod_stolom - Ajdna valvasorjev_dom_pod_stolom - Ajdna valvasorjev_dom_pod_stolom - Ajdna valvasorjev_dom_pod_stolom - Ajdna valvasorjev_dom_pod_stolom - Ajdna valvasorjev_dom_pod_stolom - Ajdna valvasorjev_dom_pod_stolom - Ajdna valvasorjev_dom_pod_stolom - Ajdna valvasorjev_dom_pod_stolom - Ajdna valvasorjev_dom_pod_stolom - Ajdna valvasorjev_dom_pod_stolom - Ajdna valvasorjev_dom_pod_stolom - Ajdna valvasorjev_dom_pod_stolom - Ajdna valvasorjev_dom_pod_stolom - Ajdna valvasorjev_dom_pod_stolom - Ajdna valvasorjev_dom_pod_stolom - Ajdna valvasorjev_dom_pod_stolom - Ajdna valvasorjev_dom_pod_stolom - Ajdna valvasorjev_dom_pod_stolom - Ajdna valvasorjev_dom_pod_stolom - Ajdna valvasorjev_dom_pod_stolom - Ajdna valvasorjev_dom_pod_stolom - Ajdna valvasorjev_dom_pod_stolom - Ajdna valvasorjev_dom_pod_stolom - Ajdna valvasorjev_dom_pod_stolom - Ajdna valvasorjev_dom_pod_stolom - Ajdna valvasorjev_dom_pod_stolom - Ajdna valvasorjev_dom_pod_stolom - Ajdna valvasorjev_dom_pod_stolom - Ajdna valvasorjev_dom_pod_stolom - Ajdna valvasorjev_dom_pod_stolom - Ajdna
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing