Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Untere Valentinalm - Mahderkopf -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Carnic Alpsmahderkopf / Untere Valentinalm - Mahderkopf
  

Untere Valentinalm - Mahderkopf

 
Starting point: Untere Valentinalm (1240 m)
Destination: Mahderkopf (2155 m)
Path name: -
Time of walking: 4 h
Difficulty: partly demanding marked way, easy unmarked way
Difficulty of skiing: more demanding
Altitude difference: 915 m
Altitude difference (by path): 1200 m
Map:
Hiking equipment (summer): helmet
Hiking equipment (winter): helmet, ice axe, crampons
Views: 2049
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 48
Number of comments: 0
Access to starting point:

In Tarvisio we orient on a highway towards Udine. We leave the highway at Carnico and we keep following marks towards Tolmezzo and then we follow marks towards Austria and pass Pso di Croce Carnico / Plockenpass. When we come to this pass we descend to Austrian side pass cottage Plocken Haus. Soon a road towards cottage Untere Valentinalm branches to left. There is a smaller parking lot.

Path description (Slovenian language):

S parkirišča se usmerimo na z rampo zaprto cesto v smeri jezera Wolayer See. Že kmalu pa se s ceste v desno odcepi markirana pot, ki nato večkrat preči omenjeno gorsko cesto. Po približno 1 uri hoje stopimo na planino Obere Valentinalm, na kateri stoji pastirska koča.
S planine od katere se nam odpre lep razgled na ostenja vrha Kellerspitzen (2769 m) in deloma travnatega Rauchkofla, nadaljujemo rahlo desno po slabše vidni stezici, ki se že kmalu priključi široki poti, ki le nekaj 10 m pred planino zapusti cesto. Ko se obe poti združita se pot povsem položi in nas pripelje v lepo visokogorsko dolino obdano z mogočnimi ostenji. Sprva široka in travnata dolina se kmalu nekoliko zoži, zavije rahlo proti levi in nas pripelje pod obsežna melišča Monte Cogliansa. Dolina, ob robu katere poteka tudi planinska pot se počasi obrača proti desni. Pot se višje dolini umakne nekoliko v desno, kjer v zmernem vzponu preči pobočja Rauchkofla. Po dveh urah in pol hoje od izhodišča po razgibani in razgledni poti, pa dosežemo sedlo Valentintörl, kjer je razpotje.
Le nekaj metrov pred smernimi tablami na omenjenem sedlu, bomo na desni strani opazili hudourniško grapo. Markirana pot, ki vodi na Rauchkofel se vzpne po omenjeni grapi. Pri vzponu po hudourniški grapi nam je v pomoč nekaj varoval (varovala so v precej slabem stanju julij 2009), ki pa v suhem niso nujno potrebna (ta del je tudi izpostavljen padajočemu kamenju). Po krajšem vzponu strmina popusti in pot nas iz grape pripelje na zložna in obsežna travnata pobočja. Na koncu travnate ravnice pot zavije rahlo proti levi in nas po krajšem vzponu pripelje na označeno razpotje.
Nadaljujemo naravnost (desno Rauchkofel) po poti, ki se začne spuščati in zavije nekoliko proti levi. Po krajšem spustu pridemo do manjšega močvirja, kjer zapustimo markirano pot in nadaljujemo desno po slabše vidni stezici, ki se naprej rahlo spušča čez obsežna travnata pobočja. Pot kmalu preide na neizrazit greben, kjer se le ta začne postopoma izgubljati. Pot nadaljujemo po in ob omenjenem grebenu, ki nas v lepih razgledih pripelje do manjšega napajališča za živali. Sledi le še kratek spust, nato pa se "pot" ponovno začne vzpenjati. Tej slabše vidni poti, ki se naprej zmerno vzpenja sledimo vse do vrha Mahderkopf.

On the way: Obere Valentinalm (1540m), Valentintörl (2138m)
Recommended: similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
untere_valentinalm - Mahderkopf untere_valentinalm - Mahderkopf untere_valentinalm - Mahderkopf untere_valentinalm - Mahderkopf untere_valentinalm - Mahderkopf untere_valentinalm - Mahderkopf untere_valentinalm - Mahderkopf untere_valentinalm - Mahderkopf untere_valentinalm - Mahderkopf untere_valentinalm - Mahderkopf untere_valentinalm - Mahderkopf untere_valentinalm - Mahderkopf untere_valentinalm - Mahderkopf untere_valentinalm - Mahderkopf untere_valentinalm - Mahderkopf untere_valentinalm - Mahderkopf untere_valentinalm - Mahderkopf untere_valentinalm - Mahderkopf untere_valentinalm - Mahderkopf untere_valentinalm - Mahderkopf untere_valentinalm - Mahderkopf untere_valentinalm - Mahderkopf untere_valentinalm - Mahderkopf untere_valentinalm - Mahderkopf untere_valentinalm - Mahderkopf untere_valentinalm - Mahderkopf untere_valentinalm - Mahderkopf untere_valentinalm - Mahderkopf untere_valentinalm - Mahderkopf untere_valentinalm - Mahderkopf untere_valentinalm - Mahderkopf untere_valentinalm - Mahderkopf untere_valentinalm - Mahderkopf untere_valentinalm - Mahderkopf untere_valentinalm - Mahderkopf untere_valentinalm - Mahderkopf untere_valentinalm - Mahderkopf untere_valentinalm - Mahderkopf untere_valentinalm - Mahderkopf untere_valentinalm - Mahderkopf untere_valentinalm - Mahderkopf untere_valentinalm - Mahderkopf untere_valentinalm - Mahderkopf untere_valentinalm - Mahderkopf untere_valentinalm - Mahderkopf untere_valentinalm - Mahderkopf untere_valentinalm - Mahderkopf untere_valentinalm - Mahderkopf
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing