Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Turkov rovt (Vrata) - Požgana Mlinarica -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Julian Alpspožgana mlinarica / Turkov rovt (Vrata) - Požgana Mlinarica
  

Turkov rovt (Vrata) - Požgana Mlinarica

 
Starting point: Turkov rovt (Vrata) (941 m)
Destination: Požgana Mlinarica (1868 m)
Path name: -
Time of walking: 2 h 45 min
Difficulty: easy pathless terrain
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 927 m
Altitude difference (by path): 927 m
Map: Triglav 1:25.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 10601
Trip rating: 2 votes
Number of pictures: 42
Number of comments: 10
Access to starting point (Slovenian language):

Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Jesenice - zahod (Hrušica) ter se naprej peljemo v smeri Kranjske Gore. Malo pred Dovjem, pa nas oznake za Mojstrano, Krmo, Kot in Vrata, usmerijo levo na nekoliko ožjo cesto, po kateri hitro prispemo v Mojstrano. Skozi Mojstrano sledimo oznakam za alpsko dolino Vrata, mi pa omenjeni cesti sledimo dobrih 10,5 km (označbe ob cesti), nato pa na levi strani opazimo potoček in preko njega slabšo gozdno cesto, ki je zaprta z rampo. Parkiramo na primernem prostoru med cesto in potokom, seveda tako, da ne oviramo prehoda preko vode.

Path description (Slovenian language):

S parkirišča najprej prečimo reko Bistrico, na drugi strani nadaljujemo le nekaj metrov v desno in se nato usmerimo levo navzgor na pešpot. Pot se nato nekaj časa dokaj strmo vzpenja skozi gozd in nas kasneje pripelje iz gozda na obsežna prodišča. Nadaljujemo po lepo vidni stezici, ki nekoliko naprej zavije desno, tako da se izogne strmim pobočjem na levi strani doline. Vzpnemo se po melišču do vznožja sten, kjer pot zavije v levo ter se nato prečno vzpenja po grušču.
Ko pridemo nad strma pobočja na levi strani doline, ne nadaljujemo desno po dolini Za Cmirom, temveč nadaljujemo naravnost in v rahlem spustu prečimo dolino proti strmim stenam grebena Vrbanovih špic. Po prečenju doline se usmerimo še bolj levo proti melišču (SV od Spodnje Vrbanove špice), ki vodi proti pobočjem Požgane Mlinarice. Požgana Mlinarica je že nekaj časa dobro vidna s poti in je od tu vidna kot prvi poraščen vrh v grebenu (gledano z desne proti levi).
Sprva se prečno vzpenjamo po pobočju posutem s številnimi skalami, ko pa pridemo na melišča z drobnejšimi kamni pa bomo opazili tudi stezo, ki vodi po melišču navzgor. Na koncu melišča nato nadaljujemo po stezi, ki nas vodi levo skozi ruševje in macesnov gozd. Pot je v nadaljevanju dovolj dobro vidna in ji lahko brez večjih težav sledimo. V zadnjem delu se pot nekajkrat strmeje vzpne in nas pripelje na zelo razgleden vrh.

Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
turkov_rovt_vrata - Požgana Mlinarica turkov_rovt_vrata - Požgana Mlinarica turkov_rovt_vrata - Požgana Mlinarica turkov_rovt_vrata - Požgana Mlinarica turkov_rovt_vrata - Požgana Mlinarica turkov_rovt_vrata - Požgana Mlinarica turkov_rovt_vrata - Požgana Mlinarica turkov_rovt_vrata - Požgana Mlinarica turkov_rovt_vrata - Požgana Mlinarica turkov_rovt_vrata - Požgana Mlinarica turkov_rovt_vrata - Požgana Mlinarica turkov_rovt_vrata - Požgana Mlinarica turkov_rovt_vrata - Požgana Mlinarica turkov_rovt_vrata - Požgana Mlinarica turkov_rovt_vrata - Požgana Mlinarica turkov_rovt_vrata - Požgana Mlinarica turkov_rovt_vrata - Požgana Mlinarica turkov_rovt_vrata - Požgana Mlinarica turkov_rovt_vrata - Požgana Mlinarica turkov_rovt_vrata - Požgana Mlinarica turkov_rovt_vrata - Požgana Mlinarica turkov_rovt_vrata - Požgana Mlinarica turkov_rovt_vrata - Požgana Mlinarica turkov_rovt_vrata - Požgana Mlinarica turkov_rovt_vrata - Požgana Mlinarica turkov_rovt_vrata - Požgana Mlinarica turkov_rovt_vrata - Požgana Mlinarica turkov_rovt_vrata - Požgana Mlinarica turkov_rovt_vrata - Požgana Mlinarica turkov_rovt_vrata - Požgana Mlinarica turkov_rovt_vrata - Požgana Mlinarica turkov_rovt_vrata - Požgana Mlinarica turkov_rovt_vrata - Požgana Mlinarica turkov_rovt_vrata - Požgana Mlinarica turkov_rovt_vrata - Požgana Mlinarica turkov_rovt_vrata - Požgana Mlinarica turkov_rovt_vrata - Požgana Mlinarica turkov_rovt_vrata - Požgana Mlinarica turkov_rovt_vrata - Požgana Mlinarica turkov_rovt_vrata - Požgana Mlinarica turkov_rovt_vrata - Požgana Mlinarica turkov_rovt_vrata - Požgana Mlinarica
Video:
Razgledi s Požgane Mlinarice - Kratek video pokaže kako dobri so razgledi kljub relativno nizkemu vrhu, obdanemu z velikani Tudi v sredogorju je lepo - Razgledi s Požgane Mlinarice.
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing