Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Trebež (Jesenice) - Javornik waterfalls - by road

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Karawanksjavornik waterfalls / Trebež (Jesenice) - Javornik waterfalls
  

Trebež (Jesenice) - Javornik waterfalls (by road)

 
Starting point: Trebež (Jesenice) (590 m)
Destination: Javornik waterfalls (690 m)
Path name: by road
Time of walking: 0 h 30 min
Difficulty: partly demanding unmarked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 100 m
Altitude difference (by path): 100 m
Map: Karavanke - osrednji del 1 : 50.000
Hiking equipment (summer): ice axe
Hiking equipment (winter): ice axe, crampons
Author: heinz
Views: 3964
Trip rating: 4 votes
Number of pictures: 15
Number of comments: 2
Access to starting point (Slovenian language):

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lipce, kjer se zapeljemo desno proti Jesenicam. V prvem semaforiziranem križišču (naselje Slovenski Javornik) peljemo desno (smer Lj.) proti Koroški Beli. V naslednjem križišču s semaforjem zavijemo levo, ter kmalu še enkrat levo proti Javorniškemu Rovtu. Po slabem kilometru vožnje prispemo v naselje Trebež (neoznačeno), ki ga prepoznamo po ostrem levem ovinku v katerem se nahaja most čez potok Javornik. Parkiramo na primernem mestu v bližini (lahko tudi v istem naselju kakih 100 metrov po glavni cesti naprej).

Path description (Slovenian language):

Od mosta v ovinku se usmerimo na stransko cesto, ki vodi proti Javorniškem rovtu, ter hodimo po njej nekaj časa; najprej mimo hiš in poslovnega objekta, ter zatem mimo jezu in še nekaj hiš. Ko pridemo skozi levi ovinek, kjer je konec naselja (tabla), na desni strani opazimo manjšo elektrarno. Tu se cesta prične vzpenjati. Ko pridemo skozi malo večji levi ovinek, na desni opazimo leseno hiško, kjer skrenemo s ceste desno, na slabše shojeno pot, ki vodi po travnati površini. Ko stopimo čez mostiček v bližini ceste, zavijemo desno in se uzremo navzgor, na travnato pobočje po katerem ob cevovodu navkreber vodi bližnjica v Javorniški Rovt. Tu, že takoj skrenemo še bolj v desno, sprva ob potočku, čez deloma zaraščen teren proti strugi potoka Javornik, od koder posebej po deževju lahko slišimo bučanje slapov. Po rahlem sestopu pridemo v bližino struge, kjer se na primernem mestu previdno približamo spodnjemu slapu, ali pa točki pri kateri lahko opazujemo dva: spodnjega in srednji slap. Zaradi vlažnosti grape obstaja nevarnost zdrsa v strugo potoka! Ko se naužijemo pogledov, se vrnemo na plano, ter malce višje ob strugi poiščemo še mesto, kjer se približamo srednjemu slapu. Zatem se vrnemo na travnato pobočje, kjer poteka bližnjica, ter se povzpnemo le nekaj metrov navkreber. Pri zaključku lesene škarpe, ki preprečuje drsenje terena, naletimo na komaj opazno stezico, po kateri naposled stopimo še v bližino zgornjega, po mnenju nekaterih najlepšega, pahljačastega slapa.

Recommended: similar trips, trips from the same starting point,
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
trebez_jesenice - Javornik waterfalls trebez_jesenice - Javornik waterfalls trebez_jesenice - Javornik waterfalls trebez_jesenice - Javornik waterfalls trebez_jesenice - Javornik waterfalls trebez_jesenice - Javornik waterfalls trebez_jesenice - Javornik waterfalls trebez_jesenice - Javornik waterfalls trebez_jesenice - Javornik waterfalls trebez_jesenice - Javornik waterfalls trebez_jesenice - Javornik waterfalls trebez_jesenice - Javornik waterfalls trebez_jesenice - Javornik waterfalls trebez_jesenice - Javornik waterfalls trebez_jesenice - Javornik waterfalls
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing