Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Trate (Blejska Dobrava) - Boršt -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Julian Alpsboršt / Trate (Blejska Dobrava) - Boršt
  

Trate (Blejska Dobrava) - Boršt

 
Starting point: Trate (Blejska Dobrava) (600 m)
Destination: Boršt (931 m)
Path name: -
Time of walking: 1 h
Difficulty: easy unmarked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 331 m
Altitude difference (by path): 331 m
Map: TNP 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): ice axe, crampons
Author: heinz
Views: 1564
Trip rating: 2 votes
Number of pictures: 43
Number of comments: 2
Access to starting point (Slovenian language):

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice, po izvozu Jesenice vzhod (Lipce, Sp. Gorje) v križišču zavijemo levo, v smeri Sp. Gorje, ter zapeljemo v avtocestni podvoz. Za drugim podvozom (železnica) se znajdemo v naslednjem križišču, kjer se usmerimo levo, v klanec proti Blejski Dobravi. Proti vrhu klanca moramo biti pozorni, kajti že takoj, ko se cesta položi zavijemo pravokotno desno, na stransko cesto, ki se med hišami rahlo vzpenja in ob tem zavija v levo. Peljemo le še kratek čas, do mesta kjer se konča asfalt, ter po možnosti parkiramo ob levi strani ceste. Z vožnjo lahko nadaljujemo do zgornjega dela vasi imenovanega Trate, ki se nahaja nedaleč naprej po cesti.

Path description (Slovenian language):

Krenemo po makadamski cesti. Ta se kmalu spremeni nazaj v asfaltirano in nas v kratkem pripelje do naselja, kjer najprej v prvem križišču spregledamo desni odcep. Po rahlem spustu sledi drugo križišče, v katerem zavijemo desno mimo korita (ob poti table "Vintgar"), ter takoj zatem rahlo levo, med hišami. Kmalu zatem, ko se cesta spremeni v kolovoz, naletimo na vlako z desne, na katero se usmerimo, ter nadaljujemo v klanec, čez krajši pas travnika v gozd. V kratkem vlaka zavije levo in se strmeje vzpne proti vrhu. Ko strmina nekoliko popusti naletimo na razpotje, kjer nadaljujemo levo. Višje, za desnim ovinkom sledi drugo razpotje, kjer prav tako izberemo levo, ter nadaljujemo z vzponom. Ko strmina spet nekoliko popusti, na tretjem razpotju spregledamo levi odcep in nadaljujemo naravnost, kmalu zatem pa pri naslednjem razpotju zavijemo levo, na vlako ki se strmeje vzpenja proti vrhu. Ko višje stopimo iz gozda spregledamo še en levi odcep vlake, pot pa nas v kratkem pripelje na ravnico pod posekanim vzhodnim pobočjem Boršta. Tu zavijemo desno, vlaka pa nas po rahlem vzponu kaj hitro pripelje v gozd, kjer se na prevoju poti (preden se ta spusti) nahaja razpotje. Tu se usmerimo pravokotno levo na vlako, ki se strmo vzpenja na severo-vzhodno pobočje Boršta. Na deblu ene od smrek bomo morda opazili "Obvestilo" sprehajalcem. V nadaljevanju se med strmejšim vzpenjanjem držimo desne strani v obvestilu omenjene "označene smeri", kar pomeni, da ne hodimo ves čas po vlaki, ampak občasno po trasi na njeni desni, katera je vse do vrha nekoliko shojena (na cilj nas pripelje tudi hoja po vlaki). Ker nam vrh Boršta zaradi drevja ne ponudi posebnega razgleda v dolino, si tega lahko privoščimo na vzhodnem pobočju, nekaj metrov nižje. Tu se bomo lahko razgledali vse od Pustega rovta na levi, prek Karavank in dela Kamniških Alp, ter širne Ljubljanske kotline, do pobočja Jelovice na desni.

Recommended: similar trips, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
trate_blejska_dobrava - Boršt trate_blejska_dobrava - Boršt trate_blejska_dobrava - Boršt trate_blejska_dobrava - Boršt trate_blejska_dobrava - Boršt trate_blejska_dobrava - Boršt trate_blejska_dobrava - Boršt trate_blejska_dobrava - Boršt trate_blejska_dobrava - Boršt trate_blejska_dobrava - Boršt trate_blejska_dobrava - Boršt trate_blejska_dobrava - Boršt trate_blejska_dobrava - Boršt trate_blejska_dobrava - Boršt trate_blejska_dobrava - Boršt trate_blejska_dobrava - Boršt trate_blejska_dobrava - Boršt trate_blejska_dobrava - Boršt trate_blejska_dobrava - Boršt trate_blejska_dobrava - Boršt trate_blejska_dobrava - Boršt trate_blejska_dobrava - Boršt trate_blejska_dobrava - Boršt trate_blejska_dobrava - Boršt trate_blejska_dobrava - Boršt trate_blejska_dobrava - Boršt trate_blejska_dobrava - Boršt trate_blejska_dobrava - Boršt trate_blejska_dobrava - Boršt trate_blejska_dobrava - Boršt trate_blejska_dobrava - Boršt trate_blejska_dobrava - Boršt trate_blejska_dobrava - Boršt trate_blejska_dobrava - Boršt trate_blejska_dobrava - Boršt trate_blejska_dobrava - Boršt trate_blejska_dobrava - Boršt trate_blejska_dobrava - Boršt trate_blejska_dobrava - Boršt trate_blejska_dobrava - Boršt trate_blejska_dobrava - Boršt trate_blejska_dobrava - Boršt trate_blejska_dobrava - Boršt
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing