Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Tone Čufar square (Jesenice) - Waterfall below Kalvarija -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Karawankswaterfall below kalvarija / Tone Čufar square (Jesenice) - Waterfall below Kalvarija
  

Tone Čufar square (Jesenice) - Waterfall below Kalvarija

 
Starting point: Tone Čufar square (Jesenice) (580 m)
Destination: Waterfall below Kalvarija (700 m)
Path name: -
Time of walking: 0 h 40 min
Difficulty: difficult pathless terrain
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 120 m
Altitude difference (by path): 120 m
Map: Karavanke - osrednji del 1 : 50.000
Hiking equipment (summer): ice axe, helmet
Hiking equipment (winter): crampons, ice axe, helmet
Author: heinz
Views: 1076
Trip rating: 3 votes
Number of pictures: 32
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lipce, kjer zavijemo desno proti Jesenicam. V naselju Slovenski Javornik, v križišču s semaforjem zavijemo levo proti centru mesta. V drugem semaforiziranem križišču (pri gimnaziji) zavijemo ostro desno, nazaj, kjer peljemo po Tomšičevi cesti, mimo osnovne šole na levi. Sledi manjše križišče v katerem zavijemo desno, ter peljemo po klančku navzdol, takoj zatem pa zavijemo še enkrat desno na veliko parkirišče, ki se nahaja za gledališčem Toneta Čufarja.

Path description (Slovenian language):

Od parkirišča se ob cesti vrnemo nazaj do križišča v bližini osnovne šole na levi, v katerem zavijemo desno in nadaljujemo po Tomšičevi cesti proti vzhodu. Kmalu pridemo do avtobusne postaje, kjer moramo na koncu slednje cesto prečkati. Na drugi strani ceste naletimo na obcestno škarpo s prehodom, v katerem se nahajajo stopnice. Po teh se povzpnemo v naselje, kjer mimo nekaj hiš nadaljujemo naravnost v klanec proti gozdu. Malce višje stopimo na travo, kjer se nahaja zarasla pot v gozd. Ta nas mimo starega vodnega zajetja, ki spominja na zaklonišče vodi v gozd, kjer naletimo na še nekoliko večje, ograjeno vodno zajetje. Mimo slednjega nadaljujemo po desni, ter v kratkem naletimo na prečno pot, na katero stopimo in se usmerimo desno (levo pot na Kalvarijo). Pot se spusti in nas v nekaj korakih pripelje do struge hudourniškega potoka Dole. Tu jo zapustimo, ter nadaljujemo levo ob pogosto suhi strugi potoka, navzgor proti severu. Po krajšem vzponu nas hoja po in ob strugi pripelje najprej do manjšega slapišča t.i. "stražarja", katerega lahkotno preplezamo po desni (levi breg), ter nadaljujemo navzgor po vse bolj težavnem terenu ob strugi potoka. Nekoliko višje naletimo na srednje, malce večje (cca 8 m) slapišče, k vznožju katerega se z nekoliko truda lahko povzpnemo še brez uporabe posebne opreme. V kolikor želimo z vzponom nadaljevati, da bi si ogledali zgornje, najvišje slapišče, pa bomo poleg izkušenj potrebovali še vsaj dober cepin za napredovanje na strmem terenu, ter vrv za primer sestopanja v isti smeri. Za nadaljevanje se torej usmerimo v pobočje strmih trav in deloma skal na naši desni. Malce višje, nad srednjim slapom zavijemo rahlo levo in se povzpnemo čez strmo rebro na drugo stran (sproti si bomo morali izkopavati stope), na pobočje levega (istega) brega potoka, oziroma dolinice pod zgornjim slapiščem. Zatem z nekaj previdnosti sestopimo v omenjeno dolinico pod najvišje slapišče. Tu je teren pretežno splažen, razbit in za posledicami žleda precej zasut s podrtim drevjem. Če bomo pot po pobočju nadaljevali, nas višje čaka ovira v obliki vse večje strmine, ki je brez uporabe omenjene opreme in izkušenj ne moremo premostiti. V mokrem na celotnem območju slapišča preti velika nevarnost zdrsa!

On the way: Kalvarija (784m)
Recommended: similar trips, trips from the same starting point,
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
trg_toneta_cufarja_jesenice - Waterfall below Kalvarija trg_toneta_cufarja_jesenice - Waterfall below Kalvarija trg_toneta_cufarja_jesenice - Waterfall below Kalvarija trg_toneta_cufarja_jesenice - Waterfall below Kalvarija trg_toneta_cufarja_jesenice - Waterfall below Kalvarija trg_toneta_cufarja_jesenice - Waterfall below Kalvarija trg_toneta_cufarja_jesenice - Waterfall below Kalvarija trg_toneta_cufarja_jesenice - Waterfall below Kalvarija trg_toneta_cufarja_jesenice - Waterfall below Kalvarija trg_toneta_cufarja_jesenice - Waterfall below Kalvarija trg_toneta_cufarja_jesenice - Waterfall below Kalvarija trg_toneta_cufarja_jesenice - Waterfall below Kalvarija trg_toneta_cufarja_jesenice - Waterfall below Kalvarija trg_toneta_cufarja_jesenice - Waterfall below Kalvarija trg_toneta_cufarja_jesenice - Waterfall below Kalvarija trg_toneta_cufarja_jesenice - Waterfall below Kalvarija trg_toneta_cufarja_jesenice - Waterfall below Kalvarija trg_toneta_cufarja_jesenice - Waterfall below Kalvarija trg_toneta_cufarja_jesenice - Waterfall below Kalvarija trg_toneta_cufarja_jesenice - Waterfall below Kalvarija trg_toneta_cufarja_jesenice - Waterfall below Kalvarija trg_toneta_cufarja_jesenice - Waterfall below Kalvarija trg_toneta_cufarja_jesenice - Waterfall below Kalvarija trg_toneta_cufarja_jesenice - Waterfall below Kalvarija trg_toneta_cufarja_jesenice - Waterfall below Kalvarija trg_toneta_cufarja_jesenice - Waterfall below Kalvarija trg_toneta_cufarja_jesenice - Waterfall below Kalvarija trg_toneta_cufarja_jesenice - Waterfall below Kalvarija trg_toneta_cufarja_jesenice - Waterfall below Kalvarija trg_toneta_cufarja_jesenice - Waterfall below Kalvarija trg_toneta_cufarja_jesenice - Waterfall below Kalvarija trg_toneta_cufarja_jesenice - Waterfall below Kalvarija
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing