Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Sveti Jurij - Donačka gora - old south path

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Karawanksdonačka gora / Sveti Jurij - Donačka gora
  

Sveti Jurij - Donačka gora (old south path)

 
Starting point: Sveti Jurij (320 m)
Destination: Donačka gora (884 m)
Path name: old south path
Time of walking: 1 h 30 min
Difficulty: partly demanding unmarked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 564 m
Altitude difference (by path): 564 m
Map:
Hiking equipment (summer): crampons
Hiking equipment (winter): crampons
Author: Marx
Views: 12007
Trip rating: 2 votes
Number of pictures: 34
Number of comments: 3
Access to starting point (Slovenian language):

Z avtoceste Ljubljana - Maribor se usmerimo na izvoz Dramlje in cesti naprej sledimo v smeri Šentjurja, Rogaške Slatine in Rogatca. V Rogatcu pa nas oznake za Donačko goro usmerijo levo. Le malo naprej pridemo do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo desno ponovno v smeri Donačke gore. Naprej pa se peljemo proti vasi Sveti Jurij (naprej ne sledi oznakam za Donačko goro). V vasi Sveti Jurij pa zavijemo levo navzgor proti cerkvi svetega Jurija ob kateri parkiramo. Parkiramo lahko že malo nižje na parkirišču ob cesti.

Path description (Slovenian language):

Od cerkve svetega Jurija nadaljujemo po cesti navzgor. Po 100 m hoje pa pridemo na križišče, kjer nadaljujemo levo. Po nadaljnjih nekaj deset korakih hoje, pa pridemo do kmetije, kjer markirana peš pot zavije desno navzgor. Pot se sprva vzpne čez travnik, nato zavije desno, kjer preči pas grmičevja in nas za tem pri križu pripelje do naslednje kmetije. Tu nadaljujemo navzgor po markiranem kolovozu, ki nas čez razgledno pobočje kmalu pripelje do razpotja poti. Nadaljujemo naravnost v smeri Rudijevega doma in svetega Donata. Po nekaj minutah nadaljnje hoje strmina popusti in pot zavije levo. Sledi krajše prečenje pobočij proti zahodu do cerkve svetega Donata.
Ob cerkvici se v levo (smer zahod) nadaljuje markirana pot proti Rudijevemu domu, mi pa nadaljujemo naravnost (smer sever) v bližnji gozd. Sprva imamo občutek, da tu ni poti, a ko prispemo v gozd opazimo lepo shojeno stezico in na drevesu tudi neuradne markacije. Le kako minuto naprej se gozd konča in pot nas pripelje med praprot, od koder se nam odpre lep pogled na sosednji Macelj. Pot se kmalu vrne v gozd, skozi katerega se prične strmeje vzpenjati. Med vzponom so nam poleg neuradnih markacij za orientacijo v pomoč tudi posamezni možici. V nadaljevanju nas pot vodi mimo več podrtih dreves, nato pa prispemo v nekakšen žleb po katerem v dolino vlačijo hlode. Tu se steza prehodno konča pot pa v nadaljevanju postane nekoliko zahtevnejša.
Pot nadaljujemo navzgor, kjer na enem od dreves opazimo neuradno markacijo (sivkasto-bel krogec). Vzpnemo se po bolj skalnatem svetu, kjer nam je v pomoč naslednji možic, katerega pa lahko kaj hitro spregledamo. Od tu je pot še kakšno minuto položna, nato pa se prične vzpenjati po zelo strmem pobočju (predvsem v mokrem velika nevarnost zdrsa). Nadaljujemo po komaj vidni stezici, ki se vzpne v nekaj okljukih, v pomoč pa nam je nekaj starih že skoraj povsem obledelih markacij. Višje prispemo po navpične skalne pečine, kjer pot zavije v levo in nas pripelje do najzahtevnejšega dela poti. S pomočjo rok se vzpnemo skozi ozek prehod med skalami, nad katerim se pot položi. V nadaljevanju se nam odpre pogled na Macelj in Strahinjščico, pot pa se nekaj časa le zložno vzpenja. Pot kmalu postane bolj strma in se vzpne v nekaj serpentinah, neuradne markacije pa se končajo. Tu se zdi logično, da gre pot navzgor, ampak ne gre, zato nadaljujemo naravnost. Ko nekoliko naprej na drevesu zagledamo bele črte, gremo končno desno. Od tu naprej se pot vzpne še v nekaj serpentinah, nato pa nas pripelje do vzletišča jadralnih padalcev.
Od tu nadaljujemo še približno eno minuto in pot nas pripelje na greben, kjer se priključimo Frolichovi poti (pot, ki vodi od Rudijevega doma proti Donački gori). Tu nadaljujemo desno in hitro prispemo na razgleden vrh Donačke gore (odpre se nam pogled na Medvednico, Kamniške Alpe, Peco, Uršljo goro, Pohorje...)
Pot uradno ni več markirana in je že nekaj let opuščena.
Sestopimo lahko po poti mimo Rudijevega doma, ali pa po zahtevni poti mimo vzhodnega vrha.

Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
sveti_jurij - Donačka gora sveti_jurij - Donačka gora sveti_jurij - Donačka gora sveti_jurij - Donačka gora sveti_jurij - Donačka gora sveti_jurij - Donačka gora sveti_jurij - Donačka gora sveti_jurij - Donačka gora sveti_jurij - Donačka gora sveti_jurij - Donačka gora sveti_jurij - Donačka gora sveti_jurij - Donačka gora sveti_jurij - Donačka gora sveti_jurij - Donačka gora sveti_jurij - Donačka gora sveti_jurij - Donačka gora sveti_jurij - Donačka gora sveti_jurij - Donačka gora sveti_jurij - Donačka gora sveti_jurij - Donačka gora sveti_jurij - Donačka gora sveti_jurij - Donačka gora sveti_jurij - Donačka gora sveti_jurij - Donačka gora sveti_jurij - Donačka gora sveti_jurij - Donačka gora sveti_jurij - Donačka gora sveti_jurij - Donačka gora sveti_jurij - Donačka gora sveti_jurij - Donačka gora sveti_jurij - Donačka gora sveti_jurij - Donačka gora sveti_jurij - Donačka gora sveti_jurij - Donačka gora
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing