Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Stara Fužina - Koča na Uskovnici - via Voje

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Julian Alpskoča na uskovnici / Stara Fužina - Koča na Uskovnici
  

Stara Fužina - Koča na Uskovnici (via Voje)

 
Starting point: Stara Fužina (600 m)
Destination: Koča na Uskovnici (1154 m)
Path name: via Voje
Time of walking: 3 h
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 554 m
Altitude difference (by path): 600 m
Map: TNP 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 5470
Trip rating: 2 votes
Number of pictures: 66
Number of comments: 1
Access to starting point (Slovenian language):

Zapeljemo se v Bohinjsko Bistrico, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Bohinjskega jezera. V Ribčevem Lazu iz križišča ob začetku Bohinjskega jezera nadaljujemo desno v smeri Srednje vasi, Studorja in Stare Fužine. Cesta nas nato vodi čez most in mimo cerkve sv. Janeza Krstnika, nekaj 100 metrov naprej pa že prispemo v Staro Fužino. V Stari Fužini se najprej peljemo mimo penziona Lipa, apartmajev Triglav, avtobusne postaje, trgovine Mercator, nato pa prispemo do križišča, ob kapelici, kjer nadaljujemo na levo cesto v smeri parkirišča, korit Mostnice, Hudičevega mostu ter planinskih poti na planini Blato in Vogar in poti v dolino Voje. Od križišča sledi še nekaj vzpona, ko se naselje konča, pa prispemo do plačljivega parkirišča, kjer parkiramo.

Path description (Slovenian language):

Na začetku parkirišča nas oznake za korita in slap Mostnice usmerijo desno na široko pot, po kateri v nekaj minutah prispemo do Hudičevega mostu. Nadaljujemo naravnost (desno čez most Uskovnica preko planine Blatce in Stara Fužina), nekoliko naprej, pri informativni tabli za korita Mostnice pa gremo rahlo desno. Na naslednjem razpotju gremo še enkrat rahlo desno (levo Vogar, možno tudi v Voje), nato pa prispemo do mesta, kjer pobirajo pristojbino za vzdrževanje poti skozi korita Mostnice (vstopnina za odrasle je bila junija 2018, 3 eur).
Na omenjenem mestu se pot razcepi, mi pa izberemo levo ali desno. Obe poti v nadaljevanju potekata v bližini korit (ob desni poti je odcep za ogled slončka), pozneje pa se združita v eno pot, po kateri se vzpnemo do makadamske ceste. Cesti sledimo v desno, po njej pa hitro prispemo do Planinske koče na Vojah.
Nadaljujemo po cesti, ki se nadaljuje po dolini Voje, mi pa se držimo oznak za slap Mostnice. Nekoliko naprej se cesta razcepi, mi pa izberemo desno pot v smeri proti Uskovnici, slapu Mostnice in okrepčevalnice Slap (levo Triglav, Velo polje in pa tudi slap Mostnice).
Pot naprej nas vodi čez mostiček ter mimo znamenja, nato pa že prispemo v zgornji del doline Voje, kjer nas pot vodi čez travnike in mimo nekaj koč. Dolina se nato pričenja ožiti, nas pa pot pripelje do okrepčevalnice Slap Voje, od koder nadaljujemo naravnost proti slapu. Nekaj korakov naprej se nam z leve priključi še druga pot, ki vodi proti slapu, mi pa nadaljujemo naravnost do naslednjega razpotja.
Tokrat nadaljujemo desno v smeri Uskovnice (naravnost slap Mostnice 3 minute) ter se pričnemo vzpenjati skozi gozd, po poti, ki postaja vse bolj strma, večinoma pa se prečno vzpenja proti desni. Višje prečimo nekoliko večji hudournik, strmina pa postopoma prične popuščati. Ko še nekoliko naprej stopimo iz gozda, po spodnji strani obidemo prvo kočo na Uskovnici, pot pa se za tem vrne v gozd, skozi katerega se še nekaj časa zložno vzpenja proti desni. V nadaljevanju dosežemo makadamsko cesto, ob kateri so koče na Uskovnici vse pogostejše, mi pa v križiščih sledimo markacijam oz. oznakam za Kočo na Uskovnici. Ob lepih razgledih na Julijske Alpe, nato v nekaj krajših vzponih in spustih ter še nekaj križiščih, dosežemo Kočo na Uskovnici.
Izhodišče - Koča na Vojah 45 minut, Koča na Vojah - okrepčevalnica Slap Voje 30 minut, okrepčevalnica Slap Voje - slap Mostnice 5 minut, slap Mostnice - Koča na Uskovnici 1:40..
Opis se nanaša na stanje leta 2018 (junij), slike pa so iz različnih obdobij.

On the way: Korita Mostnice (596m), Koča na Vojah (690m), Okrepčevalnica Slap Voje (745m)
Trip can be prolonged to next destinations: Planina Zajamniki, Planina Konjščica, Planina pod Mišelj vrhom, Velo polje, Vodnikov dom, Ablanca, Jezerski Stog, Viševnik, Mali Draški vrh, Vernar, Veliki Draški vrh, Tosc, Dom Valentina Staniča, Dom Planika, Triglavski dom na Kredarici, Triglav
Recommended: panorama, similar trips, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing