Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Stara Fužina - Koča na Uskovnici - via planina Blatce

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Julian Alpskoča na uskovnici / Stara Fužina - Koča na Uskovnici
  

Stara Fužina - Koča na Uskovnici (via planina Blatce)

 
Starting point: Stara Fužina (600 m)
Destination: Koča na Uskovnici (1154 m)
Path name: via planina Blatce
Time of walking: 2 h
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 554 m
Altitude difference (by path): 570 m
Map: TNP 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 4930
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 53
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

Zapeljemo se v Bohinjsko Bistrico, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Bohinjskega jezera. V Ribčevem Lazu iz križišča ob začetku Bohinjskega jezera nadaljujemo desno v smeri Srednje vasi, Studorja in Stare Fužine. Cesta nas nato vodi čez most in mimo cerkve sv. Janeza Krstnika, nekaj 100 metrov naprej pa že prispemo v Staro Fužino. V Stari Fužini se najprej peljemo mimo penziona Lipa, apartmajev Triglav, avtobusne postaje, trgovine Mercator, nato pa prispemo do križišča, ob kapelici, kjer nadaljujemo na levo cesto v smeri parkirišča, korit Mostnice, Hudičevega mostu ter planinskih poti na planini Blato in Vogar in poti v dolino Voje. Od križišča sledi še nekaj vzpona, ko se naselje konča, pa prispemo do plačljivega parkirišča, kjer parkiramo.

Path description (Slovenian language):

Na začetku parkirišča nas oznake za korita in slap Mostnice usmerijo desno na široko pot, po kateri v nekaj minutah prispemo do Hudičevega mostu. Nadaljujemo desno (naravnost korita Mostnice in Voje) čez most, za mostom pa gremo levo na pešpot v smeri Uskovnice. Že takoj, ko zapustimo cesto, se pot prične strmo vzpenjati skozi gozd. Po nekaj minutah prečimo novejši kolovoz, nato pa se še naprej razmeroma strmo vzpenjamo. Višje strmina prične postopoma popuščati, pot pa nas pripelje v manjšo dolinico, kjer se pot povsem položi in nas pripelje iz gozda na zgornji rob planine Blatce.
Tu na manjšem prevalu nadaljujemo levo ter se hitro vzpnemo do makadamske ceste, ki vodi iz Srednje vasi oz. Studorja v Bohinju proti Uskovnici. Nekaj časa nadaljujemo po cesti, nato pa se nam z desne priključi še markirana pot iz Srednje vasi, malo naprej pa gremo levo na pešpot v smeri Uskovnice. Pot naprej nas vodi mimo korita z vodo, kako minuto višje pa prečimo makadamsko cesto. Sledi še kratek vzpon skozi gozd, nato pa se pri klopci in križu pot položi, še nekaj korakov naprej pa se vrnemo na makadamsko cesto. S hojo nadaljujemo po zložni makadamski cesti, ki nas še nekaj časa vodi skozi gozd, ko se gozd konča pa prispemo do planine Lom, kjer stoji nekaj koč in kjer se nam z desne priključi še druga pot iz Srednje vasi.
Zložna makadamska cesta, kateri na križiščih sledimo v smeri Uskovnice, nas za tem pripelje do vikendic na Uskovnici, kjer jo le malo za koritom z vodo zapustimo in nadaljujemo levo na kolovoz v smeri Koče na Uskovnici. Po približno 50 metrih vzpona po kolovozu dosežemo Kočo na Uskovnici, od nje pa lahko mimo grbinastih travnikov nadaljujemo še do dobrih 5 minut oddaljene kapelice, od katere se odpre lep razgled.
Stara Fužina - planina Blatce 55 minut, planina Blatce - Koča na Uskovnici 1:05.
Opis se nanaša na stanje leta 2018 (junij), slike pa so iz različnih obdobij.

On the way: Hudičev most (610m), Preval (893m), Lom (1076m)
Trip can be prolonged to next destinations: Planina Zajamniki, Planina Konjščica, Planina pod Mišelj vrhom, Velo polje, Vodnikov dom, Ablanca, Jezerski Stog, Viševnik, Mali Draški vrh, Vernar, Veliki Draški vrh, Tosc, Dom Valentina Staniča, Dom Planika, Triglavski dom na Kredarici, Triglav
Recommended: panorama, similar trips, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici stara_fuzina - Koča na Uskovnici
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing