Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Stara Fužina - Koča na Planini pri Jezeru -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Julian Alpskoča na planini pri jezeru / Stara Fužina - Koča na Planini pri Jezeru
  

Stara Fužina - Koča na Planini pri Jezeru

 
Starting point: Stara Fužina (600 m)
Destination: Koča na Planini pri Jezeru (1453 m)
Path name: -
Time of walking: 2 h 45 min
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 853 m
Altitude difference (by path): 900 m
Map: Triglav 1:25.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 26204
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 48
Number of comments: 6
Access to starting point (Slovenian language):

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici. Z vožnjo nadaljujemo proti Bohinjskemu jezeru (Ribčev laz), pri katerem pridemo na križišče, kjer nadaljujemo desno v smeri Stare Fužine. V Stari Fužini pa v križišču pri kapelici zavijemo ostro levo na vzpenjajočo cesto v smeri planine Blato, planine Vogar in doline Voje. Tej cesti nato sledimo do parkirišča, kjer pobirajo cestnino in parkirnino. Parkirnina znaša 1 €/h.

Path description (Slovenian language):

S parkirišča nadaljujemo po asfaltni cesti, ki se nadaljuje proti planini Blato, planini Vogar in dolini Voje. Sprva razmeroma strma cesta se hitro položi, nato pa nas pripelje do znamenja, ob katerem je označeno razpotje.
Pri znamenju zapustimo asfaltno cesto in pot nadaljujemo levo v smeri Vogarja in Pršivca. V nadaljevanju se najprej prečno vzpnemo čez razgleden pašnik, nato pa pot preide v gozd, skozi katerega se vzpenja po kamnitem kolovozu. V nekaj dolgih serpentinah se vzpnemo stopnjo višje, kjer se pot nekoliko položi. Le malo naprej, pa opazimo oznake za spomenik NOB, ki se nahaja ob lepem razgledišču ter vzletišču jadralnih padalcev, s katerega se nam odpre lep pogled na Bohinjsko jezero, Rudnico in Spodnje Bohinjske gore.
Od razgledišča se vrnemo na markirano pot, le ta pa nas hitro pripelje na vzhodni rob planine Spodnji Vogar. Pot naprej se večinoma zložno vzpenja čez travnike, mi pa ob poti opazimo večje število nekdanjih pastirskih koč, ki so danes v glavnem preurejene v vikende. Tej poti, ki se še naprej zložno vzpenja, sledimo do Kosijevega doma na Vogarju, le tega pa dosežemo po nekaj minutah nadaljnje hoje.
Od doma nadaljujemo desno v smeri Pršivca in Planine pri Jezeru, nas pa pot vodi po širokem kolovozu, kateri nas mimo manjšega križa pripelje do označenega razpotja.
Na razpotju nadaljujemo desno (levo Pršivec, planina Viševnik in planina Vodični vrh) ter pot nadaljujemo po slabši makadamski cesti, ki nas vodi čez zgornji del planine Vogar. Pot naprej nas vodi mimo domačije Dolenc, mi pa le malo naprej prispemo do manjšega križišča, kjer nadaljujemo naravnost. Od križišča hodimo po cesti še nekaj metrov, nato pa nadaljujemo rahlo desno na pešpot, ki se najprej zložno vzpne čez travnik, nato pa preide v gozd, kjer se za kratek čas strmo vzpne. Že kmalu se vrnemo na cesto, kateri sledimo v desno. Po krajšem zložnem vzponu se cesta prične spuščati, mi pa ji sledimo do bližnjega označenega razpotja, kjer jo zapustimo in pot nadaljujemo rahlo levo na vzporedno planinsko pot. Nekaj časa se zložno vzpenjamo oz. prečimo pobočja proti desni, nato pa se priključimo traktorski vlaki. Kake 3 minute se vzpenjamo po omenjeni vlaki, nato pa nas markacije usmerijo na pešpot, katera se prične strmeje vzpenjati. Višje se pot priključi precej bolj uhojeni kolovozni poti s planine Blato, kateri sledimo v levo.
V nadaljevanju se še nekaj časa vzpenjamo skozi gozd, nato pa pot zavije v levo, kjer preide v manjšo dolinico. V dolinici se gozd postopoma prične redčiti, pot pa višje zavije nekoliko v desno in nas pripelje do označenega razpotja, kjer se nam z leve priključi pot s planine Vodični vrh. Tu nadaljujemo naravnost in po 5 minutah nadaljnje hoje prispemo do Koče na Planini pri Jezeru.

On the way: Kosijev dom na Vogarju (1054m)
Trip can be prolonged to next destinations: Planina Blato, The lake Črno jezero, Dom na Komni, Planina Lopučnica, Planina Dedno Polje, Planina v Lazu, Planina Viševnik, Planina Ovčarija, Koča pri Triglavskih jezerih, Pršivec, Rigeljc, Stadorski Orliči, Vrtec, Visoka glava, Kovačičeva glava, The lake Jezero v Ledvicah, Rušnata glava, Bela glava, The lake Zeleno jezero, Vrh nad Vodeno Rupo, The lake Rjavo jezero, Kreda, Mala Tičarica, Zasavska koča na Prehodavcih, Mala Tičarica, Slatna, Velika Tičarica, Koča na Doliču, Prvi Vogel, Kopica, Vodnikov Vršac (Vršac nad Zadnjico), Srednji Vogel, Čelo, Mala Zelnarica, Malo Špičje, Velika Zelnarica, Zadnji Vogel, Veliko Špičje, Morbegna, Glava v Zaplanji, Kanjavec, Triglav
Recommended: panorama, similar trips, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
stara_fuzina - Koča na Planini pri Jezeru stara_fuzina - Koča na Planini pri Jezeru stara_fuzina - Koča na Planini pri Jezeru stara_fuzina - Koča na Planini pri Jezeru stara_fuzina - Koča na Planini pri Jezeru stara_fuzina - Koča na Planini pri Jezeru stara_fuzina - Koča na Planini pri Jezeru stara_fuzina - Koča na Planini pri Jezeru stara_fuzina - Koča na Planini pri Jezeru stara_fuzina - Koča na Planini pri Jezeru stara_fuzina - Koča na Planini pri Jezeru stara_fuzina - Koča na Planini pri Jezeru stara_fuzina - Koča na Planini pri Jezeru stara_fuzina - Koča na Planini pri Jezeru stara_fuzina - Koča na Planini pri Jezeru stara_fuzina - Koča na Planini pri Jezeru stara_fuzina - Koča na Planini pri Jezeru stara_fuzina - Koča na Planini pri Jezeru stara_fuzina - Koča na Planini pri Jezeru stara_fuzina - Koča na Planini pri Jezeru stara_fuzina - Koča na Planini pri Jezeru stara_fuzina - Koča na Planini pri Jezeru stara_fuzina - Koča na Planini pri Jezeru stara_fuzina - Koča na Planini pri Jezeru stara_fuzina - Koča na Planini pri Jezeru stara_fuzina - Koča na Planini pri Jezeru stara_fuzina - Koča na Planini pri Jezeru stara_fuzina - Koča na Planini pri Jezeru stara_fuzina - Koča na Planini pri Jezeru stara_fuzina - Koča na Planini pri Jezeru stara_fuzina - Koča na Planini pri Jezeru stara_fuzina - Koča na Planini pri Jezeru stara_fuzina - Koča na Planini pri Jezeru stara_fuzina - Koča na Planini pri Jezeru stara_fuzina - Koča na Planini pri Jezeru stara_fuzina - Koča na Planini pri Jezeru stara_fuzina - Koča na Planini pri Jezeru stara_fuzina - Koča na Planini pri Jezeru stara_fuzina - Koča na Planini pri Jezeru stara_fuzina - Koča na Planini pri Jezeru stara_fuzina - Koča na Planini pri Jezeru stara_fuzina - Koča na Planini pri Jezeru stara_fuzina - Koča na Planini pri Jezeru stara_fuzina - Koča na Planini pri Jezeru stara_fuzina - Koča na Planini pri Jezeru stara_fuzina - Koča na Planini pri Jezeru stara_fuzina - Koča na Planini pri Jezeru stara_fuzina - Koča na Planini pri Jezeru
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing