Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Šembije - Šilentabor - via Brkinški rob

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
  

Šembije - Šilentabor (via Brkinški rob)

 
Starting point: Šembije (597 m)
Destination: Šilentabor (751 m)
Path name: via Brkinški rob
Time of walking: 2 h 5 min
Difficulty: easy unmarked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 154 m
Altitude difference (by path): 330 m
Map: Snežnik 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter):
Views: 3512
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 62
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

a) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Postojna in cesti naprej sledimo v smeri Pivke, Reke in Ilirske Bistrice. V naselju Pivka zapustimo glavno cesto, ki pelje proti Ilirski Bistrici in z vožnjo nadaljujemo proti Knežaku. Le malo za Knežakom, pridemo do vasi Šembije, kjer sredi vasi zavijemo desno proti bližnji cerkvi. Nekoliko naprej od cerkve se vas konča, mi pa z vožnjo nadaljujemo po makadamski cesti, po kateri se zložno vzpnemo do manjšega križišča v bližini starih bunkerjev. Parkiramo v bližini na primernem mestu ob cesti.
b) Zapeljemo se v Ilirsko Bistrico, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Knežaku. Še preden prispemo v Šembije, pa zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo proti vasi Podtabor. Na začetku Podtabora prispemo na križišče večih cest, mi pa izberemo najbolj desno (skrajno desno dvorišče bližnje hiše) ter se po njej za kratek čas strmo vzpnemo. Ko se cesta položi, bomo na levi strani zagledali stare bunkerje, na desni pa manjši betonski križ, še nekaj metrov naprej pa se nahaja manjše križišče. Parkiramo nekje v bližini na primernem mestu ob cesti.

Path description (Slovenian language):

Z izhodišča se usmerimo na stransko makadamsko cesto, ki se prične zložno vzpenjati proti severozahodu, le ta pa se hitro spremeni v širok kolovoz. Že po nekaj 10 m, se kolovoz razcepi na dva dela, mi pa izberemo levega, ki nas hitro pripelje nad zgornji rob prepadnih pečin. Z roba se nam odpre lep pogled na vas Podtabor, ki je skoraj navpično pod nami ter v daljavo proti Brkinom. Med nadaljnjim vzponom lahko ob poti opazimo celo kakšno staro ter obledelo markacijo, kar pa je prej redkost kot pravilo. Nekoliko višje nas pot vodi skozi nekaj redkih pasov grmičevja, nato pa postopoma preide na prostrana travnata pobočja. Tu pot zavije nekoliko v desno in nas pripelje do manjšega prevala (preval med vrhovoma Bezgovica 738 m in Vrh 777 m).
Na prevalu prečimo pašno ograjo ter se za njo pričnemo zložno spuščati. Kolovoz se hitro položi, mi pa po njem hodimo le še kratek čas, nato pa na levi strani opazimo več manjših stezic, ki se prečno vzpenjajo čez zložno travnato pobočje. Nadaljujemo po eni izmed stezic, pri tem pa pazimo, da se držimo čim bolj levih poti, torej tistih, ki potekajo čim bližje Brkinškemu robu. Višje prečimo kratek pas gozda, nas pa pot, ki postopoma preide na izrazit greben, ob vse lepših razgledih hitro pripelje na manj znan, a razmeroma razgleden vrh Gradišča.
Z vrha nadaljujemo po poti, ki gre v gozd, skozi katerega se prične zložno spuščati. Pot naprej občasno še poteka ob Brkinškem robu, nato pa postopoma preide v precej zaraščen del, kjer je predvsem v poletnih mesecih prehod zaradi trnja otežen. Nekoliko naprej pot zavije nekoliko desno ter se priključi širšemu kolovozu, kateri nas nato v rahlem spustu vodi čez razgledna pobočja. Pot nadaljujemo ob robu pašnikov, le ta pa nas ob pogledu na Snežnik in Zgornjo Pivško kotlino pripelje do razpotja na sedelcu Klanec.
Tu se levo navzdol odcepi pot k bližnjemu križu, Narinu in Ratečevemu Brdu, mi pa nadaljujemo naravnost (desno navzdol Zagorje) ter pot še naprej nadaljujemo po razmeroma zložnem in razglednem kolovozu. Po približno 15 minutah nadaljnje hoje, pa prispemo do križišča, kjer se v levo odcepi makadamska cesta proti bližnji cerkvici sv. Martina, mi pa nadaljujemo naravnost po asfaltni cesti, po kateri hitro prispemo do naslednjega križišča.
Tu nadaljujemo desno v vas Šilentabor (levo Narin), kjer se mimo nekaj hiš, sprehodimo do mesta, kjer se nam z desne priključi še markirana pot iz Pivke.
Tu nadaljujemo naravnost ter se mimo vpisne skrinjice in oddajnikov v nekaj minutah sprehodimo do razglednega vrha.

On the way: Gradišče (Čepan) (791m), Klanec (706m), Sveti Martin (Šilentabor) (723m)
Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
sembije - Šilentabor sembije - Šilentabor sembije - Šilentabor sembije - Šilentabor sembije - Šilentabor sembije - Šilentabor sembije - Šilentabor sembije - Šilentabor sembije - Šilentabor sembije - Šilentabor sembije - Šilentabor sembije - Šilentabor sembije - Šilentabor sembije - Šilentabor sembije - Šilentabor sembije - Šilentabor sembije - Šilentabor sembije - Šilentabor sembije - Šilentabor sembije - Šilentabor sembije - Šilentabor sembije - Šilentabor sembije - Šilentabor sembije - Šilentabor sembije - Šilentabor sembije - Šilentabor sembije - Šilentabor sembije - Šilentabor sembije - Šilentabor sembije - Šilentabor sembije - Šilentabor sembije - Šilentabor sembije - Šilentabor sembije - Šilentabor sembije - Šilentabor sembije - Šilentabor sembije - Šilentabor sembije - Šilentabor sembije - Šilentabor sembije - Šilentabor sembije - Šilentabor sembije - Šilentabor sembije - Šilentabor sembije - Šilentabor sembije - Šilentabor sembije - Šilentabor sembije - Šilentabor sembije - Šilentabor sembije - Šilentabor sembije - Šilentabor sembije - Šilentabor sembije - Šilentabor sembije - Šilentabor sembije - Šilentabor sembije - Šilentabor sembije - Šilentabor sembije - Šilentabor sembije - Šilentabor sembije - Šilentabor sembije - Šilentabor sembije - Šilentabor sembije - Šilentabor
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing