Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Rute (Zavrh) / Bärental - Mačenski vrh / Matschacher Gupf - over saddle Mrzla raven / Gipssattel

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Karawanksmačenski vrh / matschacher gupf / Rute (Zavrh) / Bärental - Mačenski vrh / Matschacher Gupf
  

Rute (Zavrh) / Bärental - Mačenski vrh / Matschacher Gupf (over saddle Mrzla raven / Gipssattel)

 
Starting point: Rute (Zavrh) / Bärental (950 m)
Destination: Mačenski vrh / Matschacher Gupf (1691 m)
Path name: over saddle Mrzla raven / Gipssattel
Time of walking: 2 h 15 min
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 741 m
Altitude difference (by path): 741 m
Map: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 328
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 40
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

a) Skozi karavanški predor se zapeljemo v Avstrijo, nato pa se peljemo po avtocesti proti Beljaku, katero zapustimo na prvem izvozu. Od mesta, ko smo zapustili avtocesto sledimo oznakam za kraj Šentjakob v Rožu / Sankt Jakob im Rosental. Ko prispemo v omenjeni kraj se po glavni cesti peljemo še mimo Podgorja / Maria Elend in naselja Sveče / Suetschach do kraja Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental, kjer pred trgovinama Billa in Penny zavijemo desno v smeri doline Rute / Bärental. Kakih 100 m za tem, ko zapustimo glavno cesto nadaljujemo levo, nato pa se po nekoliko ožji in vzpenjajoči se asfaltni cesti peljemo do parkirišča, kjer se v desno odcepi makadamska cesta proti cerkvi sv. Mihaela, grobu nekdanjega koroškega deželnega glavarja Jörga Haiderja in domačijam Štefan, Žnidar in Plavc. Ob križišču, ki se nahaja kakih 100 metrov pred Stouhütte, so oznake le za "zur Gedenkstätte".
b) Skozi MP Ljubelj se zapeljemo v Avstrijo, kjer se po glavni cesti proti Celovcu / Klagenfurt am Wörtersee peljemo do drugega krožišča, od koder z vožnjo nadaljujemo v smeri izvoza Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental (glavno cesto proti Celovcu zapustimo še preden prečimo reko Dravo). V omenjenem kraju pa takoj za trgovinama Billa in Penny zavijemo levo na cesto v smeri doline Rute / Bärental. Kakih 100 m za tem, ko zapustimo glavno cesto nadaljujemo še enkrat levo, nato pa se po nekoliko ožji in vzpenjajoči se asfaltni cesti peljemo do parkirišča, kjer se v desno odcepi makadamska cesta proti cerkvi sv. Mihaela, grobu nekdanjega koroškega deželnega glavarja Jörga Haiderja in domačijam Štefan, Žnidar in Plavc. Ob križišču, ki se nahaja kakih 100 metrov pred Stouhütte, so oznake le za "zur Gedenkstätte".
c) Iz Dravograda ali Slovenj Gradca se zapeljemo v Ravne na Koroškem, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri MP Holmec. Ko zapeljemo v Avstrijo se sprva vozimo proti Pliberku / Bleiburg, nato pa sledimo oznakam za Globasnico / Globasnitz in naprej Železni Kapli / Bad Eisenkappel, Borovljam / Ferlach. Za Borovljani se v krožišču priključimo cesti preko MP Ljubelj. Tu v prvem krožišču nadaljujemo v smeri Celovca / Klagenfurt, v drugem pa v smeri Bistrice v Rožu / Feistritz im Rosental. V omenjenem kraju pa takoj za trgovinama Billa in Penny zavijemo levo na cesto v smeri doline Rute / Bärental. Kakih 100 m za tem, ko zapustimo glavno cesto nadaljujemo še enkrat levo, nato pa se po nekoliko ožji in vzpenjajoči se asfaltni cesti peljemo do parkirišča, kjer se v desno odcepi makadamska cesta proti cerkvi sv. Mihaela, grobu nekdanjega koroškega deželnega glavarja Jörga Haiderja in domačijam Štefan, Žnidar in Plavc. Ob križišču, ki se nahaja kakih 100 metrov pred Stouhütte, so oznake le za "zur Gedenkstätte".

Path description (Slovenian language):

S parkirišča gremo rahlo desno na cesto, ob kateri so oznake "Zur Gedenkstätte". Cesta se takoj prične vzpenjati in zavije desno. Hitro prispemo na križišče iz katerega nadaljujemo desno (leva cesta vodi proti domačiji Žnidar / Schneider), nato pa se hitro vzpnemo do naslednjega križišča, kjer pa nadaljujemo levo (naravnost novejša cerkev sv. Mihaela v Rutah / St. Michael (Bärental) in grob nekdanjega koroškega deželnega glavarja Jörga Haiderja - 1 minuta).
V nadaljevanju se vzpenjamo po makadamski cesti, s katere se nam prehodno odpre lep pogled na Mačenski vrh / Matschacher Gupf. Nekaj minut višje, prispemo na senožeti in križišče, ob katerem se nahaja leseno znamenje, mi pa nadaljujemo naravnost proti bližnji domačiji Plavc / Plautz, ki je prvič omenjena že leta 1490. Na omenjenem delu se nam ob pogledu nazaj odpre lep pogled na najvišje vrhove Karavank, mi pa le malo za domačijo prispemo na označeno razpotje.
Nadaljujemo levo v smeri sedla Mrzla raven / Gipssattel, Mačenskega vrha in naselja Sveče / Suetschach ter vzpon nadaljujemo po poti 669 (desno Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental in Mačenski vrh po poti 668). Takoj za razpotjem prečimo pašno ograjo, nato pa se vzpenjamo skozi gozd, skozi gozd pa se vzpenjamo vse do razpotja na sedlu Mrzla raven.
S sedla nadaljujemo desno v smeri Mačenskega vrha ter pot nadaljujemo po kolovozu, ki se nahaja desno od manjšega grebenčka (markacije sicer usmerjajo na grebenček, vendar steze po grebenu nihče ne uporablja in je pot zaraščena). Po nekaj minutah se kolovoz konča, mi pa nadaljujemo naravnost na markirano pot, ki se prične strmo vzpenjati skozi gozd. Strma pot se višje za nekaj korakov položi, nato pa se prične še strmeje vzpenjati. Sledi zelo strm vzpon, kjer je zaradi precejšnje strmine predvsem v mokrem večja nevarnost zdrsa. Višje se nam prehodno odpre lep razgled proti zahodnim Karavankam, pot pa nas le malo naprej pripelje iz gozda, se položi in združi s potjo, ki vodi po vzhodnem do jugovzhodnem grebenu. Od tu sledi le še nekaj 10 korakov hoje in prispemo na razgleden vrh.
Izhodišče - Plavc 40 minut, Plavc - Mačenski vrh 1:35.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2018 (junij).

On the way: Sveti Mihael (Rute (Zavrh)) / St. Michael (Bärental) (982m), Plavc / Plautz (1130m), Mrzla raven / Gipssattel (1453m)
Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
rute_zavrh___barental - Mačenski vrh / Matschacher Gupf rute_zavrh___barental - Mačenski vrh / Matschacher Gupf rute_zavrh___barental - Mačenski vrh / Matschacher Gupf rute_zavrh___barental - Mačenski vrh / Matschacher Gupf rute_zavrh___barental - Mačenski vrh / Matschacher Gupf rute_zavrh___barental - Mačenski vrh / Matschacher Gupf rute_zavrh___barental - Mačenski vrh / Matschacher Gupf rute_zavrh___barental - Mačenski vrh / Matschacher Gupf rute_zavrh___barental - Mačenski vrh / Matschacher Gupf rute_zavrh___barental - Mačenski vrh / Matschacher Gupf rute_zavrh___barental - Mačenski vrh / Matschacher Gupf rute_zavrh___barental - Mačenski vrh / Matschacher Gupf rute_zavrh___barental - Mačenski vrh / Matschacher Gupf rute_zavrh___barental - Mačenski vrh / Matschacher Gupf rute_zavrh___barental - Mačenski vrh / Matschacher Gupf rute_zavrh___barental - Mačenski vrh / Matschacher Gupf rute_zavrh___barental - Mačenski vrh / Matschacher Gupf rute_zavrh___barental - Mačenski vrh / Matschacher Gupf rute_zavrh___barental - Mačenski vrh / Matschacher Gupf rute_zavrh___barental - Mačenski vrh / Matschacher Gupf rute_zavrh___barental - Mačenski vrh / Matschacher Gupf rute_zavrh___barental - Mačenski vrh / Matschacher Gupf rute_zavrh___barental - Mačenski vrh / Matschacher Gupf rute_zavrh___barental - Mačenski vrh / Matschacher Gupf rute_zavrh___barental - Mačenski vrh / Matschacher Gupf rute_zavrh___barental - Mačenski vrh / Matschacher Gupf rute_zavrh___barental - Mačenski vrh / Matschacher Gupf rute_zavrh___barental - Mačenski vrh / Matschacher Gupf rute_zavrh___barental - Mačenski vrh / Matschacher Gupf rute_zavrh___barental - Mačenski vrh / Matschacher Gupf rute_zavrh___barental - Mačenski vrh / Matschacher Gupf rute_zavrh___barental - Mačenski vrh / Matschacher Gupf rute_zavrh___barental - Mačenski vrh / Matschacher Gupf rute_zavrh___barental - Mačenski vrh / Matschacher Gupf rute_zavrh___barental - Mačenski vrh / Matschacher Gupf rute_zavrh___barental - Mačenski vrh / Matschacher Gupf rute_zavrh___barental - Mačenski vrh / Matschacher Gupf rute_zavrh___barental - Mačenski vrh / Matschacher Gupf rute_zavrh___barental - Mačenski vrh / Matschacher Gupf rute_zavrh___barental - Mačenski vrh / Matschacher Gupf
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing