Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Ruski križ - Veliki Oltar - on NW ridge

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Julian Alpsveliki oltar / Ruski križ - Veliki Oltar
  

Ruski križ - Veliki Oltar (on NW ridge)

 
Starting point: Ruski križ (1000 m)
Destination: Veliki Oltar (2621 m)
Path name: on NW ridge
Time of walking: 6 h
Difficulty: rock climbing ascent
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 1621 m
Altitude difference (by path): 1820 m
Map: TNP 1:50.000
Hiking equipment (summer): helmet, ice axe, crampons, lamp
Hiking equipment (winter): helmet, ice axe, crampons, lamp
Author: JusAvgustin
Views: 15026
Trip rating: 4 votes
Number of pictures: 11
Number of comments: 18
Access to starting point (Slovenian language):

Najprej se zapeljemo v Kranjsko Goro, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti prelazu Vršič. Le malo pred 3. serpentino Ruske oz. vršiške ceste, bomo na desni strani opazili Ruski križ, na levi pa manjše parkirišče, kjer parkiramo. Ker je parkirišče razmeroma majhno in hitro polno lahko parkiramo tudi nekoliko višje na večjem parkirišču malo nad 4. serpentino (v tem primeru se moramo do našega izhodišča pri Ruskem križu nekoliko spustiti).
Do izhodišča lahko pridemo tudi s primorske strani in sicer preko prelaza Vršič.

Path description (Slovenian language):

Le malo pred 3. serpentino Ruske ceste, bomo ob cesti opazili planinske oznake za Kočo v Krnici, ki nas usmerijo rahlo levo na širok kolovoz, ki se takoj prične zmerno spuščati. Po nekaj minutah spusta skozi gozd, se pot položi in nas pripelje do struge Suhe Pišnice. Le malo za tem, ko prečimo omenjeni potok, pot zavije rahlo v levo in nas pripelje iz gozda na prostrana travnata pobočja planine V Klinu, kjer na desni opazimo osamljeno kočo, na levi pa manjši spominski park Mali Tamar. Pot naprej se povsem položi, nato pa se priključi gozdni cesti, ki pride od bivšega hotela Erika oz. mostu čez Veliko Pišnico. Tu nadaljujemo desno, ter razmeroma strmi gozdni cesti sledimo vse do Koče v Krnici, le to pa dosežemo po približno 20 minutah nadaljnje hoje.
Od koče se odpravimo proti Špiku v levo smer. Že po nekaj minutah pridemo do hudourniške grape ob kateri se nato vzpenjamo. Markirana pot na Špik po dobri uri hoje od Koče v Krnici preči omenjeno grapo in se nato vzpenja po levi strani le te. Ko pa se markirana pot, ki vodi na Špik oddalji od grape, pa bomo opazili slabše uhojeno stezico, ki se vzpenja ob vznožju melišč, ob grapi zmerno navzgor. Pot, ki se vzpenja ob grapi je polna grušča in zaradi pogostih neurij polna nestabilnih skal. Na dele nekoliko slabše vidna pot, nas naprej vodi po nekoliko ožji grapi, ki se višje razcepi na dva dela. Nadaljujemo po in ob desni grapi, ki nas nekoliko višje pripelje na obsežna melišča pod severno steno Škrlatice. Sprva še kar lepo vidna stezica, preči omenjena melišča rahlo proti levi in jih preči večinoma ob vznožju le teh (prečni vzpon proti severu). Naprej kmalu na manjši vzpetini pod neizrazitim vrhom opazimo bivak v Veliki Dnini. Če je megla in če poti ne poznamo ga bomo težko našli. Do sem je hoje približno za tri ure. Naprej se lahko povzpnemo do bivaka, ki je sicer malenkost s poti, a idealen kraj za krajši ali daljši počitek. Če smo se odločili, da bivak obidemo nadaljujemo po komaj vidni stezici, ki se vzpenja po vedno ožjem melišču navzgor. Naporno melišče se nato konča in vzpon nadaljujemo po skrotastem žlebu, ki nas kmalu pripelje do prvega sidrišča pod previsom. Sledi ključni del (dobra II.) nekaj metrov navzgor čez manjši previs do drugega varovališča pod izredno razdrtim veznim grebenom med Veliko Martuljško Ponco in Velikim Oltarjem. Po razdrti grapi se je potrebno vzpeti kakšnih 10 m do tretjega varovališča v škrbini Kačjega jezika. Hudo je za nami, sledi namreč najlepši del ture. Približno 200 m poezije v kamnu (I-II.), kot jo rad imenujem in sicer SZ greben Velikega Oltarja je ena sama velika uživancija. Tako kompaktna skala je samo še v Malem Oltarju. Po dobrih 200 m plezanja čez plošče in razčlembe se približamo še zadnji steni. Čez steno lahko izplezamo kar naravnost na vrh, ali pa naredimo lažji obvoz po levi strani do kamina, ki nas pripelje na razbito vršno pobočje Velikega Oltarja. Do vrha je samo še kratek sprehod. Sestopimo po isti poti, ali pa se spustimo na Jezerca.
Verjetno ne bo odveč, če opozorim, da je vzpon na Veliki Oltar plezalni vzpon II. stopnje pri katerem je potrebno znanje varne uporabe kompletne alpinistične opreme in alpinističnih veščin. Smer je dobro opremljena. Varen vzpon in obilo užitka na SZ grebenu Velikega Oltarja!

On the way: Koča v Krnici (1113m), Bivak v Veliki Dnini (2180m), Velika Martuljška Ponca (2602m), Mala Martuljška Ponca (2501m)
Trip can be prolonged to next destinations: Visoki Rokav, Škrlatica
Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
ruski_kriz - Veliki Oltar ruski_kriz - Veliki Oltar ruski_kriz - Veliki Oltar ruski_kriz - Veliki Oltar ruski_kriz - Veliki Oltar ruski_kriz - Veliki Oltar ruski_kriz - Veliki Oltar ruski_kriz - Veliki Oltar ruski_kriz - Veliki Oltar ruski_kriz - Veliki Oltar ruski_kriz - Veliki Oltar
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing