Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Ruski križ - Špik - via Kačji graben

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Julian Alpsšpik / Ruski križ - Špik
  

Ruski križ - Špik (via Kačji graben)

 
Starting point: Ruski križ (1000 m)
Destination: Špik (2472 m)
Path name: via Kačji graben
Time of walking: 4 h 50 min
Difficulty: difficult marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 1472 m
Altitude difference (by path): 1585 m
Map: TNP 1:50.000
Hiking equipment (summer): helmet
Hiking equipment (winter): helmet, ice axe, crampons
Views: 28582
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 43
Number of comments: 3
Access to starting point (Slovenian language):

Najprej se zapeljemo v Kranjsko Goro, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti prelazu Vršič. Le malo pred 3. serpentino Ruske oz. vršiške ceste, bomo na desni strani opazili Ruski križ, na levi pa manjše parkirišče, kjer parkiramo. Ker je parkirišče razmeroma majhno in hitro polno lahko parkiramo tudi nekoliko višje na večjem parkirišču malo nad 4. serpentino (v tem primeru se moramo do našega izhodišča pri Ruskem križu nekoliko spustiti).
Do izhodišča lahko pridemo tudi s primorske strani in sicer preko prelaza Vršič.

Path description (Slovenian language):

Le malo pred 3. serpentino Ruske ceste, bomo ob cesti opazili planinske oznake za Kočo v Krnici, ki nas usmerijo rahlo levo na širok kolovoz, ki se takoj prične zmerno spuščati. Že kmalu preko mostu prečimo hudourniški potok, mi pa se spuščamo vse do struge Suhe Pišnice, kjer imamo za nadaljevanje dve možnosti.
Do začetka poti na Špik skozi Kačji graben lahko prispemo, če le nekaj metrov preden markirana pot oz. cesta preči Suho Pišnico nadaljujemo levo na širok nemarkiran kolovoz, ki se najprej nadaljuje skozi gozd, nato pa nas pripelje na večji travnik. Preko travnika nadaljujemo v smeri severovzhod, mi pa po njem hodimo vse do struge Velike Pišnice. Reko na primernem mestu prehodimo, nato pa stopimo na markirano cesto, kateri sledimo v levo (desno Koča v Krnici), mi pa po njej hodimo do označenega odcepa pot skozi Kačji graben.
Druga možnost pa je, da enostavno prečimo Suho Pišnico (kadar je veliko vode ni ravno enostavno) in nadaljujemo po cesti, ki vodi proti Koči v Krnici. Le malo za tem, ko prečimo omenjeni potok, pot zavije rahlo v levo in nas pripelje iz gozda na prostrana travnata pobočja planine V Klinu, kjer na desni opazimo osamljeno kočo, na levi pa manjši spominski park Mali Tamar. Pot naprej se povsem položi, nato pa se priključi gozdni cesti, ki pride od bivšega hotela Erika oz. mostu čez Veliko Pišnico. Tu nadaljujemo levo (desno Koča v Krnici) ter po cesti hodimo do označenega odcepa poti skozi Kačji graben.
Pot od razpotja naprej zapusti cesto in se sprva vzpenja po zaraščenem gozdu, višje pa preči spodnji del omenjenega grabna in se za tem strmo vzpne. Vzpon ob Kačjem grabnu je zelo strm in v mokrem nevaren za zdrs (v pomoč nam je nekaj varoval). Pot nato postane nekoliko lažja in preide v strnjen gozd, skozi katerega se vzpenjamo do višine približno 1600 m. Gozd nato postaja vse redkejši in pot nas pripelje ob vznožje mogočnih melišč. Ko se povzpnemo do melišča pot zavije nekoliko v levo in se začne vzpenjati po gruščnatem svetu melišč. Hoja po razmeroma strmem melišču nam vzame kar nekaj energije.
Višje se pot obrne v desno, preči padajočemu kamenju izpostavljeno grapo in nas za tem pripelje v manjšo krnico med Špikom na levi in Liprtico (Lipnico) na desni. Tu se pot za krajši čas nekoliko položi in nas v nekaj naslednjih korakih pripelje do mesta, kjer se nam priključi pot čez Grunt oz. pot čez Lipnico.
Tu nadaljujemo levo, po poti, ki se zelo strmo vzpne po vršnem pobočju Špika (brez varoval). Po približno 15 minutah hoje po vršnem pobočju, čez katerega se povzpnemo po razčlenjenem skalovju dosežemo razgleden vrh.
V zadnjem delu poti je zelo velika nevarnost padajočega kamenja.

Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
ruski_kriz - Špik ruski_kriz - Špik ruski_kriz - Špik ruski_kriz - Špik ruski_kriz - Špik ruski_kriz - Špik ruski_kriz - Špik ruski_kriz - Špik ruski_kriz - Špik ruski_kriz - Špik ruski_kriz - Špik ruski_kriz - Špik ruski_kriz - Špik ruski_kriz - Špik ruski_kriz - Špik ruski_kriz - Špik ruski_kriz - Špik ruski_kriz - Špik ruski_kriz - Špik ruski_kriz - Špik ruski_kriz - Špik ruski_kriz - Špik ruski_kriz - Špik ruski_kriz - Špik ruski_kriz - Špik ruski_kriz - Špik ruski_kriz - Špik ruski_kriz - Špik ruski_kriz - Špik ruski_kriz - Špik ruski_kriz - Špik ruski_kriz - Špik ruski_kriz - Špik ruski_kriz - Špik ruski_kriz - Špik ruski_kriz - Špik ruski_kriz - Špik ruski_kriz - Špik ruski_kriz - Špik ruski_kriz - Špik ruski_kriz - Špik ruski_kriz - Špik ruski_kriz - Špik
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing