Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Rifugio Sorgenti del Piave - Monte Chiadenis - southwest route

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Carnic Alpsmonte chiadenis / Rifugio Sorgenti del Piave - Monte Chiadenis
  

Rifugio Sorgenti del Piave - Monte Chiadenis (southwest route)

 
Starting point: Rifugio Sorgenti del Piave (1815 m)
Destination: Monte Chiadenis (2459 m)
Path name: southwest route
Time of walking: 2 h
Difficulty: very difficult marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 644 m
Altitude difference (by path): 660 m
Map: Tabacco 1
Hiking equipment (summer): self belay set, helmet
Hiking equipment (winter): crampons, ice axe, self belay set, helmet
Views: 5296
Trip rating: 2 votes
Number of pictures: 42
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

Z avtoceste Trbiž/Tarvisio - Videm/Udine se usmerimo na izvoz Tolmezzo in cesti naprej sledimo proti omenjenemu kraju. V bližini Tolmezza zapustimo glavno cesto, ki vodi proti prelazu Pso di Croce Carnico/Plockenpass in se usmerimo proti kraju Villa Santina in Ampezzo. V kraju Villa Santina v krožnem križišču se usmerimo naravnost za oznakami Raveo, Rigolato. Tej cesti nato sledimo vse do kraja Cima Sapadda, kjer nadaljujemo desno v smeri vrha Monte Peralba. Precej ozki in strmi cesti nato sledimo do velikega parkirišča pod mogočno Peralbo. Parkiramo na spodnjem parkirišču, kjer opazimo oznake za kočo Calvi (koča pri izviru Piave je še nekoliko naprej cca 500 m).

Path description (Slovenian language):

S parkirišča nas oznake za kočo Calvi usmerijo na makadamsko cesto, ki se začne zmerno vzpenjati proti vzhodu. Cesta že kmalu preči kratek pas redkega gozda, nato pa se v nekaj serpentinah vzpne stopnjo višje. S precej razgledne ceste, pa se nato v desno odcepi markirana peš pot, po kateri lahko nadaljujemo vzpon.
Če bomo nadaljevali po peš poti in se bomo na pot odpravili dovolj zgodaj bomo lahko ob poti opazili kar nekaj svizcev. V tem primeru bomo do koče Calvi prišli v slabi uri.
Če pa nadaljujemo po cesti, se le ta začne strmeje vzpenjati (seveda manj strmo kot peš pot) in nas po približno eni uri hoje od izhodišča pripelje do koče Calvi, ki se nahaja na prijetni in zelo razgledni vzpetini.
Od koče nadaljujemo proti vzhodu in se sprva nekaj metrov spustimo nato pa prečimo pobočje vrha Monte Chiadenis ter se vzpnemo do manjše škrbine. Na škrbini kjer je pričetek plezalne poti bomo opazili tudi precej ostalin iz prve svetovne vojne.
Plezalna pot od škrbine najprej nekaj korakov preči ob jeklenici v levo, nato pa se prične strmo vzpenjati s pomočjo verige in jeklenice desno navzgor. Vzpenjamo se večinoma po gladki skali in strmina kar nekaj časa ne popusti. Kasneje pot postane za odtenek manj zahtevna in se še nekajkrat vzpne ob jeklenici. V nadaljevanju pot zavije v levo in se vzpenja po zahodni strani gore proti severu. Sledi še nekaj strmih vzponov s pomočjo jeklenice in nekaj skob, nato pa kmalu dosežemo razgleden greben. Nadaljujemo po ozkem grebenu proti severu in kmalu dosežemo razgleden vrh.

On the way: Rifugio Calvi (2164m)
Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
rifugio_sorgenti_del_piave - Monte Chiadenis rifugio_sorgenti_del_piave - Monte Chiadenis rifugio_sorgenti_del_piave - Monte Chiadenis rifugio_sorgenti_del_piave - Monte Chiadenis rifugio_sorgenti_del_piave - Monte Chiadenis rifugio_sorgenti_del_piave - Monte Chiadenis rifugio_sorgenti_del_piave - Monte Chiadenis rifugio_sorgenti_del_piave - Monte Chiadenis rifugio_sorgenti_del_piave - Monte Chiadenis rifugio_sorgenti_del_piave - Monte Chiadenis rifugio_sorgenti_del_piave - Monte Chiadenis rifugio_sorgenti_del_piave - Monte Chiadenis rifugio_sorgenti_del_piave - Monte Chiadenis rifugio_sorgenti_del_piave - Monte Chiadenis rifugio_sorgenti_del_piave - Monte Chiadenis rifugio_sorgenti_del_piave - Monte Chiadenis rifugio_sorgenti_del_piave - Monte Chiadenis rifugio_sorgenti_del_piave - Monte Chiadenis rifugio_sorgenti_del_piave - Monte Chiadenis rifugio_sorgenti_del_piave - Monte Chiadenis rifugio_sorgenti_del_piave - Monte Chiadenis rifugio_sorgenti_del_piave - Monte Chiadenis rifugio_sorgenti_del_piave - Monte Chiadenis rifugio_sorgenti_del_piave - Monte Chiadenis rifugio_sorgenti_del_piave - Monte Chiadenis rifugio_sorgenti_del_piave - Monte Chiadenis rifugio_sorgenti_del_piave - Monte Chiadenis rifugio_sorgenti_del_piave - Monte Chiadenis rifugio_sorgenti_del_piave - Monte Chiadenis rifugio_sorgenti_del_piave - Monte Chiadenis rifugio_sorgenti_del_piave - Monte Chiadenis rifugio_sorgenti_del_piave - Monte Chiadenis rifugio_sorgenti_del_piave - Monte Chiadenis rifugio_sorgenti_del_piave - Monte Chiadenis rifugio_sorgenti_del_piave - Monte Chiadenis rifugio_sorgenti_del_piave - Monte Chiadenis rifugio_sorgenti_del_piave - Monte Chiadenis rifugio_sorgenti_del_piave - Monte Chiadenis rifugio_sorgenti_del_piave - Monte Chiadenis rifugio_sorgenti_del_piave - Monte Chiadenis rifugio_sorgenti_del_piave - Monte Chiadenis rifugio_sorgenti_del_piave - Monte Chiadenis
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing