Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Rakitna - Županov vrh - via Reber

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
  

Rakitna - Županov vrh (via Reber)

 
Starting point: Rakitna (789 m)
Destination: Županov vrh (999 m)
Path name: via Reber
Time of walking: 0 h 50 min
Difficulty: easy unmarked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 210 m
Altitude difference (by path): 220 m
Map: Ljubljana - okolica 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter):
Views: 1491
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 35
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

a) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Brezovica, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Podpeči (do Podpeči lahko pridemo tudi iz Črne vasi ali Iga). V Podpeči nadaljujemo v smeri Borovnice, Krima in Rakitne ter z vožnjo še kratek čas nadaljujemo ob robu Ljubljanskega barja, nato pa nas oznake za Rakitno usmerijo levo na strmo vzpenjajočo cesto. Cesta nas nato vodi skozi Preserje, kjer se tudi prične spuščati. Po krajšem spustu nadaljujemo levo v smeri Krima in Rakitne, mi pa nato večinoma vzpenjajoči cesti sledimo do Rakitne (za odcepom za Krim se cesta prične spuščati), kjer na parkirišču ob cerkvi parkiramo.
b) Najprej se zapeljemo v Cerknico, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Begunj, ko prispemo v Begunje pa sledimo oznakam za Rakitno. Ko prispemo na Rakitno parkiramo na parkirišču ob župnijski cerkvi na Rakitni.

Path description (Slovenian language):

S parkirišča pri cerkvi na Rakitni nadaljujemo po glavni asfaltni cesti v smeri Ljubljane. Ko hodimo po cesti, nas pot vodi mimo osnovne šole ter zunanjega šolskega igrišča, nato pa prispemo do manjšega križišča, kjer zapustimo glavno cesto in nadaljujemo desno.
Glavno cesto zapustimo tik pred hišo, na kateri je oglas za Gostilno pri Mari. Ožja asfaltna cesta, po kateri nadaljujemo pot, pa se takoj razcepi na dva dela. Nadaljujemo po cesti, ki po levi strani obide večjo zidano kapelico in ki nas v rahlem vzponu vodi mimo nekaj hiš. Cesta se kmalu obrne bolj v levo ter se pri "zadnji" hiši konča oz. spremeni v dva kolovoza.
Nadaljujemo po rahlo desnem kolovozu, ki se prične vzpenjati preko zložnih senožeti. Po nekaj minutah rahlega vzpona, nas pot mimo lovske opazovalnice popelje v gozd, skozi katerega se postopoma prične prečno vzpenjati proti levi. Višje nas pot pripelje iz gozda, na razgledna pobočja pod vrhom Reber.
Tu, kjer se nam z leve priključi še opisana pot "Mesnice - Županov vrh (pot čez Reber)", nadaljujemo ostro desno v gozd, oz. sprva v pas grmičevja. Pot, ob kateri v nadaljevanju opazimo nekaj modro-rumenih markacij, se večinoma nadaljuje po grebenu, kjer kmalu dosežemo neizrazit in z gozdom poraščen vrh Reber (923 m).
Nadaljujemo po gozdni grebenski poti, katera se z izjemo začetnega rahlega spusta, večinoma lahkotno vzpenja. Ko se pot povsem položi, nas pripelje iz gozda, od koder se nam odpre lep pogled proti bližnjemu Krimu in Kamniško Savinjskim Alpam. Ko se pot vrne v gozd, se nam z desne priključi še ena pot z Rakitne, mi pa pot nadaljujemo po kolovozu, kateri malo naprej zavije levo na travnato pobočje Županovega vrha. Sledi nekaj zložne hoje, nato pa se pot zmerno vzpne do bližnjega vrha, s katerega se nam odpre lep razgled, ki seže na vse strani, ob lepem vremenu tudi do Snežnika.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (januar).

On the way: Reber (923m)
Trip can be prolonged to next destinations: Rotovc
Recommended: similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
rakitna - Županov vrh rakitna - Županov vrh rakitna - Županov vrh rakitna - Županov vrh rakitna - Županov vrh rakitna - Županov vrh rakitna - Županov vrh rakitna - Županov vrh rakitna - Županov vrh rakitna - Županov vrh rakitna - Županov vrh rakitna - Županov vrh rakitna - Županov vrh rakitna - Županov vrh rakitna - Županov vrh rakitna - Županov vrh rakitna - Županov vrh rakitna - Županov vrh rakitna - Županov vrh rakitna - Županov vrh rakitna - Županov vrh rakitna - Županov vrh rakitna - Županov vrh rakitna - Županov vrh rakitna - Županov vrh rakitna - Županov vrh rakitna - Županov vrh rakitna - Županov vrh rakitna - Županov vrh rakitna - Županov vrh rakitna - Županov vrh rakitna - Županov vrh rakitna - Županov vrh rakitna - Županov vrh rakitna - Županov vrh
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing