Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Radovna - Vošni vrh -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Julian Alpsvošni vrh / Radovna - Vošni vrh
  

Radovna - Vošni vrh

 
Starting point: Radovna (695 m)
Destination: Vošni vrh (1621 m)
Path name: -
Time of walking: 3 h
Difficulty: easy unmarked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 926 m
Altitude difference (by path): 940 m
Map: Kranjska Gora 1:30.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 3560
Trip rating: 2 votes
Number of pictures: 34
Number of comments: 3
Access to starting point (Slovenian language):

a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti naprej sledimo proti Bledu. Na Bledu pa nas pri semaforju oznake za Pokljuko usmerijo desno. Naprej se peljemo skozi Spodnje in Zgornje Gorje do vasi Krnica, kjer zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo desno proti Radovni in Krnici. Skozi Krnico sledimo glavni cesti, nato pa za mostom preko reke Radovna zavijemo levo proti Mojstrani in Radovni. Po nekaj kilometrih nadaljnje vožnje se asfalt konča, mi pa makadamski cesti sledimo preko mostu preko reke Radovne. Ko prečimo most prispemo na levo stran reke (desni breg), od mostu pa se peljemo do prvega odcepa makadamske ceste v levo. Parkiramo na primernem mestu ob cesti v bližini križišča.
b) Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Hrušica in cesti naprej sledimo v smeri Kranjske Gore. Le malo pred vasjo Dovje pa se z glavne ceste v levo odcepi cesta, ki pelje v Mojstrano (Vrata, Kot in Krmo). Cesti naprej sledimo v smeri vasi Radovna in doline Krma in Kot. Razmeroma strma cesta nas nato pelje mimo table TNP, za katero se cesta kmalu položi in nas pripelje do križišča, kjer se desno odcepi makadamska cesta v dolino Kot. Nadaljujemo naravnost po cesti, ki se začne spuščati, z nje pa se hitro v desno odcepi še cesta, ki vodi v Krmo. Tu nadaljujemo naravnost po glavni cesti, po kateri hitro prispemo do Zgornje Radovne, na koncu zaselka pa še do križišča, kjer se v desno odcepi še druga cesta v Krmo. Tu gremo levo ter z vožnjo nadaljujemo po makadamski cesti, kateri sledimo do prvega odcepa ceste v desno. Parkiramo na primernem mestu ob cesti v bližini križišča.

Path description (Slovenian language):

Z izhodišča se usmerimo na stransko cesto, ob kateri je znak, da je nadaljnja vožnja prepovedana (izjeme so lastniki zemljišč). Le malo naprej nas pot vodi mimo koče Zavoda za gozdove Slovenije ter mimo zelene rampe, katera preprečuje nadaljnjo vožnjo (tudi če je rampa odprta z vožnjo ne smemo nadaljevati, saj nas na to opozarja še en prometni znak).
V nadaljevanju nas cesta vodi preko golega pobočja (posledice vetroloma oktobra 2009), s katerega se nam odpre lep pogled proti Mežakli. V križišču na zgornjem delu vetroloma nadaljujemo desno, nato pa postopoma preidemo v gozd. Razmeroma strma cesta se višje ponovno razcepi na dva dela, mi pa tudi tokrat nadaljujemo po desni cesti (cesta rahlo levo vodi proti Konavčevemu žlebu ter Zimovi peči). Pot kratek čas nadaljujemo po Streseni dolini, nato pa cesta zavije ostro v desno ter se nato prečno vzpne do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo ostro levo po "glavni" cesti (desna cesta se konča v bližnjih gozdovih). Le malo nad omenjenim križiščem prispemo do mesta, kjer se ostro v desno odcepi cesta proti Frčkovi planini, mi pa nadaljujemo naravnost po postopoma manj strmi cesti, katera se kmalu obrne nekoliko bolj v levo. Višje se cesta ponovno razcepi, mi pa nadaljujemo po desni cesti (rahlo levo Pokljuka), katera takoj naredi oster desni ovinek. V nadaljevanju se prečno vzpenjamo proti desni, cesta pa višje prične zavijati vse bolj v levo, tako, da postopoma preidemo na severna pobočja bližnjega Velikega vrha (1583 m). Sledi še oster levi ovinek, nato pa se počasi vrnemo na vzhodna do jugovzhodna pobočja Vošnega vrha. Po cesti hodimo še nekaj časa, nato pa, ko se prične spuščati proti sedlu med Vošnim vrhom in Stresenico, le to zapustimo in pot nadaljujemo desno po lažjem brezpotju, po katerem v 2 minutah nadaljnje hoje prispemo na z gozdom poraščen Vošni vrh.
Če z vrha nadaljujemo po grebenu proti severu bomo hitro prišli na severni predvrh, s katerega se odpre lep pogled na Karavanke in Kamniško Savinjske Alpe.

Recommended: similar trips, trips from the same starting point,
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
radovna - Vošni vrh radovna - Vošni vrh radovna - Vošni vrh radovna - Vošni vrh radovna - Vošni vrh radovna - Vošni vrh radovna - Vošni vrh radovna - Vošni vrh radovna - Vošni vrh radovna - Vošni vrh radovna - Vošni vrh radovna - Vošni vrh radovna - Vošni vrh radovna - Vošni vrh radovna - Vošni vrh radovna - Vošni vrh radovna - Vošni vrh radovna - Vošni vrh radovna - Vošni vrh radovna - Vošni vrh radovna - Vošni vrh radovna - Vošni vrh radovna - Vošni vrh radovna - Vošni vrh radovna - Vošni vrh radovna - Vošni vrh radovna - Vošni vrh radovna - Vošni vrh radovna - Vošni vrh radovna - Vošni vrh radovna - Vošni vrh radovna - Vošni vrh radovna - Vošni vrh radovna - Vošni vrh
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing