Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Pristava - Planica (airfield Gozd) -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Kamnik Savinja Alpsplanica (airfield gozd) / Pristava - Planica (airfield Gozd)
  

Pristava - Planica (airfield Gozd)

 
Starting point: Pristava (516 m)
Destination: Planica (airfield Gozd) (926 m)
Path name: -
Time of walking: 1 h 20 min
Difficulty: easy unmarked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 410 m
Altitude difference (by path): 415 m
Map: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): crampons, ice axe
Views: 86
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 36
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Naklo, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri proti krajem Žeje, Spodnje in Zgornje Duplje do kraja Retnje, kjer zavijemo desno proti naselju Križe. V nadaljevanju se peljemo mimo obeležja NOB, športnega igrišča Križe, pokopališča in župnijske cerkve Križe, nato pa prispemo do križišča s prednostjo cesto, kjer gremo pri stop znaku levo v smeri Tržiča. Križe se kmalu končajo in prispemo v Pristavo, kjer se ob križišču ob otroškem igrišču prične opisana pot. Parkiramo na primernem mestu v bližini.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Podbrezje, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Ljubelju in Tržiču. Pred Petrolovo bencinsko črpalko v Bistrici pri Tržiču zavijemo desno in se nato zapeljemo v Tržič. Ko se cesta spusti v dolino nadaljujemo ostro desno v smeri Pristave in Križev, v nadaljevanju pa se peljemo po cesti, ki se na koncu naselja Bistrica pri Tržiču vzpne, nato pa se položi in nas pripelje do križišča, kjer nadaljujemo ostro levo v smeri Pristave. V Pristavi gremo desno in se mimo hiš in nekaj manjših križišč zapeljemo do ceste Križe - Tržič, kjer se ob otroškem igrišču v Pristavi prične opisana pot. Parkiramo na primernem mestu v bližini.

Path description (Slovenian language):

Iz križišča ob otroškem igrišču v Pristavi se usmerimo na stransko cesto, ki se nadaljuje proti vzhodu in nas vodi mimo nekaj hiš. Ko prispemo do strmega pobočja nadaljujemo naravnost na strmo neoznačeno stezo, ki se vzpne nad naselje in nas hitro popelje v gozd. Višje na desni opazimo lovsko opazovalnico, na manjšem razpotju pa gremo levo. Sledi še nekaj minut vzpona skozi gozd, nato pa dosežemo kolovoz, kateremu sledimo v levo. Le malo naprej prečimo še makadamsko cesto, mi pa s hojo nadaljujemo po kolovozu, kateremu se po krajšem vzponu z leve priključi markirana pot iz Tržiča.
Sledi hoja po kolovozu, kjer na razpotjih sledimo markacijam, s kolovoza pa se višje v levo odcepi pot k obeležju NOB Čevdrci, mi pa nadaljujemo naravnost po markirani poti. Sledi nekaj minut položne poti, nato pa proti levi prečimo asfaltno cesto, ki vodi do vasi Gozd. V nadaljevanju hodimo po slabši makadamski cesti, ki se za koritom z vodo spremeni v vzpenjajoč se kolovoz. Kolovoz se višje prehodno dotakne asfaltne ceste, mi pa ponovno nadaljujemo desno od ceste. Sledi še nekaj minut rahlega vzpona skozi gozd in pot nas pripelje do Zavetišča v Gozdu.
Od Zavetišča v Gozdu nadaljujemo po asfaltni cesti v smeri Kriške gore, Tolstega vrha, Golnika in Zaloga, s katere pa gremo že po nekaj 10 korakih desno, na stransko cesto v smeri razgledne točke in vzletišča. Sprva se vzpnemo po asfaltni cesti, s katere se nam odpre lep razgled proti Kriški gori, cesta pa hitro postane makadamska in preide v gozd. Sledi le še rahel vzpon in pot nas pripelje do Planice oz. vzletišča Gozd.
Pristava - Zavetišče v Gozdu 1:15, Zavetišče v Gozdu - Planica 0:05.
Opis se nanaša na stanje aprila 2020, slike pa so iz različnih obdobij.

On the way: Zavetišče v Gozdu (891m)
Recommended: similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
pristava - Planica (airfield Gozd) pristava - Planica (airfield Gozd) pristava - Planica (airfield Gozd) pristava - Planica (airfield Gozd) pristava - Planica (airfield Gozd) pristava - Planica (airfield Gozd) pristava - Planica (airfield Gozd) pristava - Planica (airfield Gozd) pristava - Planica (airfield Gozd) pristava - Planica (airfield Gozd) pristava - Planica (airfield Gozd) pristava - Planica (airfield Gozd) pristava - Planica (airfield Gozd) pristava - Planica (airfield Gozd) pristava - Planica (airfield Gozd) pristava - Planica (airfield Gozd) pristava - Planica (airfield Gozd) pristava - Planica (airfield Gozd) pristava - Planica (airfield Gozd) pristava - Planica (airfield Gozd) pristava - Planica (airfield Gozd) pristava - Planica (airfield Gozd) pristava - Planica (airfield Gozd) pristava - Planica (airfield Gozd) pristava - Planica (airfield Gozd) pristava - Planica (airfield Gozd) pristava - Planica (airfield Gozd) pristava - Planica (airfield Gozd) pristava - Planica (airfield Gozd) pristava - Planica (airfield Gozd) pristava - Planica (airfield Gozd) pristava - Planica (airfield Gozd) pristava - Planica (airfield Gozd) pristava - Planica (airfield Gozd) pristava - Planica (airfield Gozd) pristava - Planica (airfield Gozd)
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing