Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Prešnica - Slavnik -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
  

Prešnica - Slavnik

 
Starting point: Prešnica (480 m)
Destination: Slavnik (1028 m)
Path name: -
Time of walking: 2 h
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 548 m
Altitude difference (by path): 575 m
Map: Primorje in Kras 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter):
Views: 8260
Trip rating: 2 votes
Number of pictures: 37
Number of comments: 3
Access to starting point (Slovenian language):

a) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Kozina, nato pa se peljemo po stari cesti proti Kopru. Ko po cesti prispemo pod viadukt avtoceste, pa zavijemo levo v smeri naselja Prešnica. V Prešnici opazimo prve markacije, mi pa skozi vas sledimo markacijam. V manjšem križišču v vasi gremo desno v smeri označenega parkirišča (naravnost markirana pot na Slavnik), do katerega imamo še slabih 500 m vožnje po ožji asfaltni cesti.
b) Z avtoceste Koper - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kastelec, nato pa se peljemo po stari cesti v smeri Kozine. Cesta nas nato vodi mimo naselja Petrinje, približno 2 km za naseljem pa iz križišča pod viaduktom avtoceste nadaljujemo desno v smeri naselja Prešnica. V Prešnici opazimo prve markacije, mi pa skozi vas sledimo markacijam. V manjšem križišču v vasi gremo desno v smeri označenega parkirišča (naravnost markirana pot na Slavnik), do katerega imamo še slabih 500 m vožnje po ožji asfaltni cesti.

Path description (Slovenian language):

Ob parkirišču opazimo oznake za Slavnik, ki nas usmerijo skozi podvoz pod železniško progo, nekoliko za podvozom pa nadaljujemo levo v smeri planinske poti na Slavnik. Sledi še nekaj razpotij, kjer sledimo oznakam za Slavnik, nekoliko višje pa se nam z leve priključi še pot, ki vodi iz središča vasi Prešnica.
Nadaljujemo desno ter vzpon nadaljujemo po poti, ki se v nadaljevanju kar nekaj časa prečno vzpenja proti desni. Višje nas pot vodi mimo zanimive razgledne točke, s katere se nam odpre lep pogled, ki seže vse do morja. Nekaj minut naprej od razgledišča se pot, ki se je večino časa enakomerno zmerno vzpenjala položi in preči makadamsko cesto (levo Hrpelje, desno Slavnik in Podgorje).
Sledi lahkoten vzpon, nato pa prečimo še eno cesto, nekoliko za prečenjem pa se nam z leve priključi še markirana pot iz Hrpelj.
Nadaljujemo v smeri Slavnika, po poti, ki se za tablo, ki označuje naravni spomenik Slavnik, prične nekoliko bolj vzpenjati. Pot se hitro položi in tik preden dosežemo makadamsko cesto, se v desno odcepi neoznačena pot, po kateri se lahko v nekaj minutah vzpnemo na vrh Grmade, kjer stoji požarna opazovalnica, mi pa nadaljujemo naravnost ter dobrih 100 m nadaljujemo po cesti, zapustimo pa jo le malo naprej od mesta, kjer se nam z leve priključi pot iz Skadanščine in Povžan. Sledi prijetna hoja po sprva zložnem, nato pa zmerno strmem travnatem pobočju do Tumove koče na Slavniku, od katere je do vrha razglednega Slavnika le še nekaj 10 korakov.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2018 (april).

Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
presnica - Slavnik presnica - Slavnik presnica - Slavnik presnica - Slavnik presnica - Slavnik presnica - Slavnik presnica - Slavnik presnica - Slavnik presnica - Slavnik presnica - Slavnik presnica - Slavnik presnica - Slavnik presnica - Slavnik presnica - Slavnik presnica - Slavnik presnica - Slavnik presnica - Slavnik presnica - Slavnik presnica - Slavnik presnica - Slavnik presnica - Slavnik presnica - Slavnik presnica - Slavnik presnica - Slavnik presnica - Slavnik presnica - Slavnik presnica - Slavnik presnica - Slavnik presnica - Slavnik presnica - Slavnik presnica - Slavnik presnica - Slavnik presnica - Slavnik presnica - Slavnik presnica - Slavnik presnica - Slavnik presnica - Slavnik
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing