Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Pred Belo - Ojstrica - via Skok and Šraj pesek

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Kamnik Savinja Alpsojstrica / Pred Belo - Ojstrica
  

Pred Belo - Ojstrica (via Skok and Šraj pesek)

 
Starting point: Pred Belo (571 m)
Destination: Ojstrica (2350 m)
Path name: via Skok and Šraj pesek
Time of walking: 6 h
Difficulty: very difficult unmarked way, difficult marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 1779 m
Altitude difference (by path): 1779 m
Map: Grintovci 1: 25.000
Hiking equipment (summer): helmet
Hiking equipment (winter): helmet, ice axe, crampons
Author: alyas
Views: 8962
Trip rating: 6 votes
Number of pictures: 37
Number of comments: 15
Access to starting point (Slovenian language):

Iz Kamnika oz. Stahovice se zapeljemo v dolino Kamniške Bistrice, cca 2 km naprej od parkirišča ob spodnji postaji gondole za Veliko planino zapeljemo do mostu čez rečico Kamniške Bele in cca 100 m naprej na desni strani ceste v gozdiču zapeljemo na manjše parkirišče, kjer opazimo planinske oznake in pričetek markirane poti na Presedljaj, Konj in Korošico.
Možno je tudi pred mostom zapeljati na gozdno cesto in po kakih 100 m parkirati nad rečico, je pa ta pot pogosto blatna, v nadaljevanju pa morate prečiti rečico, kar pa zaradi večjega vodostaja včasih ni možno.

Path description (Slovenian language):

S parkirišča nadaljujemo najprej po označeni stezi v gozd, ta pa se nato kmalu priključi široki kolovozni poti in poteka bolj ali manj ob strugi Kamniške Bele, ki je sprva še vodnata, v nadaljevanju pa vode na površju nima. Po cca pol ure udobne hoje pridemo do označenega razpotja, kjer zavijemo na levo, na neoznačeno pot za Slap Orglice in lovsko stezo čez Skok in Šraj pesek, desno oz. naravnost pa vodi označena pot na Presedljaj, Konja in Korošico.
V nadaljevanju se kolovoz počasi zoži v udobno stezo, ki poteka desno ob ponavadi suhi strugi Kamniške Bele in v dobrih 10 min pripelje k spodnjemu tolmunu Slapa Orglice. Pred njim zavijemo desno navzgor, na manj uhojeno pot, ki poteka ob drugi manjši suhi strugi hudournika in jo po kakih 200 m prečimo v levo ter zavijemo v bolj strmo gozdno pobočje. Običajno so na tem mestu že postavljeni možiclji, saj je ta pristop tudi najbližji mnogim plezalcem pod Vežico iz kamniške strani.
Na začetku sicer kar strma in ozka steza se kmalu položi in zavije v levo ter poteka nekaj časa vzporedno nad strugo hudournika, ki prinaša tudi vodo za prej omenjeni slap. Steza je v nadaljevanju dobro sledljiva, se rahlo vzpenja in poteka po travah in redkem gozdu, malo po desni, malo po levi strani struge in mi se je držimo vse do konca, ko pridemo do velikih skal in do zatrepa dolinice. Tam v desno prečimo strugo in se usmerimo zopet v bolj strmo gozdno pobočje, ki nas nato v okljukih v dobrih 15 min pripelje pod Skok, ki ima tri manjše zaporedne stopničaste kamine (ocena težavnosti II do III). Poleti in kadar je suša je skala običajno suha, moker pa pri plezanju povzroča še dodatne nevšečnosti, a z nekaj izkušnjami in smisla za plezanje, mu boste kos; za navzdol pa je priporočljivo uporabiti vrv (zadošča 30 m) in abzajl, saj sta v ta namen na dveh ključnih mestih, zabita klina z rinkama.
Ko smo preplezali Skok, se nad njim usmerimo levo spet na lepo vidno stezo, ki pa se zdaj še bolj strmo postavi navzgor, sprva med travami, nato pa še čez zadnji ostanek gozda. Na tem delu je na poti tudi nekaj drobnega kamenja in ker delamo okljuke, je potrebno biti pazljiv, da ga ne prožimo eventuelnim zanamcem pri vzponu.
Ko pridemo iz gozda, pred sabo in potem na desni zagledamo mogočne stene Vršakov in Vežice ter melišče Šraj peska. Gor grede hodimo bolj po desni in bližje stenam, na koncu melišča - nasproti večje skalne votline, pa se povzpnemo še čez skalno stopnjo, potem pa še čez pas ruševja. Kmalu zatem se nam odpre lep pogled na Petkove njive pod nami in na celotno Ojstrico iz južne strani. Petkove njive so na tej višini res ogromen, raven in zelen travnik, iz leve se nanje spusti pot iz Srebrnega sedla (in od Koče na Kamniškem sedlu), na desni pa lahko občudujemo kompaktne stene Lučkega Dedca. Pot iz Petkovih njiv h Kocbekovemu domu na Korošici je sicer kratka, a iz te strani tudi še ne markirana in če se je lotite po načelu: najkrajše je najbližje, se boste lahko znova otepali visokega ruševja.
Od lepo urejenega Doma na Korošici je na Ojstrico najlepše opraviti krožno turo, gor po vzhodnem (desnem) grebenu in nazaj po zahodnem oz. južnem do doma, od doma naprej pa je vse markirano in označeno.
Opisana pot iz doline navzgor je primerna tudi poleti, saj imate večji del dopoldneva senco pod Vršaki in Vežico in prijeten hlad, no popoldanska se vam obilo sonca povrne pri sestopu, a je pot navzdol vseeno manj naporna.
Dolžina hoje: cca 4 ure do Korošice in še 1,5 do 2 uri do vrha.

On the way: Kocbekov dom na Korošici (1808m)
Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
pred_belo - Ojstrica pred_belo - Ojstrica pred_belo - Ojstrica pred_belo - Ojstrica pred_belo - Ojstrica pred_belo - Ojstrica pred_belo - Ojstrica pred_belo - Ojstrica pred_belo - Ojstrica pred_belo - Ojstrica pred_belo - Ojstrica pred_belo - Ojstrica pred_belo - Ojstrica pred_belo - Ojstrica pred_belo - Ojstrica pred_belo - Ojstrica pred_belo - Ojstrica pred_belo - Ojstrica pred_belo - Ojstrica pred_belo - Ojstrica pred_belo - Ojstrica pred_belo - Ojstrica pred_belo - Ojstrica pred_belo - Ojstrica pred_belo - Ojstrica pred_belo - Ojstrica pred_belo - Ojstrica pred_belo - Ojstrica pred_belo - Ojstrica pred_belo - Ojstrica pred_belo - Ojstrica pred_belo - Ojstrica pred_belo - Ojstrica pred_belo - Ojstrica pred_belo - Ojstrica pred_belo - Ojstrica pred_belo - Ojstrica
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing