Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Poljane (Spodnje Gorje) - Boršt - by road

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Julian Alpsboršt / Poljane (Spodnje Gorje) - Boršt
  

Poljane (Spodnje Gorje) - Boršt (by road)

 
Starting point: Poljane (Spodnje Gorje) (620 m)
Destination: Boršt (931 m)
Path name: by road
Time of walking: 1 h
Difficulty: easy unmarked way
Difficulty of skiing: partly demanding
Altitude difference: 311 m
Altitude difference (by path): 311 m
Map: TNP 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): ice axe, crampons
Author: heinz
Views: 2325
Trip rating: 4 votes
Number of pictures: 35
Number of comments: 1
Access to starting point (Slovenian language):

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lipce (Jesenice vzhod), kjer zavijemo levo v smeri "Blejska Dobrava in Spodnje Gorje". Že kmalu, ko zapeljemo v železniški podvoz smo v naslednjem križišču, kjer peljemo v smeri desno - Bled, Gorje. Sprva serpentinasta cesta se vzpne naravnost proti zahodu in kmalu v levem ovinku doseže vrh oz. naselje Kočna. Ko ga prevozimo, peljemo po cesti še nadaljnja 2 km. Nekaj 100 m pred naslednjim (še komaj opaznim) naseljem, ki spada v Spodnje Gorje, na rahlem levem ovinku opazimo prostor (kolovoz) ob desni strani ceste, kjer lahko parkiramo. Druga možnost izhodišča je lahko tudi prostor na začetku omenjenega naselja, ki se nahaja na levi strani ceste.

Path description (Slovenian language):

Od Izhodišča nadaljujemo ob cesti do majhnega naselja, v katerem se na levi strani nahaja gostinski objekt z asfaltirano stransko cesto, na katero se usmerimo. Po kratkem sprehodu se znajdemo na razpotju: naravnost zapornica gozdne ceste na Boršt, desno zaselek z nekaj objekti. Nadaljujemo naravnost, mimo zapornice po cesti v klanec, katera najprej zavije levo. Kmalu, ko cesta zavije ostro desno, nas nekaj časa vodi v klanec proti vzhodu. Tu se nam postopno odpira nekaj razgleda proti Blejskemu kotu, Lescam in Radovljici. Ko nas pripelje skozi dvojni ovinek, pa nas cesta vodi v klanec proti severu. Zatem, ko na desni ugledamo večjo poseko, se gozdna cesta na odprtem delu ob robu gozda konča. V nadaljevanju sledimo v isti smeri kolovozu, ki nas vodi v klanec skozi gozd. Kmalu, ko se nam priključi vlaka z leve, pot zavije desno. Tu lahko po njej nadaljujemo vse do vrha hriba, ki sicer ni več daleč, vendar se zaradi lepšega razgleda lahko odločimo malce drugače. Na omenjenem desnem ovinku pot zapustimo, ter nadaljujemo naravnost skozi gozd, po sedlu med Borštom in manjšim predvrhom z leve, do roba strmega in skalnatega severo-zahodnega pobočja hriba. Tu naletimo na ozek pomol (nadaljevanje do roba pomola ni za vrtoglave!), ob in s katerega smo deležni lepega razgleda na več strani, ter na cesto, ki se vije globoko pod nami. Od tod proti vrhu nadaljujemo na desni; in sicer ob robu skalnatega pobočja (kolovoz na naši desni), kjer se po koreninah povzpnemo proti s travami poraslemu delu. (V kolikor smo pred tem vzponom opazili stezo, ki drži v smeri rahlo levo na strmo pobočje, jo seveda spregledamo). Ob vzpenjanju proti vrhu se nam zdaj odpre lep pogled na naselje Kočna, na Jelenkamen in Golico, Javorniški rovt, ter nazaj proti Julijcem in Mežakli z delom planine Obranca. Ob robu pobočja nadaljujemo po deloma kamnitem terenu vse do vrha hriba, katerega dosežemo v kratkem času. Na vzhodnem pobočju Boršta si lahko nekaj metrov pod vrhom privoščimo še lep razgled, ki sega vse od Pustega rovta na levi, prek Karavank in dela Kamniških Alp, ter širne Ljubljanske kotline, do pobočja Jelovice na desni.

Recommended: similar trips, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
poljane_spodnje_gorje - Boršt poljane_spodnje_gorje - Boršt poljane_spodnje_gorje - Boršt poljane_spodnje_gorje - Boršt poljane_spodnje_gorje - Boršt poljane_spodnje_gorje - Boršt poljane_spodnje_gorje - Boršt poljane_spodnje_gorje - Boršt poljane_spodnje_gorje - Boršt poljane_spodnje_gorje - Boršt poljane_spodnje_gorje - Boršt poljane_spodnje_gorje - Boršt poljane_spodnje_gorje - Boršt poljane_spodnje_gorje - Boršt poljane_spodnje_gorje - Boršt poljane_spodnje_gorje - Boršt poljane_spodnje_gorje - Boršt poljane_spodnje_gorje - Boršt poljane_spodnje_gorje - Boršt poljane_spodnje_gorje - Boršt poljane_spodnje_gorje - Boršt poljane_spodnje_gorje - Boršt poljane_spodnje_gorje - Boršt poljane_spodnje_gorje - Boršt poljane_spodnje_gorje - Boršt poljane_spodnje_gorje - Boršt poljane_spodnje_gorje - Boršt poljane_spodnje_gorje - Boršt poljane_spodnje_gorje - Boršt poljane_spodnje_gorje - Boršt poljane_spodnje_gorje - Boršt poljane_spodnje_gorje - Boršt poljane_spodnje_gorje - Boršt poljane_spodnje_gorje - Boršt poljane_spodnje_gorje - Boršt
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing