Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Poljana (Završnica) - Valvasorjev dom pod Stolom - through the forest

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Karawanksvalvasorjev dom pod stolom / Poljana (Završnica) - Valvasorjev dom pod Stolom
  

Poljana (Završnica) - Valvasorjev dom pod Stolom (through the forest)

 
Starting point: Poljana (Završnica) (640 m)
Destination: Valvasorjev dom pod Stolom (1181 m)
Path name: through the forest
Time of walking: 1 h 20 min
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: easily
Altitude difference: 541 m
Altitude difference (by path): 561 m
Map: Karavanke - osrednji del 1 : 50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): crampons, ice axe
Author: heinz
Views: 37481
Trip rating: 3 votes
Number of pictures: 17
Number of comments: 10
Access to starting point (Slovenian language):

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce, kjer se v krožišču usmerimo na staro cesto v smeri Žirovnice in Jesenic. Po nekaj km vožnje, peljemo mimo križišča, kjer se desno odcepi cesta v Žirovnico. Ko prevozimo viadukt Završnica, opazimo na desni strani odcep, na katerega se usmerimo (zavijemo ostro desno). Že takoj naletimo na manjše križišče, kjer peljemo levo, v naslednjem (čez cca 50 m) pa desno, v smeri Završnice. Po krajšem spustu se cesta za nekaj časa nekoliko vzpne, nato pa položi, ter pripelje do mesta, kjer se v levo odcepi makadam proti Valvasorjevemu domu. Tu, v bližini parkiramo.

Path description (Slovenian language):

S parkirišča se usmerimo na makadamsko cesto, ki vodi v levo proti Valvasorjevemu domu, ter ji sledimo dobrih 5 min., nakar na levi strani ceste naletimo na vrata (zapornico) pašne ograje, katero markirana pot na tem mestu prečka. Usmerimo se torej levo čez pašnik, kjer kmalu prečkamo še potok Rečica, ter nadaljujemo proti zahodu čez travnik v gozd. Tu se kolovozna pot najprej za kratek čas dokaj strmo vzpne, nakar, ko se nam položi, naletimo na smerokaz, ki nas usmerja desno na nekoliko ožjo peščeno pot, ki kmalu zatem zavije levo proti severu. Pot se znova razširi in dobi videz starega, utrjenega, kamnitega kolovoza ali vlake. Po cca 45 min. hoje nas pripelje do gozdne ceste, ki vodi do Potoške planine (smerna tabla), katero prečkamo in nadaljujemo najprej desno mimo klopce, ob kateri nam smerna tabla sporoča, da nam je preostalo še 15 min. hoje do Valvasorjevega doma. Pot zatem zavije levo, sledi nekaj okljukov, nakar nas pripelje zgolj nekoliko iz gozda, kjer pa nas markacije (s puščico na smreki) preusmerijo z vlake na stezo na levi, katera pa se nekoliko strmeje vzpne. Sledi še nekaj minut hoje v klanec skozi gozd, nakar se pot zaključi pod parkiriščem pred Valvasorjevim domom.

On the way: Smolnik (1075m)
Trip can be prolonged to next destinations: Potoška planina (30 min), Prešernova koča na Stolu (2 h 45 min), Hochstuhl/Stol (3 h)
Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
poljana_zavrsnica - Valvasorjev dom pod Stolom poljana_zavrsnica - Valvasorjev dom pod Stolom poljana_zavrsnica - Valvasorjev dom pod Stolom poljana_zavrsnica - Valvasorjev dom pod Stolom poljana_zavrsnica - Valvasorjev dom pod Stolom poljana_zavrsnica - Valvasorjev dom pod Stolom poljana_zavrsnica - Valvasorjev dom pod Stolom poljana_zavrsnica - Valvasorjev dom pod Stolom poljana_zavrsnica - Valvasorjev dom pod Stolom poljana_zavrsnica - Valvasorjev dom pod Stolom poljana_zavrsnica - Valvasorjev dom pod Stolom poljana_zavrsnica - Valvasorjev dom pod Stolom poljana_zavrsnica - Valvasorjev dom pod Stolom poljana_zavrsnica - Valvasorjev dom pod Stolom poljana_zavrsnica - Valvasorjev dom pod Stolom poljana_zavrsnica - Valvasorjev dom pod Stolom poljana_zavrsnica - Valvasorjev dom pod Stolom
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing