Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Podmežakla (Jesenice) - Škrbina (Mežakla) - via Zakop

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Julian Alpsškrbina (mežakla) / Podmežakla (Jesenice) - Škrbina (Mežakla)
  

Podmežakla (Jesenice) - Škrbina (Mežakla) (via Zakop)

 
Starting point: Podmežakla (Jesenice) (580 m)
Destination: Škrbina (Mežakla) (1210 m)
Path name: via Zakop
Time of walking: 1 h 40 min
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: demanding
Altitude difference: 630 m
Altitude difference (by path): 630 m
Map: TNP 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): ice axe, crampons
Author: heinz
Views: 21474
Trip rating: 4 votes
Number of pictures: 23
Number of comments: 31
Access to starting point (Slovenian language):

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice, se usmerimo na izvoz Lipce in se zapeljemo desno na Jesenice (pri semaforju levo). Tu v centru mesta sledimo smerokazom za Podmežaklo. Ko pripeljemo skozi podvoz, zavijemo desno, v bližini pa lahko opazimo hokejsko halo. Peljemo še nadaljnjih 350 m, ko pred avtocestnim podvozom zagledamo parkirišče. Tu je naše izhodišče.

Path description (Slovenian language):

S parkirišča se usmerimo v podvoz, na čigar desni strani najdemo prvo markacijo. Ko stopimo skozenj, opazimo na levi strani pot, ki pelje s ceste v klanec (markacija na asfaltu). Stopimo nanjo, se povzpnemo nekaj metrov in zavijemo desno (zahod) proti daljnovodu. Pot ki se sprva le zmerno vzpenja, kasneje pa vse bolj, nas čez nekaj časa pripelje do razpotja. Tu se usmerimo levo, še bolj strmo v klanec proti jugu. Kmalu dosežemo gozdno cesto, ki nas skozi desni in levi ovinek pripelje do odcepa kolovozne poti, ki se na desni strmo vzpenja v smer JV. Usmerimo se nanj in mu sledimo kar nekaj časa, medtem ko desne odcepe manjših bližnjic prezremo.
Vijugasta pot se občasno serpentinasto dviga nekoliko v smeri vzhod. Ko smo prešli večji desni ovinek, pa nas markacije usmerijo na ožjo pot na desni. Zdaj smo obrnjeni v smeri JZ. Od tu dalje se pot postopno v večjih ali manjših okljukih še bolj vzpenja proti vrhu na levi. Ko pridemo pod skalovje na levi, smo že blizu vrha planote, tu pa kmalu naletimo na razpotje markiranih stez, kar pomeni, da sta nam na voljo dve varianti.
Prva je naravnost (smer JZ); tod kmalu, ko strmina popusti pridemo na Zakop, kjer naletimo na gozdno cesto, zavijemo levo in opazimo še spomenik ter klopi (manjši prireditveni prostor). Druga možnost je levo (smer JV), strmo v klanec proti vrhu planote, kjer naletimo na isto cesto, ki nas v smeri levo pelje proti cilju. Kmalu se cesta zaključi, nadaljujemo pa po poti v isto smer, kjer prezremo leve odcepe kolovozov. Ko se naposled pot ponovno vzpenja, še drugič dosežemo gozdno cesto, katero prečkamo (tik pred Škrbino). Po nekaj metrih pridemo do roba planote, tu pa nas pot, ki zavije levo, v bližini prepadnega roba hitro pripelje do oddajnika, zraven katerega stoji rjava pločevinasta lopa.

On the way: Zakop (1150m)
Trip can be prolonged to next destinations: Planina Ravne (35 min), Snežna jama on Mežakla (50 min)
Recommended: similar trips, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
podmezakla_jesenice - Škrbina (Mežakla) podmezakla_jesenice - Škrbina (Mežakla) podmezakla_jesenice - Škrbina (Mežakla) podmezakla_jesenice - Škrbina (Mežakla) podmezakla_jesenice - Škrbina (Mežakla) podmezakla_jesenice - Škrbina (Mežakla) podmezakla_jesenice - Škrbina (Mežakla) podmezakla_jesenice - Škrbina (Mežakla) podmezakla_jesenice - Škrbina (Mežakla) podmezakla_jesenice - Škrbina (Mežakla) podmezakla_jesenice - Škrbina (Mežakla) podmezakla_jesenice - Škrbina (Mežakla) podmezakla_jesenice - Škrbina (Mežakla) podmezakla_jesenice - Škrbina (Mežakla) podmezakla_jesenice - Škrbina (Mežakla) podmezakla_jesenice - Škrbina (Mežakla) podmezakla_jesenice - Škrbina (Mežakla) podmezakla_jesenice - Škrbina (Mežakla) podmezakla_jesenice - Škrbina (Mežakla) podmezakla_jesenice - Škrbina (Mežakla) podmezakla_jesenice - Škrbina (Mežakla) podmezakla_jesenice - Škrbina (Mežakla) podmezakla_jesenice - Škrbina (Mežakla)
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing