Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Podmežakla (Jesenice) - Škrbina (Mežakla) -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Julian Alpsškrbina (mežakla) / Podmežakla (Jesenice) - Škrbina (Mežakla)
  

Podmežakla (Jesenice) - Škrbina (Mežakla)

 
Starting point: Podmežakla (Jesenice) (580 m)
Destination: Škrbina (Mežakla) (1210 m)
Path name: -
Time of walking: 1 h 40 min
Difficulty: difficult pathless terrain
Difficulty of skiing: very demanding
Altitude difference: 630 m
Altitude difference (by path): 630 m
Map: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Hiking equipment (summer): helmet
Hiking equipment (winter): helmet, ice axe, crampons
Author: heinz
Views: 7672
Trip rating: 3 votes
Number of pictures: 20
Number of comments: 12
Access to starting point (Slovenian language):

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lipce, kjer zavijemo desno in se zapeljemo na Jesenice. V centru mesta sledimo smerokazom za Podmežaklo. Ko pripeljemo skozi podvoz, zavijemo levo in z vožnjo nadaljujemo po glavni cesti še nekaj 100 m, nakar ob cesti opazimo tablo z napisom "Muzejsko območje Stara Sava". Takoj zatem sledi križišče, kjer zavijemo desno k stanovanjskemu bloku (levo most čez Savo). Tu na primernem mestu parkiramo.

Path description (Slovenian language):

S parkirišča se ozremo naravnost proti Mežakli, ter opazimo manjšo stezico, ki se le nekaj m vzpenja v isto smer. Stopimo nanjo in se vzpnemo do ravnine, kjer je makadam oz. kolovoz. Tu nadaljujemo levo, pot pa nas hitro pripelje pod nižji avtocestni viadukt. Na drugi strani avtoceste lahko zdaj na levi opazimo bolj ali manj zaraslo traso (poseko) bivšega električnega - daljnovoda, ki se vzpenja proti vrhu Mežakle.
Kakih 30 m višje se ji priključimo in se tako pričnemo vzpenjati po vse večji strmini. Poti tukaj ni, zato si jo lahko zgolj iznajdljivo predstavljamo med skalami, kamenjem in grmičevjem.
Trasa oz. naša pot vsaj enkrat prečka slabši kolovoz in se še naprej ves čas strmo vzpenja. Po približno 30 min hoje strmina za krajši čas popusti, kmalu pa se teren zopet strmo vzpne. Ko dobimo občutek, da strmina drugič nekako popušča, smo v bližini težkega in zelo strmega melišča. Čaka nas nekaj naporne hoje oz. iskanja primernih prehodov po kamenju in drobirju, med skalami in redkim grmičevjem, vse dokler se ne znajdemo pod pečinami, vrh katerih lahko opazujemo televizijski oddajnik.
Teren postaja vse bolj strm, mi pa postopno zavijemo nekoliko levo v gozd, kjer naletimo na stopnicam podobne lovilce oz. zadrževalce plazov in drsenja terena, pod katerimi je na novo speljan kabel. Tu si lahko pomagamo z oprijemanjem jeklenih palic. Ko se že povzpnemo tik pod Škrbino (50 m), pa lahko opazimo da je teren v razmakih (po 2 m) med t.i. "stopnicami" utrjen z betonsko maso. Vendar pozor! Betonska podlaga ni primerna za hojo, saj se njena površina drobi (drsi). Zaradi vse hujše strmine in pomanjkanja oprijema, med stopnicami pa prevelikega razmaka, se približno 25 m pred vrhom usmerimo levo na zelo strmo, s travo in redkim grmičevjem poraslo pobočje, po katerem previdno splezamo do vrha Škrbine (del stare jeklenice, ki se nam tukaj ponuja, ne predstavlja zanesljivega oprijema). Vrh Škrbine se usmerimo desno na markirano pot, ki nas po kratkem času pripelje do tv- oddajnika, kjer je razgledišče oz. naš cilj.
Sestop priporočljiv po običajni poti čez Zakop.

Trip can be prolonged to next destinations: Planina Ravne (35 min), Snežna jama on Mežakla (50 min)
Recommended: similar trips, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
podmezakla_jesenice - Škrbina (Mežakla) podmezakla_jesenice - Škrbina (Mežakla) podmezakla_jesenice - Škrbina (Mežakla) podmezakla_jesenice - Škrbina (Mežakla) podmezakla_jesenice - Škrbina (Mežakla) podmezakla_jesenice - Škrbina (Mežakla) podmezakla_jesenice - Škrbina (Mežakla) podmezakla_jesenice - Škrbina (Mežakla) podmezakla_jesenice - Škrbina (Mežakla) podmezakla_jesenice - Škrbina (Mežakla) podmezakla_jesenice - Škrbina (Mežakla) podmezakla_jesenice - Škrbina (Mežakla) podmezakla_jesenice - Škrbina (Mežakla) podmezakla_jesenice - Škrbina (Mežakla) podmezakla_jesenice - Škrbina (Mežakla) podmezakla_jesenice - Škrbina (Mežakla) podmezakla_jesenice - Škrbina (Mežakla) podmezakla_jesenice - Škrbina (Mežakla) podmezakla_jesenice - Škrbina (Mežakla) podmezakla_jesenice - Škrbina (Mežakla)
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing