Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Podkraj - Srednja gora (Hrušica) - west path

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
  

Podkraj - Srednja gora (Hrušica) (west path)

 
Starting point: Podkraj (798 m)
Destination: Srednja gora (Hrušica) (1275 m)
Path name: west path
Time of walking: 1 h 45 min
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 477 m
Altitude difference (by path): 550 m
Map: Nanos 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): crampons
Views: 4527
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 0
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

Iz Logatca se peljemo proti Idriji. Le malo za vasjo Kalce pa bomo opazili cesto, ki se usmeri levo v smeri vasi Podkraj in Col. Usmerimo se na to precej ovinkasto cesto in ji sledimo do vasi Podkraj. Parkiramo na manjšem parkirišču ob cesti v neposredni bližini table za konec vasi Podkraj (ob parkirišču so tudi planinske smerne table).
S Primorske pa se najprej zapeljemo na Col, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri vasi Podkraj. Ko nas cesta pripelje do začetka vasi ne nadaljujemo desno v vas, ampak nadaljujemo po levi zgornji cesti, ki obvozi središče vasi. V bližini table za začetek Podkraja parkiramo na manjšem parkirišču ob cesti.

Path description (Slovenian language):

Z izhodišča se usmerimo na vzpenjajoč kolovoz v smeri Svetega Duha in Javornika. Kolovoz že po nekaj korakih zavije v desno in se nato prečno vzpenja čez travnato pobočje. Višje preidemo v kratek pas gozda, za katerim nas pot pripelje do označenega razpotja.
Nadaljujemo levo (desno Javornik) po zložni poti, ki preči pobočja proti Križni gori, ki jo lepo vidimo pred seboj. Dobro označena pot se nadaljuje po kolovozu, s katerega se kmalu v desno odcepi za krajši čas precej strma pot. Višje pot preide v gozd, kjer se prečno vzpenja proti severozahodu. Ko stopimo iz gozda pot zavije nekoliko bolj v desno in nas s pomočjo jeklenice (nezahtevno) pripelje na naslednje razpotje.
Nadaljujemo naravnost navzgor v smeri Svetega Duha (ne levo v smeri Križne gore) pot poti, ki se za krajši čas strmo vzpne, nato pa nas povede v gozd, kjer se le ta položi. Po nekaj minutah nadaljnje hoje nas pot pripelje na označeno razpotje, kjer nadaljujemo ostro desno (levo Križna gora) po kolovozu, ki nas v prečnem vzponu in zmerni strmini po 10 minutah nadaljnje hoje pripelje do cerkvice Svetega Duha.
Od cerkvice nadaljujemo po slabšem in občasno precej zaraščenem kolovozu, ki nas po nekaj minutah hoje pripelje do gozdne ceste. Cesti sledimo v desno, le ta pa se že po nekaj metrih konča. Na koncu ceste nas markacije usmerijo na slabše uhojeno peš pot, ki se najprej nekajkrat rahlo vzpne in spet spusti. Čeprav je pot občasno slabše vidna pa z orientacijo ni večjih težav, saj so markacije razmeroma pogoste. Čez čas nas pot pripelje pod sam vrh Srednje gore, kjer se le ta prične strmo vzpenjati. Sledi dobrih 10 minut strmega vzpona in pot, ki ves čas poteka skozi gozd, nas hitro pripelje na vrh.

On the way: Sveti Duh (Hrušica) (1221m)
Recommended: similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing