Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Podkilavac - Dom Hahlić - Mudna dol

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Gorski Kotar and Istriadom hahlić / Podkilavac - Dom Hahlić
  

Podkilavac - Dom Hahlić (Mudna dol)

 
Starting point: Podkilavac (320 m)
Destination: Dom Hahlić (1097 m)
Path name: Mudna dol
Time of walking: 3 h 30 min
Difficulty: very difficult marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 777 m
Altitude difference (by path): 950 m
Map:
Hiking equipment (summer): helmet, self belay set
Hiking equipment (winter):
Author: Marx
Views: 2420
Trip rating: 3 votes
Number of pictures: 84
Number of comments: 7
Access to starting point (Slovenian language):

Avtocesto Zagreb - Reka / Rijeka zapustimo na izvozu Grobniško polje, Čavle. Zapeljemo se v kraj Čavle, kjer bomo opazili oznake za vas Dražice. Gremo desno v smeri Dražic in po nekaj minutah prispemo v omenjeni kraj. V Dražicah, malo za bencinsko črpalko prispemo v krožno križišče, kjer gremo naprej v vas Podkilavac (ni označeno, najbolje je vprašati, ampak ker je uradni začetek te poti v Dražicah so vidne planinske markacije). V Podkilavcu pa gremo le naprej po glavni cesti do samega konca vasi, kjer bomo ob mostičku zagledali planinske smerokaze.

Path description (Slovenian language):

Od križišča gremo preko mostička, kjer bomo takoj zapustili slabši asfalt. Odcep nas pripelje na širši kolovoz (ker so markacije na tem delu slabe se lahko orientiramo po daljnovodu), katerega pa hitro zapustimo in gremo levo po ožjem kolovozu. Tokrat po kolovozu hodimo do razpotja, kjer bomo izbrali desno stezo, ki se rahlo spusti (naravnost dom Hahlić - pot po grebenu). Pot naprej nas pripelje na velik travnik z nekaj posameznimi drevesi, kjer bomo zavili levo na sever. Ob poti bo tudi opuščena kmetija.
Za kmetijo pridemo do mesta, kjer moramo zaviti ostro desno ter rahlo navzdol (odcep ni najbolje označen). Sledi še nekaj dobro označenih odcepov in po prečenju kamnitega zidu bomo stopili na manjši travnik, kjer se v desno odcepi pot za Platak. Mi gremo naravnost in hitro prispemo do začetka Mudne doli.
Mudna dol je nekakšna soteska potoka Sušice. V začetku Mudne doli je še eno razpotje, kjer se v desno odcepi pot po vzhodnem grebenu, mi pa gremo naravnost. Soteska postaja vse bolj in bolj ozka, podlago pa zamenja kamenje.
Po kakih dvajsetih minutah od razpotja bomo prišli v zatrep soteske, kjer se zdi, da se pot konča, a kaj hitro bomo opazili jeklenico in nekaj skob z naše leve strani. Tu se vzpnemo in pridemo v naravni kotel, kar je zelo zanimivo. Iz kotla se še enkrat vzpnemo, tokrat po skoraj navpični, a precej gladki skali, kjer nam je v pomoč jeklenica.
Po tem zahtevnem delu gremo naprej v osrednji del Mudne doli. Sledi nekaj manjših skalnatih skokov, ki so delno zahtevni. Za kratek čas se soteska razširi, nato pa prispemo do najtežjega dela poti, kjer nam je v pomoč jeklenica. Pot je tukaj skoraj navpična in posledično je zahtevnost zelo velika (v mokrem je prehod precej zahteven). Klinov in skob ni, le nekaj manjših mest za nogo v skali. Po prvem vzponu pridemo v kotel, kjer nam je za napredovanje v pomoč lestev. Na vrhu lestve je tudi vpisna knjiga.
Z mesta, kjer je knjiga se vzpnemo navzgor po skali s pomočjo nekaj klinov.
Za najtežjim delom prispemo v najožji del Mudne doli. Sledi strm vzpon, kjer hitro pridobivamo na višini, direkten vzpon pa nam hitro zaustavi skok, katerega obidemo po desni strani. Nad skoki se soteska prične širiti, mi pa pridemo do zadnje jeklenice, kjer prečimo gladko skalno ploščo. Po nekaj minutah prispemo do zanimivega melišča, za njim pa bomo dokončno zapustili strugo potoka in se vzpeli strmo navzgor na travnato pobočje. Tu se zdi, da se moramo vzpeti vse do skalnatega zoba, kjer je izjemno razgledišče, mi pa ob možicu zavijemo desno.
Pot naprej preide v gozd in ponovno postane strma. Višje gozd zapustimo in prispemo na travnik. Pot je dobro uhojena, v pomoč pa so nam tudi zimske markacije. Na koncu travnika pridemo na kolovoz in gremo levo.
Kolovoz nas pripelje na dve razpotji. Na prvem gremo levo, na drugem pa naravnost (levo je vrh Vidalj z izjemnim razgledom).
Od prevala, ki je tudi najvišja točka naše poti, se pot prične spuščati skozi gozd. Ko gozd zapustimo, smo spet na travniku. Tu so markacije redke, ampak je pot dobro uhojena in ni orientacijskih težav. Kmalu pridemo na naslednji preval, kjer je še eno razpotje (desno vrh Fratar, levo vrh Dnić), kjer nadaljujemo naravnost.
Tu so markacije ponovno redke, mi pa se držimo travnika, kjer bomo na edinem drevesu opazili oznake za dom Hahlić. Gremo naprej in za manjšim prevalom nas pot pripelje v gozd, kjer hitro prispemo do doma Hahlić.
Mudna dol je najdaljša soteska na hrvaškem. Pot ni prehodna med in po dežju.

Trip can be prolonged to next destinations: Obruč (0 min)
Recommended: similar trips, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić podkilavac - Dom Hahlić
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing