Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Podhom - Hom pri Bledu -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Julian Alpshom pri bledu / Podhom - Hom pri Bledu
  

Podhom - Hom pri Bledu

 
Starting point: Podhom (590 m)
Destination: Hom pri Bledu (834 m)
Path name: -
Time of walking: 0 h 40 min
Difficulty: easy unmarked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 244 m
Altitude difference (by path): 244 m
Map: TNP 1 : 50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): ice axe, crampons
Author: heinz
Views: 3664
Trip rating: 2 votes
Number of pictures: 22
Number of comments: 4
Access to starting point (Slovenian language):

a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lipce (Jesenice vzhod), na katerem zavijemo levo (smer Blejska Dobrava in Spodnje Gorje). Po 100 m vožnje, se takoj zatem ko smo zapeljali skozi železniški podvoz, znajdemo v naslednjem križišču, kjer peljemo desno v smeri Gorje, Bled (levo Blejska Dobrava). Po strmejšem vzponu se peljemo skozi naselje Kočna in nadaljujemo proti Spodnjim Gorjam, kjer kmalu zatem, ko na mostu prečkamo reko Radovno in se cesta nekoliko vzpne, naletimo na levi odcep ceste s tablami "Zasip, Vintgar, Podhom". Tu zavijemo levo in že po nekaj 10 m v križišču znova levo, v smeri "Vintgar". Kmalu smo spet v križišču, kjer ne nadaljujemo navzdol proti Vintgarju, pač pa zgolj rahlo desno oz. naravnost v klanček na parkirišče (tabla ob cesti v križišču). Desna cesta pelje v vas. Parkiramo na urejenem parkirišču ob igralih.
b) Z Bleda se usmerimo proti Pokljuki in Spodnjim Gorjam. V Spodnjih Gorjah sledimo oznakam Jesenice, Vintgar. V križišču ki se nahaja nekaj metrov naprej od gostilne Fortuna zavijemo desno, v smeri "Zasip, Vintgar, Podhom". Že po nekaj 10 m v križišču zavijemo levo, v smeri "Vintgar". Kmalu smo spet v križišču, kjer ne nadaljujemo navzdol proti Vintgarju, pač pa zgolj rahlo desno oz. naravnost v klanček na parkirišče (tabla ob cesti v križišču). Desna cesta pelje v vas. Parkiramo na urejenem parkirišču ob igralih.

Path description (Slovenian language):

Od parkirišča nadaljujemo naprej čez pašnik, proti hribu Hom, katerega vidimo pred seboj. Pot sredi pašnika zavija rahlo desno in se kmalu prične vzpenjati. V kratkem, ko pot zavije ostreje desno, jo zapustimo in nadaljujemo po vlaki naravnost v klanec proti gozdu (desno Sveta Katarina na Homu). Vlaka v klancu zavije levo in se prične precej strmo vzpenjati skozi gozd, po nekaj okljukih pa večja strmina naposled popusti. Kmalu zatem pot zavije levo in se nadalje vse bolj usmerja na zahodno pobočje hriba. Tu hodimo po shojeni in zvoženi vlaki, ter spregledamo odcep z desne. Ko nas pot ob zmernem vzpenjanju nekoliko višje pripelje pod vrh hriba, se zoži v stezo, na tem delu pa ponovno spregledamo desni odcep vlake. Pot po pobočju, ki skozi pretežno listnati gozd zavija rahlo v desno, nas v kratkem pripelje do lesenega križa in skrinjic z vpisno knjigo ter žigom na vrhu 834 m visokega Homa.

Trip can be prolonged to next destinations: Sveta Katarina na Homu (5 min)
Recommended: similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
podhom - Hom pri Bledu podhom - Hom pri Bledu podhom - Hom pri Bledu podhom - Hom pri Bledu podhom - Hom pri Bledu podhom - Hom pri Bledu podhom - Hom pri Bledu podhom - Hom pri Bledu podhom - Hom pri Bledu podhom - Hom pri Bledu podhom - Hom pri Bledu podhom - Hom pri Bledu podhom - Hom pri Bledu podhom - Hom pri Bledu podhom - Hom pri Bledu podhom - Hom pri Bledu podhom - Hom pri Bledu podhom - Hom pri Bledu podhom - Hom pri Bledu podhom - Hom pri Bledu podhom - Hom pri Bledu podhom - Hom pri Bledu
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing