Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Podbreg - Strelovec -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Kamnik Savinja Alpsstrelovec / Podbreg - Strelovec
  

Podbreg - Strelovec

 
Starting point: Podbreg (720 m)
Destination: Strelovec (1763 m)
Path name: -
Time of walking: 3 h
Difficulty: easy unmarked way, easy marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 1043 m
Altitude difference (by path): 1050 m
Map: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 2670
Trip rating: 2 votes
Number of pictures: 48
Number of comments: 1
Access to starting point (Slovenian language):

a) Zapeljemo se v Luče, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Logarski dolini. Za Solčavo ter 300 metrov pred krajinskim parkom Logarska dolina, bomo opazili oznake za parkirišče, ki nas usmerijo levo na večje parkirišče Podbreg, kjer parkiramo. Odcep z glavne ceste je v bližini oznake ceste 13,5 km.
b) Iz Črne na Koroškem se preko prelaza Spodnje Sleme zapeljemo v Solčavo, od tam pa nadaljujemo desno v smeri Logarske doline. Za Solčavo ter 300 metrov pred krajinskim parkom Logarska dolina, bomo opazili oznake za parkirišče, ki nas usmerijo levo na večje parkirišče Podbreg, kjer parkiramo. Odcep z glavne ceste je v bližini oznake ceste 13,5 km.
c) Preko prelaza Pavličev Vrh se zapeljemo v Slovenijo, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Logarski dolini. Ko prispemo do križišča, kjer se v desno odcepi cesta v krajinski park Logarska dolina, nadaljujemo naravnost, nato pa po 300 metrih desno na večje parkirišče za avtodome, kjer parkiramo.

Path description (Slovenian language):

S parkirišča nadaljujemo po glavni cesti proti Logarski dolini, nato pa nekaj metrov za tem, ko preko mostu prečimo potok Jezera nadaljujemo levo na makadamsko cesto. Makadamska cesta nas hitro pripelje do drugega mostu, kjer za potokom Črna (potok Črna je drugi izvir Savinje) nadaljujemo desno, sprva še po makadamski cesti, ki pa se hitro spremeni v širok kolovoz. Pot naprej nas vodi po strmem kolovozu, kateremu na razpotjih sledimo v tisti smeri, kjer se nadaljuje "glavni" kolovoz. Višje, na razpotju na višini približno 1200 metrov nadaljujemo po desnem kolovozu, ki v nadaljevanju preči pobočja med Icmanikovo in Logarsko pečjo proti desni. Kolovoz se kmalu konča, mi pa od konca kolovoza nadaljujemo po slabši stezici oz. stečini, ki še naprej v isti smeri preči pobočja. Po manj kot 5 minutah prečnega vzpona dosežemo drug kolovoz (do sem lahko tudi po omenjenem kolovozu), ki se v zadnjem delu strmo vzpenja po nekakšnem grebenu, mi pa ga dosežemo v bližini njegovega konca. Od konca kolovoza (konec kolovoza je na višini približno 1350 do 1400 m) nadaljujemo po vidni stezici, ki preči pobočja proti desni, že kmalu pa se stezica priključi stari markirani poti, po kateri se vzpnemo do grape, kjer se opuščena markirana pot strmo vzpne ob grapi. Nekaj minut se strmo vzpenjamo, nato pa, ko izstopimo iz grape nadaljujemo rahlo desno, kjer opazimo še eno obledelo markacijo, steza pa se tu konča. Nadaljujemo čez poseko do bližnjega Icmanikovega stanu, kjer dosežemo markirano pot Plesnikova planina - Strelovec.
Za stanom stopimo na novejši kolovoz, s katerega se kmalu rahlo v desno odcepi markirana pot, mi pa nadaljujemo po kolovozu, saj je steza v zgornjem delu neprehodna zaradi vejevja, ki so ga odložili ob izgradnji bližnje gozdne ceste. Po kolovozu se v nekaj minutah povzpnemo do Icmanikove planine, kjer je označeno razpotje in od koder se nam odpre lep razgled.
Z razpotja na planini nadaljujemo desno (levo Logarska peč 5 minut, naravnost po gozdni cesti prispemo do kmetije Knez) na neizrazit greben, po katerem nadaljujemo zložen vzpon. Sprva se vzpenjamo vzporedno z novejšo cesto, ki je desno pod nami, nato pa pot postaja vse bolj strma in se postopoma oddalji od ceste. Strma pot nas višje pripelje do slabše opaznega razpotja, ki se nahaja v pasu bujne vegetacije, mi pa nadaljujemo na levo, za spoznanje slabše uhojeno stezico, ki se vzpne greben Strelovca severovzhodno od vrha (desna pot preči pobočja proti desni in doseže greben Strelovca jugozahodno od vrha, slednja pot je tudi za kakih 15 minut daljša). Ko dosežemo greben nadaljujemo desno ter se v nekaj korakih povzpnemo na razgleden vrh.
Podbreg - Icmanikova planina 2:15, Icmanikova planina - Strelovec 45 minut.

On the way: Icmanikova planina (1520m)
Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
podbreg - Strelovec podbreg - Strelovec podbreg - Strelovec podbreg - Strelovec podbreg - Strelovec podbreg - Strelovec podbreg - Strelovec podbreg - Strelovec podbreg - Strelovec podbreg - Strelovec podbreg - Strelovec podbreg - Strelovec podbreg - Strelovec podbreg - Strelovec podbreg - Strelovec podbreg - Strelovec podbreg - Strelovec podbreg - Strelovec podbreg - Strelovec podbreg - Strelovec podbreg - Strelovec podbreg - Strelovec podbreg - Strelovec podbreg - Strelovec podbreg - Strelovec podbreg - Strelovec podbreg - Strelovec podbreg - Strelovec podbreg - Strelovec podbreg - Strelovec podbreg - Strelovec podbreg - Strelovec podbreg - Strelovec podbreg - Strelovec podbreg - Strelovec podbreg - Strelovec podbreg - Strelovec podbreg - Strelovec podbreg - Strelovec podbreg - Strelovec podbreg - Strelovec podbreg - Strelovec podbreg - Strelovec podbreg - Strelovec podbreg - Strelovec podbreg - Strelovec podbreg - Strelovec podbreg - Strelovec
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing