Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Plaz Črlovec - Kukova špica - via SE outside corner

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Julian Alpskukova špica / Plaz Črlovec - Kukova špica
  

Plaz Črlovec - Kukova špica (via SE outside corner)

 
Starting point: Plaz Črlovec (920 m)
Destination: Kukova špica (2427 m)
Path name: via SE outside corner
Time of walking: 6 h
Difficulty: rock climbing ascent
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 1507 m
Altitude difference (by path): 1550 m
Map: TNP 1:50.000
Hiking equipment (summer): helmet, lamp
Hiking equipment (winter): helmet, ice axe, crampons, lamp
Author: JusAvgustin
Views: 10855
Trip rating: 3 votes
Number of pictures: 21
Number of comments: 1
Access to starting point (Slovenian language):

Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Hrušica in cesti naprej sledimo v smeri Kranjske Gore. Le malo pred vasjo Dovje pa se z glavne ceste v levo odcepi cesta, ki pelje v Mojstrano (Vrata, Kot in Krmo). Cesti naprej sledimo v smeri doline Vrata in se po njej peljemo mimo koče pri Peričniku do mesta, kjer velik zemeljski plaz preči cesto. Tu parkiramo na enem od parkirišč ob cesti.

Path description (Slovenian language):

Na spodnji strani plazu bomo opazili stezico, ki se sprva zložno vzpenja ob plazu imenovanem Črlovec. Kmalu se pot začne strmeje vzpenjati in nas pripelje med oba hudourniška plazova (Mali in Veliki Črlovec). Pot se nato v ključih strmo vzpenja večinoma skozi strnjen gozd. Po dveh urah hoje pa stopimo na prečno pot (Poldov rovt - Vrtaško sleme), kjer nadaljujemo levo. Naprej se spustimo nekaj metrov in prečimo grapo Velikega Črlovca (v mokrem nevarno za zdrs). Pot nato še vedno preči pobočja proti levi in nas pripelje iz gozda na melišča porasla z rušjem. Tu bodimo pozorni, saj moramo zapustiti pot dve grapi pred odcepom "normalke" na Kukovo špico. Žleb se strmo vzpenja in že v žlebu srečamo kakšno plezalno mesto II. stopnje. Kmalu se žleb zapre in nadaljevanje nam prepreči previs. Previsa se lotimo z desne proti levi (III/IV), po nekaj metrih nas smer pripelje v lepo kotanjo, kjer se lahko odločimo za dve možnosti: ali naravnost navzgor in do podnožja raza, kjer je klin za spust v grapo pod nami in nadaljevanje po strmih travah do začetka smeri, ali pa od klina naravnost gor (IV. stopnja), delikatna prečka v levo cca. 30 m (IV. stopnja) in v skrotje pod podstavkom, katerega dosežemo iz leve strani (I. stopnja-lahko). Bolj priporočam spust po vrvi in nadaljevanje po razdrti grapi do podstavka, saj je prečka psihično zelo naporna.
Ko smo enkrat pod vznožjem raza se smer šele zares začne. Od izhodišča pa do sem se potrebuje približno 3 ure. Sledijo štirje raztežaji uživaškega plezanja po odprtem razu (smer je kar zgledno opremljena, vseeno priporočam komplet metuljev, dva profilna klina in pet "Jeseničanov". Po izredno izpostavljeni steni se bližamo zadnjemu sidrišču preden zapustimo steno z dolgo prečko v desno. Do sem se je najbolje držati čim bližje razu in se ne odmikamo od vpadnice raza preveč, saj bo v tem primeru plezanje precej težje. Do prečke je stena kar konkretno pokonci, vendar težave ne presežejo IV. stopnje. Sledi dolga prečnica v desno, najprej okoli sekundarnega raziča, nato pa preko podrte grape in nazadnje po naloženi polici do izstopne stene, pod Prižnico. Na Prižnici je težav konec. Vendar pa se je po izstopni steni potrebno kar pošteno potruditi, da Prižnico dosežemo. Zadnjega dela se lotimo od klina naravnost navzgor, prestop v desno (zelo nerodno) in še nekaj metrov po krasnih prijemih do poličke, kjer si uredimo varovanje. Od poličke do Prižnice je le še sprehod po skrotastem in travnatem terenu.
Nadaljevanje smeri se nadaljuje po razbitem vršnem grebenu (najmanj 2 uri) do vrha Kukove špice. Po izredno razglednem grebenu dokaj hitro napredujemo proti vrhu, vmes nas lahko preseneti še kakšna III. stopnja, a večjih težav ne bi smeli imeti. Izredno razgledna smer, kompaktna skala in divji ambient. Spada med klasike, je pa res da je "pristop" lahko težji kot sama smer. Verjetno ni potrebno poudarjati, da je smer po JV razu plezalni vzpon pri katerem je obvezno vmesno varovanje in pravila plezanja v navezi z vso pripadajočo opremo.
Če pristopimo do pod smeri čez Kukove prode se težavnost dostopa precej zmanjša(I-II.)
Sestopimo na Gulce.

Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
plaz_crlovec - Kukova špica plaz_crlovec - Kukova špica plaz_crlovec - Kukova špica plaz_crlovec - Kukova špica plaz_crlovec - Kukova špica plaz_crlovec - Kukova špica plaz_crlovec - Kukova špica plaz_crlovec - Kukova špica plaz_crlovec - Kukova špica plaz_crlovec - Kukova špica plaz_crlovec - Kukova špica plaz_crlovec - Kukova špica plaz_crlovec - Kukova špica plaz_crlovec - Kukova špica plaz_crlovec - Kukova špica plaz_crlovec - Kukova špica plaz_crlovec - Kukova špica plaz_crlovec - Kukova špica plaz_crlovec - Kukova špica plaz_crlovec - Kukova špica plaz_crlovec - Kukova špica
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing