Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Planina Krnica - Lopa -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Julian Alpslopa / Planina Krnica - Lopa
  

Planina Krnica - Lopa

 
Starting point: Planina Krnica (1240 m)
Destination: Lopa (2406 m)
Path name: -
Time of walking: 4 h
Difficulty: very difficult pathless terrain
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 1166 m
Altitude difference (by path): 1180 m
Map: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Hiking equipment (summer): helmet
Hiking equipment (winter): crampons, ice axe, helmet
Views: 2860
Trip rating: 4 votes
Number of pictures: 78
Number of comments: 9
Access to starting point (Slovenian language):

Zapeljemo se v center Bovca, kjer iz križišča pri glavnem trgu nadaljujemo po vzpenjajoči se cesti, ki se mimo pošte prične vzpenjati proti bližnji cerkvi. Omenjeno cerkev obidemo po levi strani, nato pa prispemo v Kaninsko vas. Bovec se nato konča, cesta pa nas še nekaj časa vodi proti zahodu. Na manjšem razcepu zapustimo glavno asfaltno cesto, ki vodi proti vasi Plužna in z vožnjo nadaljujemo po rahlo desni cesti (za križiščem oznake za cesto Gozdec). Za bližnjo domačijo se cesta še enkrat razcepi, mi pa tokrat izberemo rahlo levo cesto (rahlo desno Zavrzelno in izhodišče poti za Rombon). V nadaljevanju se vzpenjamo po makadamski cesti, ki nas višje pripelje do B postaje žičnice na Kanin. Pri B postaji cesta zavije ostro levo, nato pa nas v prečnem vzponu po približno 1 km nadaljnje vožnje pripelje do naslednjega križišča. V omenjenem križišču nadaljujemo ostro desno proti planini Krnica (levo Gozdec). Kasneje se levo odcepi še cesta proti C in D postaji. Mi nadaljujemo naravnost vse do planine Krnica kjer je manjše parkirišče. V zadnjem delu proti planini Krnica je cesta v dokaj slabem stanju.

Path description (Slovenian language):

Od parkirišča na planini Krnica se usmerimo levo na označeno peš pot, ki se začne vzpenjati in nas hitro pripelje v pas redkega gozda. Gozd se kmalu konča in pot nas v nadaljevanju vodi po večinoma travnatem terenu ob katerem sprva še raste ruševje. Pot, ki poteka po dolini Krnica počasi zavije rahlo v levo in nato poteka proti severozahodu. Le občasno nekoliko bolj strma pot, pa višje preide s travnatih pobočij na melišča pod pobočji Lope. Pot se kasneje nekoliko bolj vzpne in nas kmalu pripelje do smučišča na Prevali kjer je tudi razpotje.
Na sedlu Prevala nadaljujemo desno in se pričnemo vzpenjati po smučišču proti zgornji postaji italijanske gondolske žičnice. Tu se nam s poti najprej odpre lep razgled proti zahodu, nato pa še proti severu kjer sta lepo vidna Montaž ter Viš. Ko pot po smučišču zavije v desno se nam z leve priključi še pot 536 od Nevejskega sedla. Sledi le še kratek vzpon do zgornje postaje žičnice.
Pri zgornji postaji gondolske žičnice se usmerimo levo na neoznačeno stezo, ki preči melišča na severnih pobočjih proti vzhodu. Pot sprva v rahlem vzponu preči pobočja pod severnim stenami grebena Vršiči pod Lopo (Monte Golovec). Ko pridemo na severozahodno stran omenjenega grebena se nam desno odpre pogled proti škrbini Forca sopra Medon. Mi še naprej nadaljujemo po stezi, ki preči pobočja proti vzhodu. Stezi ki se v nadaljevanju občasno tudi nekoliko vzpne sledimo vse do škrbine na vzhodni strani vrha Lopa.
Približno 10 metrov pred škrbino (prvi nekoliko lažji prehod od škrbine na severni strani) se usmerimo desno navzgor proti grebenu. Po začetnem zelo kratkem vzponu se teren malenkost poravna in pred seboj bomo zagledali kratko grapo. Na tem delu je na pobočju tudi nekaj grušča. Usmerimo se naravnost proti omenjeni grapi. Po le nekaj metrih vzpona po grapi pa nadaljujemo levo na polico.
Ko smo na omenjeni polici pa imamo dve možnosti. Lahko se že po nekaj metrih prečenja po polici usmerimo desno in sledi nekaj metrov plezanja do grebena. Če se usmerimo desno na pravilnem mestu težavnost plezanja ne preseže 1. stopnje. Druga možnost pa je da po omenjeni polici prečimo še naprej tako, da pridemo na južno stran grebena. Na južni strani kjer je pobočje nekoliko poraščeno s travo kratek čas še prečimo strmo pobočje pod grebenom. Ko pobočje nad nami postane nekoliko manj strmo pa se usmerimo desno na greben.
V nadaljevanju hodimo po grebenu in vzpon za nekaj časa postane manj zahteven. Pri hoji po razglednem grebenu so nam v pomoč tudi možici. Nekoliko višje pridemo ponovno do bolj strmega pobočja. V začetnem delu strmega pobočja se držimo leve strani, nato pa približno na polovici prečimo strmo pobočje, ki je delno poraščeno s travo v desno. Pri orientaciji nam je v pomoč tudi nekaj možicev. Sledi kratek strm vzpon nato pa nadaljujemo v levo in kmalu ponovno dosežemo greben.
V nadaljevanju nato ves čas hodimo po grebenu vse do razglednega vrha. V zadnjem delu grebena je še nekaj zelo kratkih strmih vzponov, ki pa ne predstavljajo večjih težav.
Sestopimo po poti vzpona.
Za manj izkušene je na težjih delih priporočljivo varovanje z vrvjo.

On the way: Prevala (2067m), Sella Golovec (2133m)
Recommended: panorama, similar trips, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa planina_krnica - Lopa
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing