Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Planina - Grmada (Planinska gora) -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
  

Planina - Grmada (Planinska gora)

 
Starting point: Planina (520 m)
Destination: Grmada (Planinska gora) (873 m)
Path name: -
Time of walking: 1 h
Difficulty: easy unmarked way
Difficulty of skiing: partly demanding
Altitude difference: 353 m
Altitude difference (by path): 353 m
Map: Snežnik 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter):
Views: 14861
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 19
Number of comments: 6
Access to starting point (Slovenian language):

Iz Ljubljane se peljemo po avtocesti proti Kopru in se usmerimo na izvoz Unec. V križišču nadaljujemo desno v smeri Planine, kjer v križišču zavijemo ostro levo proti Postojni (do sem lahko tudi po stari cesti). Naprej se peljemo skozi Planino in na mestu, kjer opazimo oznake za Strmca in Studeno zavijemo desno. Cesta pa nas kmalu pripelje na naslednje križišče, kjer piše levo Postojna, naravnost Strmca in Studeno, desno pa ne piše nič. Tu zavijemo desno (proti kamnolomu) in se peljemo le 30m do mesta, kjer se levo odcepi slabša cesta ob kateri parkiramo.
Iz Postojne se po stari cesti peljemo proti Ljubljani. Kmalu za vasjo Mačkovec se v ostrem desnem ovinku levo odcepi cesta proti vasi Strmca. Ta cesta pa nas nato kmalu pripelje na naslednje križišče, kjer nadaljujemo naravnost proti kamnolomu. Tej cesti pa ne sledimo do kamnoloma saj jo že po 30m zapustimo, ker zavijemo levo na slabšo cesto ob kateri parkiramo.

Path description (Slovenian language):

S parkirišča nadaljujemo po slabši cesti naprej, a le do manjše vodovodne zgradbe. Tu se desno odcepi kolovoz, ki se že po nekaj metrih strmo vzpne. Kolovoz, ki poteka skozi gozd je na začetku res zelo strm a strmina po nekaj minutah popusti. Sledi zmeren vzpon po kolovozu, ki se čez čas priključi drugemu širšemu. Tu nadaljujemo levo po kolovozu, ki se rahlo vzpenja in se čez nekaj minut priključi naslednjemu kolovozu, ki je že skoraj slabša cesta. Tu lahko ob poti opazimo nekaj starih vojaških rovov. Ta pot pa nas nato hitro pripelje do cerkve Svete Marije.
Pri cerkvi stopimo na makadamsko cesto po kateri nadaljujemo vzpon. Po dobrih 10 minutah nadaljnje hoje, pa bomo na desni strani opazili kolovoz, ki nas povede na obsežna travnata pobočja. Čez omenjena pobočja se sprehodimo po nekoliko slabšem kolovozu, ki nas usmeri rahlo desno. Po nekaj 10 korakih prijetne hoje, nas pot pripelje do razgledišča, s katerega se nam odpre čudovit pogled na Planinsko polje.
V bližini razgledišča, ob robu gozda opazimo neoznačeno planinsko pot, ki nas usmeri ostro desno in po kateri se v 3 minutah hoje povzpnemo na z gozdom poraščen vrh Grmade.

On the way: Sveta Marija on Planinska gora (782m)
Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
planina - Grmada (Planinska gora) planina - Grmada (Planinska gora) planina - Grmada (Planinska gora) planina - Grmada (Planinska gora) planina - Grmada (Planinska gora) planina - Grmada (Planinska gora) planina - Grmada (Planinska gora) planina - Grmada (Planinska gora) planina - Grmada (Planinska gora) planina - Grmada (Planinska gora) planina - Grmada (Planinska gora) planina - Grmada (Planinska gora) planina - Grmada (Planinska gora) planina - Grmada (Planinska gora) planina - Grmada (Planinska gora) planina - Grmada (Planinska gora) planina - Grmada (Planinska gora) planina - Grmada (Planinska gora) planina - Grmada (Planinska gora)
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing